23 Eylül 2024 Pazartesi

Gençlik örgütleri polis saldırısını Kadıköy'de protesto etti

Beyazıt katliamı eylemine polisin saldırısını Kadıköy'de protesto eden gençler "Bugün 41 yıl sonra yine Beyazıt'tan, bir zamanlar bizimkilerin geçtiği yollardan ve oturduğu sıralardan haykırıyoruz. Ne katliam yapan katillerinizi unuturuz ne de mücadele etmekten vazgeçeriz" dedi.
Gençlik örgütleri, İstanbul Üniversitesi'de Beyazıt katliamı anmasına yapılan polis saldırısı ve 33 kişinin gözaltına alınmasını Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto etti.
 
Açıklamanın yapılacağı alan yoğun polis ablukasına alındı. Gençler ablukaya rağmen basın açıklamasını gerçekleştirdi. Eyleme HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen de destek verdi.
 
Baskılar bizi yıldıramaz pankartının açıldığı eylemde "16 Mart'ı unutma unutturma", "Gözaltılar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.
 
Gençlik örgütleri adına basın açıklamasını okuyan Lizge Biter, 41 yıl önce, 16 Mart 1978 tarihinde devletin NATO ve CIA destekli kontrgerilla çetelerinin İstanbul Üniversitesi'nden 7 öğrenciyi bomba ve silahlarla katlettiğini hatırlattı.
 
KATLİAM GENÇLİĞİ SİNDİRMEK İÇİNDİ
 
"Katledilenler bu okulun öğrencileriydi, bizler gibi bu sıralarda okudular ve yine bizlerin bugün sürdürdüğü gibi kapitalist sömürüye karşı halkın kurtuluşu ve rafahı için toplumsal devrim mücadelesi örgütlediler" diyen Biter, Beyazıt katliamı toplumsallaşan, örgütlenen gençlik mücadelesini bastırmak için gerçekleştirildiğini vurguladı.
 
"Bu katliamlı sürdürenlerin tarihi şiddetten ibarettir" diyen Biter, KHK'lar ile ihraç edilen akademisyenleri hatırlattı. "Bugün siyasal iktidar, tüm kamu kaynaklarını emperyalistlere ve sermayedarlara peşkeş çekmesine rağmen sözde devletin bekası uğruna tanzim satış noktalarıyla ve yerli-milli ideolojisiyle, uyguladığı politikalara toplumun çoğunu ikna edememektedir" diyen Biter, ekonomik krizin sadece AKP iktidarının krizi değil, küresel kapitalist-emperyalist sistemin krizi olduğunu belirtti.
 
16 Mart 1988'de ise Irak devletinin Halepçe'de katliamını hatırlatan Biter, "Bütün bu saldırılara ve baskılara karşı direnenler, özgür bir dünya için mücadele edenler, bitmemiştir bitmeyecektir" dedi.
 
Biter, şöyle devam etti:
"Bugün çeteler hala devletin güvencesi altında üniversitelerde elini kolunu sallayarak öğrencilere saldırmaya devam ediyor, bizde güvenimizi eşit, özgür ve adil bir ülke ve dünya kurmanın umudunda ve mücadelesinde buluyoruz.
 
GENÇLİĞİN MÜCADELESİ SÜRÜYOR
 
"Coğrafyamızda ve bölgemizde adil ve özgürce yaşamak için halklar, emperyalistlere ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadelelerini sürdürüyorlar. Ortadoğu halkları barbar IŞİD çetelerine karşı direnip yaşam alanlarını savunurken, anadolu topraklarında ise emek sömürüsüne karşı emeğin özgürleşmesi için direnen işçiler var. Ataerkiye karşı kadın özgürlüğü için direnen kadınlar var. Üniversitelerde akademik özgürlük için direnen üniversiteliler var. Homofobiye karşı direnen LGBTİ+'lar var.
 
"Bugün 41 yıl sonra yine Beyazıt'tan, bir zamanlar bizimkilerin geçtiği yollardan ve oturduğu sıralardan haykırıyoruz. Ne katliam yapan katillerinizi unuturuz ne de mücadele etmekten vazgeçeriz."