1 Ekim 2024 Salı

Gezi'nin 9'uncu yılında mücadele kararlılığı

Gezi'nin 9. yılında Ankara, Antalya, Adana, Artvin ve Muğla'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kentte eylemler yapıldı. Ankara'da TMMOB önünde yapılan açıklamanın yanı sıra Tuzluçayır'da eylem yapıldı. Polisin saldırısına rağmen kitle kararlı bir şekilde eylemi gerçekleştirdi.

Gezi direnişinde İstanbul ve İzmir'in yanı sıra çok sayıda kentte de sokaklara çıkıldı. Ankara'da TMMOB önünde yapılan açıklamanın yanı sıra Tuzluçayır'da eylem yapıldı. Adana, Antalya, Artvin ve Muğla'da da eylemler yapıldı. Artvin'in Hopa ilçesinde yapılan eylemin ardından Metin Lokumcu katledilmesinin 11'inci yılında mezarı başında anıldı.

ANKARA
Ankara'da TMOB önünde bir araya gelen kitle "Gezi davasında verilen hukuksuz kararı, tutuklamaları kabul etmiyoruz" pankartının açarak basın açıklaması yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Gezi'nin üzerinden 9 yıl geçtiğini ve tam 35 gündür adalet nöbeti tuttuklarını hatırlatarak, "Gezi hepimizin yarattığı kolektif bir değerdi. 9 yıl öncesinin umuduyla nefes alıyorsak, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Medeni Yıldırım, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Hasan Gedik ve Berkin Elvan'a borçluyuz" dedi.

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Sekreteri Özgür Topçu'nun ardından söz alan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, Gezi'nin Taksim'den ibaret olmadığını tüm illerin direniş alanına dönüştüğünü hatırlattı. Bulut, "Türkiye'yi dönüştürmek istiyorlarsa yanılıyorlar, mesele ağaç değil biz hesaplaşıyoruz. Hukukun ayağı topaldır ama gideceği yere varır. O savcılar da o sandalyede oturacak. Biz halk olarak onları yargılayacağız" diye vurguladı.

Eylemde sık sık "Her yer Taksim, her yer direniş", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Gezide düşene, dövüşene bin selam" sloganları atıldı. 

TUZLUÇAYIR'DA POLİS SALDIRISI VE DİRENİŞ
Ankara Tuzluçayır'da Alınteri, Bağımsız Birleşik Sosyalist Platform (BDSP), Birleşik Mücadele Güçleri, (BMG), Devrimci Alevi Dernekleri (DAD), Anafatma Cemevi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kaldıraç ve Partizan eylem yaptı.

Basın açıklamasının yapılacağı alanı polis abluka altına alarak açıklamayı engellemeye çalışırken, polis basın emekçilerine de saldırdı. Polisin saldırısının ardından bir pasajın içine giren kitle burada açıklama yaptı. "Direne direne kazanacağız" ve Bijî azadiya gelan" sloganlarının sık sık atıldığı açıklamada konuşan Alınteri temsilcisi Zarife Çamalak, Gezi'de tüm toplumsal kesimlerin kendilerine dayatılan, yasaklanan her şeye karşı biriktirdikleri öfkeyi kuşanarak kent meydanlarına aktığını hatırlattı. Çamalak, "Ethemlerin, Ali İsmaillerin, Abdocanların, Ahmet Atakanların, Mehmet Ayvalıtaşların, Medeni Yıldırımların, Berkin Elvanların, Hasan Ferit Gediklerin anısı önünde bir kez daha söz veriyoruz: Biz kazanacağız, biz kazanacağız" dedi.

Açıklamanın ardından yarın 17.40'da Güvenpark'ta yapılacak açıklamaya çağrı yapıldı.

ADANA
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Gezi'nin yıldönümünde Atatürk Parkı'nda bir araya geldi. Halaylar çekilen, şiirler okunan etkinlikte Gezi direnişinde ölümsüzleşenler anıldı.

KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya ortak açıklamayı okudu. Devletin kendi resmi kayıtlarına göre Gezi eylemine ülke çapında milyonlarca kişinin katıldığını hatırlatan Kaya, Gezi'nin yok sayılan, ötekileştirilen milyonların öfkesi olduğu belirterek Gezi tutsaklarının serbest bırakılmasını istedi. Gezi'nin yargılanamayacağını vurgulayan Kaya, "Gezi, ülkenin ağacına, toprağına, suyuna, demokrasisine, özgürlüğüne bağlanma eylemidir. Gezi, darbelere, dış müdahalelere karşı halkın kaderini eline almasıdır. Gezi bir umuttur, umuda kurşun işlemez" diye konuştu.

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri de Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı okuyan Aysel Aydın, Gezi'nin umut olduğunu söyledi. İktidara Gezi tutsaklarının serbest bırakılması çağrısında bulunan Aydın, "Gezi umuttur! O umut ışığını biz hep beraber yaktık. Gezi biziz, hepimiziz! Gezi halktır! Yobaz tahakkümünüze, yasaklarınıza boyun eğmeyeceğiz! Şarkılarımız meydanlara, sokaklara çıkacak" dedi.

HOPA
Artvin'in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011'de Tayyip Erdoğan'ın mitingini protesto eden halkın üzerine biber gazı atılması sonucu katledilen Metin Lokumcu ve Gezi direnişi için eylem yapıldı. Hopa Parkı'ndan toplanarak, "Hopa'dan Gezi'ye, bu dava bizim" pankartını açan kitle Lokumcu'nun katledildiği Hopa Meydanı'na yürüdü.

"Hepimiz Hopalı, hepimiz eşkıyayız" sloganıyla yürüyen kitle, Erdoğan'ın 11 yıl önceki eylemden sonra Hopalılara eşkıya dediğini hatırlattı. Gezi davasından çıkan karara da tepki gösteren Hopalılar sık sık "Gezi tutsakları onurumuzdur" sloganını attı.

Hopa Meydanı'nda yapılan konuşmada Metin Lokumcu'nun mücadelesine değinilerek "Metin hocamız deresine, suyuna sahip çıktığı için, çayda sömürüye son dediği için katledildi" denildi.

Eylemin ardından Metin Lokumcu'nun anıt mezarı başında anma yapıldı. 

MUĞLA
Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri de kent merkezinde bulunan Sınırsızlık Meydanı'nda bir araya geldi. "Karanlık gider, Gezi kalır" pankartı taşınan eylemde, Gezi'yi sahiplenme kararlılığı vurgulandı.