23 Eylül 2024 Pazartesi

Genel-İş temsilcileri görevden almayı savundu

Genel-İş Sendikası, Kadıköy Belediyesi'nde 9 işyeri temsilcisini görevden aldıktan iki hafta sonra açıklama yaptı. Bugüne kadar sessizliğini koruyan Genel-İş antidemokratik kararını, "kişisel amaç ve çıkarlarını her şeyin önüne koyan tutum" ifadesiyle görevden alma kararını meşrulaştırmaya çalıştı.

Kadıköy Belediyesi'nde işçilerin seçtiği 4'ü kadın 9 temsilciyi görevden alan Genel-İş Sendikası, iki hafta sonra açıklama yaptı.

DİSK'in 16 Şubat günü Kadıköy'de zamlara karşı yaptığı eyleme katılan Kadıköy Belediyesi işçilerinin "ek protokol" talebine ilişkin döviz ve pankartlarında, DİSK'i "karalayan", hedef gösteren, hakaret ve küfürler yer aldığını öne süren Genel-İş Sendikası, 9 temsilcinin görevden alınmasını bu ifadelerle meşrulaştırmaya çalıştı.

BELEDİYE-SENDİKA EL ELE PANKARTI RAHATSIZLIK YARATTI
İşçilerin taleplerinin yer aldığı döviz ve pankartlarla DİSK'in eylemine katılmasını, eylemi "sabote etme girişimi" olarak nitelendiren Genel-İş Sendikası yönetimi, Kadıköy Belediyesi ile sendikanın işbirliğine dikkat çekilen "Belediye-sendika el ele" pankartından duyduğu rahatsızlığı ifade etti.

GENEL-İŞ'TEN EK PROTOKOL YALANI
Genel-İş Sendikası'nın giderek derinleşen ekonomik ve sosyal krize karşı işçi sınıfını, emekçileri ve üyelerini koruma çabası içinde olduğu ileri sürülen açıklamada, sendikanın 10 Şubat tarihinde ülke çapında başlattığı kampanyadaki talepleri arasında belediye şirket işçilerine kadro, ilave tediyenin yanında ek protokol istemi bulunduğu iddia edildi.

Kadıköy Belediyesi'nde işyeri temsilcileriyle yapılan toplantıda Genel-İş Sendikası Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı Çetin Çalışkan, toplu sözleşme sürecine bir yıldan az kalan belediyelerde ek protokol talebinde bulunmayacaklarını söylemesine rağmen, sendikanın bugün yaptığı açıklamada bu bilgiye yer verilmemesi dikkat çekti.

GÖREVDEN ALMAYI MEŞRULAŞTIRMA ÇABASI
Genel-İş Sendikası yönetimi, 9 temsilcinin kişisel amaç ve çıkarlarını her şeyin önüne koyduğunu iddia ederek görevden almayı meşrulaştırmaya çalıştı.

9 temsilci hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı belirtilen açıklamada, "Bu trolleme girişimine yılların deneyim ve birikimiyle oluşan sendika tüzüğümüz, ilke ve geleneklerimiz çerçevesinde izin vermemiz mümkün değildir. Sendikanın yetkili organları disiplin mekanizmasını işletecektir" ifadesine yer verilerek, görevden alınan temsilcilerin sendikadan ihraç edilebileceğinin sinyalleri verildi.