25 Eylül 2024 Çarşamba

Gentes işçileri patronun yalanlarına direnişle yanıt veriyor

Altı aylık ücretlerini alamayan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası üyelerinin direnişi sürüyor. Gentes Yapı merkez ofisi önünden patrona seslenen işçiler "İnşaat işçisinin memleketin her karışında emeği vardır. Yapıları yükseltir, evleri inşa eder, yol, köprü inşa eder. Ama hakkını yedin mi de o inşa ettiğini yıkar, hakkını arar" dedi.

Gentes Yapı'nın Cezayir'deki bir projesinde çalışan, ancak altı aylık ücretleri ödenmeyen işçilerin direnişi dokuzuncu gününde. Gentes Şirketler Grubu'nun, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde bulunan genel merkezi önünde nöbetlerini sürdüren işçiler, "Hakkımızı alana kadar hiçbir yere gitmiyoruz" dedi.

Şirket yetkililerinin Cezayir'de yaşanan toplumsal olaylar nedeniyle kendilerine ödeme yapılmadığını gerekçe göstermesi ve işçiler için "Bu tür bir eyleme girmelerinin hakka ve adalete sığmadığını, bu tür eylemlerin ne kendilerine ne de ülkemize yarar getirmeyeceğini düşünüyoruz" demesi işçileri daha da öfkelendirdi. Ödemelerin Türkiye'ye para transferlerinin durması nedeniyle yapılamadığını öne süren şirkete tepki gösteren inşaat işçileri, "Daha önce kazandırdığımız milyonlar nerede?" diye sordu.

Şirket önünde toplanan işçiler, "Gentes şaşırma, sabrımızı taşırma", "İnşaat işçisi köle değildir" sloganları attı. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Başkanı Ali Öztutan burada yaptığı konuşmada, "Gentes Şirketler Grubu dokuz gündür üç maymunu oynuyordu. Alacaklarımızla ilgili herhangi bir ödeme yapmamaya direniyor, bizlerle görüşmüyordu. Ama bugün basına bir demeç vermişler, diyorlar ki; işçilerin genel merkezimiz önünde yaptığı eylem, adalete ve vicdana sığmaz. İnşaat patronu ne demek istiyor biliyor musunuz? Ben istersem maaşınızı öderim, istersem ödemem. Sizin bunu talep etmeye hakkınız yok. Bu Gentes patronunun inşaat işçisini köle olarak gördüğünün en açık göstergesidir" dedi.

YALANCI OLDUĞUNU DA HIRSIZ OLDUĞUN GİBİ İSPATLADIN
Öztutan, şunları kaydetti: "Biz gurbete, binlerce kilometre öteye çalışmaya niye gittik? Alın teriniz için, ekmek paramızı kazanmamız için. Bizim yaşamak için çalışmaya ihtiyacımız var. Biz ekmek parası için gittik, firma bize kriz var kazanamıyorum ama mutlaka ödeyeceğim diye söz verdi. Aradan aylar geçti Gentes'in önüne geldik bu sefer dedi ki: Namus sözü veriyorum, ama üç taksitle ödeyeceğim. İnşaat işçisi bunu da kabul etti. Bekledik yine ödemedi. Geldik Gentes'in önüne açıklama yaptık dedik ki; hakkımızı vermezseniz biz buradan gitmeyiz. Ailelerimize, çocuklarımıza ne diyeceğiz? Cezayir'e gittik aylarca çalıştık patron paramızı vermiyor. Biz de kabullenecek miyiz? Hakkımız olanı bırakacak mıyız? Asla bırakmayacağız."

Şirket Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Ekmekçibaşı'na seslenen Öztutan, "Emeğimizi sömürdüğün için tüm topluma seni ifşa ettik. Ama sen bugün yaptığın açıklamayla yalancı olduğunu da hırsız olduğun gibi ispatladın. Türkiye halkı bizim haklı talebimizi duydu ama sen yalanlarla, iftiralarla bizim bu haklı mücadelemizi karalayarak durdurabileceğini sanıyorsun. Ama durmayacağız" dedi. Öztutan sözlerini şöyle sürdürdü: "İnşaat işçisinin memleketin her karışında emeği vardır. Yapıları yükseltir, evleri inşa eder, yol, köprü inşa eder. Ama hakkını yedin mi de o inşa ettiğini yıkar, hakkını arar, mücadelesini verir. Çünkü bu kavga sadece Gentes işçisinin değil, kriz bahanesiyle şantiyelerde ücretleri ödenmeyen tüm inşaat işçilerinin mücadelesidir."