7 Ekim 2024 Pazartesi

Gırtlak kanseri ağır hasta tutsak Yusuf Yakşi'nin infazı ertelensin

Hasta Mahpulara Özgürlük İnisiyatifi, gırtlak kanseri ağır hasta tutsak Yusuf Yakşi'nin, ameliyatının ertelenmesi ve infazının ertelenmemesi nedeniyle yaşamının riske girdiğini belirtti. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerinin 357. haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesinde basın toplantısı düzenledi.

İHD Ankara Şube Yöneticisi Avukat Ömer Faruk Yazmacı, Sincan 1 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan kanser hastası Yusuf Yakşi'nin durumunu aktardı. Yakşi'nin 2017 yılında tutuklanarak Erzurum H Tipi Hapishanesi'ne konulduğunu ve 16 Ağustos 2019 tarihinde boğazında kitle olduğunun tespit edilmesi üzerine Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından Atatürk Üniversitesi KBB Bölümüne sevk edildiğini aktaran Yazmacı, yapılan tahliller sonucu gırtlak kanseri olduğunun tespit edildiğini Ankara Hacettepe Üniversitesine sevki yapılarak Sincan 1 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi'ne getirildiğini ifade etti.

TEK BAŞINA TUTULUYOR
Yakşi'nin 31 Ağustos 2020'de Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat edildiğini kaydeden Yazmacı, "Ancak böylesine zorlu bir ameliyata karşın ameliyatın olduğu günün akşamı hapishaneye geri götürülmüştür. Pandemi nedeniyle de tek kişilik yerde tutulmakta ve tek başına olma durumu sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Tedavilerinin ve ameliyatın başarılı olmamasından dolayı radyoterapi tedavisi yapılmış ancak o da başarılı olamamış ve kanser hastalığına tedaviler cevap vermemiştir. Hasta yemeden içmeden kesilmiş, aşırı kilo kaybetmiş, vücut direnci ve morali tamamen yok olmuştur" dedi.

KONUŞMA YETİSİNİ KAYBEDECEK
Adli Tıp Kurumu'nun Yakşi için "cezaevinde kalabilir" raporu verdiğini dile getiren Yazmacı, "Yakşi, konuşabilmek için boğazındaki aparatı çıkarmak zorunda kalmaktadır ve neredeyse konuşarak iletişim kuramamaktadır. Ailesi, 6 Temmuz'da görmeye gittiğinde; kilo kaybının daha da fazlalaştığını, konuşmakta, yürümede güçlük çektiğini, yalnız kaldığı için de beslenmede ayrıca zorluk yaşadığını, yaşamını tek başına idame ettiremediğini, durumunun daha da kötü olduğunu gözlemişlerdir. Ailesi, Hacettepe Hastanesi'ne giderek hastane doktorları ile görüştüğünde 'Yusuf için ameliyat planı yapıldığını, hasta yoğunluğunun olduğunu, ameliyat günün belli olmadığını' ifade etmişlerdir. Ailesi savcılık ile görüştüğünde 'durumu ile ilgili olarak doktorların karar vereceğini' söylemişlerdir. Yusuf Yakşi'nin, yapılacak olan ameliyatında gırtlağı tamamen alınacak ve konuşma yetisini kaybedecektir. Doktorlar tarafından 'ameliyat olduktan sonra 2-3 ay boyunca katı yiyeceklerle beslenemeyeceğinin, ve bakıma muhtaç olacağı' belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.

YAŞAMI RİSKE ATILIYOR
Yakşi'nin durumunun her geçen gün ağırlaştığına dikkati çeken Yazmacı, "Yapılacak olan ameliyatla gırtlağı alınacak ve bir süre bakıma ihtiyaç duyar hale gelecek ancak bu hapishanede mümkün olamayacaktır. Adli Tıp Kurumu süreci yeniden değerlendirmeli ve infazı acil olarak ertelenmelidir. Ameliyatının ve infazının ertelenmemesi ile geçen her gün hastanın yaşamını riske atılmaktadır. Yaşam hakkı mutlak surette korunmak zorunda olan hastanın durumu ile ilgili olarak bir an önce gerekli tedbirler alınmalıdır" çağrısı yaptı.