20 Eylül 2024 Cuma

Gezen: TÜİK'in enflasyon rakamları yanlış

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen KESK Ei Genel Başkanı Aysun Gezen, emekçilerin gelirinin büyük bölümünü gıda, kira-barınma, ulaşım giderleri için kullandığını belirtti.
KESK, ekonomik kriz ve artan fiyatlara ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
 
KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon rakamlarına göre emeği ile geçinen kesimler başta olmak üzere milyonların yoksullaşmaya devam ettiğini söyledi.
 
Haziran ayı enflasyonunun (TÜFE) iyimser beklentileri boşa çıkararak yüzde 2,61 olarak gerçekleştiğini belirten Gezen, başta ücretli, maaşlı kesim olmak üzere milyonların gelirinin erimeye devam ettiğini ve her geçen gün daha fazla yoksullaştığını belirtti. 
 
ZAM ARTIYOR GRAMAJ AZALIYOR
 
"Patates fiyatlarındaki artışın ateşi yedi yıldır savaşın sürdüğü bir ülkeden, Suriye'den yapılan ithalatla kısmen söndürülebilmiştir" diyen Gezen, seçim sürecinde ertelendiği söylenen pek çok zammın kapıda olduğunu söyledi.
 
Gezen, maliyeti artan üreticinin bunu ya doğrudan ürünün-malın fiyatına yansıtacağını ya da son dönemde sıkça karşılaşıldığı üzere ürünün gramajını, litresini, paket içindeki adedini düşürerek örtülü zam yapma yolunu seçeceğini belirtti.
 
GELİRİN ÇOĞU BARINMA VE ULAŞIMA GİDİYOR
 
TÜİK'in resmi rakamları ile yaşanan gerçek enflasyon arasında uçurum olduğunu ifade eden Gezen, "TÜİK tarafından enflasyon hesaplamasında kullanılan tabloya göre Türkiye'de yaşayan herkesin 2018 yılında gelirinin yüzde 23,03'nü Gıda ve Alkolsüz içeceklere, yüzde 14,85'ni Konut-Kira giderlerine, yüzde 7,27'sini lokanta ve otel harcamasına ayırdığı kabul edilmektedir" dedi. 
 
Gezen konuşmasına şöyle devam ett: "Oysa içinde kamu emekçilerinin de bulunduğu toplumun alt gelir grupları ellerine geçen paranın büyük bölümünü gıda, kira-barınma, ulaşım giderleri için kullanmaktadır. Buradan kısabildiğini önce eğitime, sağlığa ayırmakta, en son eğer hala parası kalmışsa giyime, eğlenceye harcama yapabilmektedir". 
 
MEMURA ÇİFTE ENFLASYON ZAMMI
 
Halkın, emekçilerin büyük bölümünün borçla yaşadığını söyleyen Gezen, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarının artırıldığını belirtti.
"Memura çifte zam" manşetleri atılan bu haberlerde enflasyon farkı yerine bilinçli olarak ‘enflasyon zammı' kavramı kullanıldığını ifade eden Gezen, Memur SEN'in imzaladığı toplu sözleşmeyi ve maaşlara yapılacak zammı hatırlattı.
 
KESK-AR: AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI ARTTI
 
KESK-AR'ın 2018 Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı çalışmasına göre; Dört kişilik bir ailenin  açlık sınırı 1.927 TL ve yoksulluk sınırı 5.623 TL'ye ulaşmıştığını söyleyen Gezen, "Seçim öncesinde iktidarın ve yandaşlarının pazarladığı "istikrar" emeğin değil, vergi indirimleri, afları, hazine garantileri, teşvikler ile kârına kâr katan, buna rağmen  hep daha fazlasını istemeye devam eden patronların, sermayenin istikrarıdır" dedi.
 
Gezen, tüm emekçileri yoksulluğu derinleştiren, güvencesiz çalışma koşulları dayatan veyaklaşan ekonomik krizin faturasının emekçilerin sırtına yıkılması karşısında birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.