19 Eylül 2024 Perşembe

GİK-DER'den dönem sonu şenliği

BK'ta çalışmalarını sürdüren GİK-DER, dönemi Pymmes Park'ta düzenlenen şenlikle kapattı. Şenlikte, GİK-DER'in çalışmaları anlatılarak, tüm göçmen işçiler örgütlenmeye çağırıldı.

Birleşik Krallık'ta çalışmalarını sürdüren Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER), dönemi Enfield'da bulunan Pymmes Park'ta 23 Haziran'da düzenlenen şenlikle noktaladı. 3 binden fazla kişinin katıldığı şenlikte dernek çalışmaları aktarıldı, yeni üyeler kazanıldı. Şenlik bir sonraki dönemde buluşma çağrısı ile sonlandı.

Şenlikte, göçmenlere dönük artan saldırılara ve tırmandırılan ırkçılığa dikkat çekilerek örgütlenme çağrısı yapıldı.

KURSİYERLERDEN YIL SONU GÖSTERİSİ
Dernek bünyesinde yürütülen saz, gitar ve erbane kurslarının öğrencileri şenlikte sahne aldı. Çocuk drama kursunun öğrencileri ise Kürtçe kısa bir sunum yaptı. Ağustos Böceği Çocuk Korosu üyeleri de sahnede eğlenceli şarkılar seslendirdi. Rengin Kadın Korosu üyelerinin solo dinletisi ile devam eden şenlikte sanatçılar Dodan, Merwan Şan ve Zeyno Durar sahne aldı. Şenlik katılımcıları gün boyu sanatçıların şarkılarına eşlik etti, halaylar çekildi. Ayrıca Londra'da faaliyetlerini sürdüren The Tırşıklar da bir gösteri yaptı.

GİK-DER'DE ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI
GİK-DER adına yapılan konuşmada 1991 yılında kurulan derneğin Türkiye'den göç eden işçi ve emekçilerin ihtiyaçlarına cevap olmak, onların eşit sosyal ve siyasal haklar mücadelesini büyütmek için 33 yıldır çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Dernek olarak Türkiye'de gelişen siyasal gelişmelere tavır sergilendiği, aynı zamanda Birleşik Krallık'ta yaşanan ırkçılık, ayrımcılığa karşı da sokağa çıktığı kaydedildi. Yaklaşan genel seçimlere ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında kısa bilginin verildiği konuşmada 4 Temmuz genel seçimlerinde bağımsız adaylara oy verme çağrısı yapıldı. Dayanışma ve örgütlenmenin önemine dikkat çekilen konuşmada, göçmenler örgütlenmeye, GİK-DER'e üye olmaya çağrıldı. 

Şenlikte GİK-DER'in kurucuları arasında yer aldığı Alternatif Seçim Platformu'nun Tottenham'da desteğini açıkladığı bağımsız aday Nandita Lal da kitleye hitap etti. İsrail'in Filistin'de sürdüğü katliama ve Muhafazakar Parti'nin bu saldırılardaki ortaklığına dikkat çeken Nandita Lal, göçmen hakları için, kadın hakları için kendisine oy verilmesi çağrısını yaptı. 

KATILIMCILARDAN TAM NOT
3 binden fazla insanın katıldığı şenlikte çocuklar için ayrı bir bölüm kuruldu. Çocuklar gün boyu gönüllerince eğlendi. Yüz boyama, ritim atölyesi, satranç, kil ve tahtadan oyuncak yapımı, gibi bir çok aktivitenin yapıldığı çocuk çadırı çocuklardan ve ailelerden tam not aldı. 

Yazarlar Ahmet Güven, Ali Poyraz, Dursaliye Şahan, Fergül Yücel ve Sultan Karataş okuyucuları için kitaplarını imzaladı. 

Yüzlerce kişi gün boyu şenliğin ve güneşin keyfini çıkardı. Şenlik bir sonraki sene derneğin çalışma ve kurslarına katılım çağrısı ile son buldu.