29 Eylül 2024 Pazar

Gezi direnişinde ölümsüzleşenler Esenyurt'ta anıldı

Gezi direnişinin 7. yılı dolayısıyla Esenyurt'ta yapılan eylemde yapılan konuşmada, "Gezi'de direnenleri de unutmadık, yasaklarla, baskılarla, tutuklamalarla bizi sindirmeye çalışanları da unutmadık" denildi.

ESP, Halkevleri, BDSP, Emektar DAKTİLO, SODAP, Damal Dernekler Federasyonu, Gezi direnişinin 7. yılı dolayısıyla Esenyurt Depo Caddesi üzerinde basın açıklaması yaptı.

Üzerinde Gezi direnişinde ölümsüzleşenlerin fotoğraflarının olduğu "Salgının ve krizin faturasını ödememek için Gezi ruhuyla mücadeleyi büyütelim" şiarlı pankartın açıldığı eylemde "Direne direne kazanacağız", "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Her Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.

Gezi direnişinde ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından yapılan basın açıklamasında "Gezi'de direnenleri de unutmadık, yasaklarla, baskılarla, tutuklamalarla bizi sindirmeye çalışanları da unutmadık" denildi. açıklamada, "Gezi'nin 7. yılına geldiğimiz şu günlerde ise tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisi ile karşı karşıyayız. Pandemi günlerinde AKP iktidarının altı boş 'evde kal' çağrılarına rağmen bizler eve ekmek götürmek zorunda olan işçileriz, evde kalamayan milyonlarız, güvencesiz çalışan taşeron sağlık işçisiyiz, kargo işçisi, temizlik işçisi, market işçisi, depo işçisiyiz ve biliyoruz ki bize açlığı, yoksulluğu, sefaleti dayatan bu sisteme karşı özgürlüğümüzü kazanmanın tek yolu örgütlü mücadelemizdir" diye belirtti.

Açıklamada, "Sizin 'yeni normal' dediğiniz; milyonlarca işçi ve emekçiyi salgın koşullarında çalışmak zorunda bırakmanız, tacizcileri, tecavüzcüleri, uyuşturucu mafyalarını serbest bırakmanız, halkın iradesiyle seçilen belediyelere kayyumlar atamanızdır. Sizin normaliniz budur! Sizin normaliniz milyonların cehennemidir" diye kaydetti.

 

Pandemi günlerinde polis şiddetinin arttığı ifade edilen açıklamada, "İstanbul Kadıköy'de, Eyüp'te, Zeytinburnu'nda Şırnak Cizre'de, Amed'de, Çorlu'da basına yansıyan görüntüler polis ve bekçi şiddetinin sadece küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Üç aylık salgın dönemi göstermiştir ki; faşist iktidar, krizi ve salgını yönetememektedir. Milyonlarca lirayı haksız bir savaşa akıtıp şovenizmle iktidarını korumaya çalışan AKP, kan ve gözyaşından beslenmekte, toplumsal baskı ve şiddeti arttırmaktadır" denildi.

Açıklamanın devamında şunlar söylendi:
"Gezi direnişi salgını fırsata çevirip emekçileri ölüme sürükleyen kapitalist sömürü düzenine karşı izlememiz gereken yolu gösteriyor, faşist iktidarın korkusu olmaya devam ediyor. Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için birleşmeli ve mücadeleyi büyütmeliyiz. Gezi direnişinin dayanışma ve mücadele ruhunu kuşanmalıyız. Biliyoruz ki, baskı ve zorbalığı ancak birlikte mücadele ederek yenebiliriz. İşçi-emekçi düşmanı, doğa düşmanı sermaye düzeni ancak mücadele, dayanışma ve direnişle yılacaktır, İşçiden, emekçiden, ezilenden yana bir dünya sosyalizmle kurulacaktır. Bu bilinçle tüm işçileri, emekçileri, ezilen toplumsal kesimleri baskı ve zorbalığa karşı Gezi direnişi ruhuyla birleşmeye mücadeleyi büyütmeye geleceğimize sahip çıkmaya davet ediyoruz."