23 Eylül 2024 Pazartesi

Genel-İş: Kadıköy Belediye Başkanının açıklamaları gerçeği yansıtmıyor

Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı'nın greve çıkan işçilerle ilgili "Teklifimiz en düşük ücretliye yüzde 38 zamdır" açıklamasına tepki gösteren Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube, "Bize en son müzakere masamda aylık net 3.200 TL maaş ve yüzde 7 zam teklif edilmiştir" denildi.

CHP'li Kadıköy Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No'lu Şubesi arasındaki süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 2 bin 300 işçi greve çıktı.

Greve çıkan işçilerle ilgili Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı yazılı bir açıklama yaptı. Tekliflerinin merkezi hükümetin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil 2 bin 825 lira 90 kuruşluk asgari ücretin üzerinde olduğunu belirtilen açıklamada, "İşçilerimizin eline geçecek toplam net gelir, ikramiyeler hariç en düşük 4 bin 972 liralık teklifimiz sendika temsilcileri tarafından kabul edilmemiştir. Teklifimiz en düşük ücretliye yüzde 38 zamdır" denildi.

Belediye Başkanı Odabaşı'nın açıklamalarına yanıt veren Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No'lu Şube, "Kadıköy Belediye Başkanı Sayın Şerdil Dara Odabaşı'nın belediye işçilerinin grevine ilişkin kamuoyu duyurusunun gerçekleri yansıtmadığını üzülerek gördük. Sosyal medyada yansıtılanın aksine bize en son müzakere masamda aylık net 3.200 TL maaş ve yüzde 7 zam teklif edilmiştir. Şu an belediyede en düşük günlük ücret 77 TL'dir. Belediye bunu 94 TL'ye çıkarmayı teklif etmektedir. Ayrıca yaptığı hesapta yıllık verilen ücretleri aylara bölerek eklemiştir" denildi.

Açlık sınırının 2.600 TL, yoksulluk sınırının 8.600 TL'ye yükseldiği Türkiye'de, yaratılan bu algı sonucu verilen tepkiler bu kara kış günlerinde hak mücadelesi vermekte olan işçilere haksızlık olduğu ifade edilen açıklamada, "Hizmeti üretenle hizmet alanı karşı karşıya getirmenin kimseye faydası yoktur. Kaldı ki Nisan 2018 itibarıyla taşeron şirketlerden belediye şirketine geçişte işçiler ciddi kayıplar yaşamış ve bu kayıplan bugüne dek telafi edilmediği gibi mevcut maaşları da enflasyon karşısında hızla erimiştir. Asgari ücrete gelen zamlardan mahrum bırakılan işçi yüzde 4 + yüzde 4 zamlara mahkum edilmiştir. Belediye işçisinin cam pahasına çalışmaya devam ettiği salgın döneminde maruz bırakıldığı esnek çalışma yöntemleri de yol, yemek ve sigorta primlerini kaybetmesine yol açmıştır" diye kaydedildi.

Sendikal hareketin amacının işçi sınıfının ekonomik ve sosyal haklarını ileriye taşımak olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu nedenle Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Genel-İş Sendikası'nın, işçilerinin yaşam kalitesini açlık ve yoksulluk sınırının üstüne çekmek istemesinden daha doğal bir şey olamaz" diye belirtildi.