22 Eylül 2024 Pazar

Göçük altındaki 9 işçiye halen ulaşılamadı

Çöpler Altın Madeninde göçük altında kalan 9 işçiye halen ulaşılamadı. Şu ana kadar yüzeysel yapılan aramalar sabaha bırakılırken, bölgede yeni bir toprak kayması olmaması için önlemler alındı. Öte yandan bölgede açıklama yapan Vali Yerlikaya, Anagold şirketinin adını dahi ağzına almadı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde yüzde 20 payla ortağı Çalık Grubu olan Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeninde göçük altında kalan 9 işçiye hala ulaşılamadı. 

Daha önce de siyanür sızıntısı meydana gelen Çöpler Madeninin kapatılması için yerel halk başta olmak üzere ekolojistler sayısız eylem yapmış, sızıntının hemen sonrasında başta TTB olmak üzere çok sayıda demokratik kitle örgütü, hukuk örgütü, siyasi parti ve yerel halk suç duyurusunda bulunmuştu. Oluşan baskı sonucu Anagold'a bir miktar para cezası verilmiş birçok suç duyurusu ise takipsizlikle sonuçlanmıştı. Birkaç ay kapalı kalan maden yeniden açılmıştı.

Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönem madenin saha kapasitesi 3 kat artırıldı. Uzmanların fay hattı üstünde olan madende yaşanacak faciaya ilişkin kulak tıkayan hükümet yetkilileri göçüğün ardından sorumluluklarını yok sayan açıklamalarda bulundu. 

YERLİKAYA, ANAGOLD'UN ADINI AĞZINA ALMADI
İliç'te açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kayan kütlenin toplam hacminin 10 milyon metreküp olduğunu ve bu kütlenin 800 metre hareket ettiğini belirtti. 9 işçinin göçük altında kaldığını söyleyen Yerlikaya, Anagold'un  adını bile ağzına almadı. Yerlikaya, "Bir maden ocağında çıkarılan cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çık hızlı akma şeklinde çok hızlı bir kütle hareketi meydana gelmiştir" dedi. 

ERZİNCAN VALİSİNDEN 'SİYANÜR SIZMASI YOK' İDDİASI
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ise bilim insanlarının aksine siyanür sızması olmadığını öne sürdü, bir eksik varsa devletin gidereceğini söyleyerek eleştirileri geçiştirdi.

KURUM'DAN 'GEÇMİŞ OLSUN' MESAJI
AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Murat Kurum da sanki madenin kapasitesinin artırılması için defalarca ÇED raporunu onaylayan kendisi değilmiş gibi paylaşımda bulundu. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı madenin kapasitesinin 3 katı artırılmasına izin verdiğini hatırlatarak Kurum'a tepki gösterdi.

ÇALIŞMALAR YÜZEYSEL YAPILDI
Madende göçük alanı çok geniş olduğu için şu ana kadar askeri arama kurtarma birlikleri yüzeysel arama yaptı. Siyanür tehlikesinden dolayı kontrollü giriş, çıkışın yapıldığı maden sahasından çıkanlar temizlik ünitesinden geçiriliyor. Bölgede ölçüm yapıldığı ancak kimyasal yayılıma rastlanmadığı iddia edildi.

Arama-kurtarma çalışmasının sabaha bırakıldığı alanda, yeni bir toprak kayması olmaması için önlemler alınıyor.

MÜHENDİS: GEÇEN SENE BİR BORU PATLAMIŞTI, ŞİMDİ SİYANÜR DAĞI KAYDI
Madende çalışan bir mühendis Gazete Duvar'a facianın çok büyük boyutta olduğunu vurguladı. "Boyutları böyle büyük bir olay değil aynı gün değil haftalar öncesinden anlaşılabilirdi. Çünkü yoğun teknolojik çalışma yapıyoruz" diyen mühendis ekledi: "Bugün yaşananlar geçen seneki olayın (Haziran 2022'de Fırat'a 80 kilogram siyanürlü atık sızması) 100 katı büyüklükte. Orada bir boru patlamıştı ama şimdi siyanürden oluşan bir dağ kaydı."

MADEN İŞÇİSİ: TOPRAKLAR SİYANÜRLÜ
Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçi, T24'e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, "Biz burada üç vardiya çalışıyoruz. Her vardiyada 400 işçi var. Bizim vardiyamız bittiğinde 'Olay var' deyip saat 13.30 gibi haber verdiler. Görüntülerin arka tarafında da kayma var. Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi.

'MÜGE ANLI' DETAYI
Sivil ekiplerin alınmadığı maden bölgesinde bekletilen arama-kurtarma ekiplerine Kızılay'ın üzerinde 'Müge Anlı ve Dostları Mobil Aşevi' yazılı bir araçtan ikram yapıldı.