30 Eylül 2024 Pazartesi

Gençlik örgütleri: CHP'li İzmir Belediyesi talebimizi karşılamadı

Toplu taşıma ücretlerine üç ayda 3 TL'ye yakın zam yapan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi gençlik örgütlerinin zamların geri alınması talebini görmezden, duymazdan geldi. Mahkeme kararıyla zamların bir kısmının geri çekilmesinin taleplerini karşılamadığını söyleyen SGDF'li Özdal ve Özgürlükçü Gençlik'ten Mengen, zamlar tamamen geri çekilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı 11 Mart günü bir araya gelerek artan akaryakıt fiyatlarının ulaşım hizmetlerini pahalandırdığını söyledi. İktidara belediyelerin toplu ulaşım araçlarında kullandığı akaryakıttan ÖTV almama çağrısı yapan CHP'li belediye başkanları, bu çağrıya yanıt verilmemesi üzerine iktidarın yolundan yürüdü ve krizin faturasını halkın sırtına yükleme kararı aldı. Toplantıda alınan karar üzerine CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi 20 Mart'tan itibaren geçerli olacak şekilde ulaşıma yüzde 38 zam yaptı. Bununla da yetinmedi TÜİK'in her ayın başında açıkladığı ÜFE oranında zam yapma kararı alarak uyguladı. Belediyenin bu uygulamasıyla Mart ayına kadar 4,70 TL olan tam biniş ücreti aylık ÜFE artışlarıyla Haziran ayında 7,64 TL'ye, 1,64 TL olan öğrenci biniş ücreti 2,58 TL'ye kadar yükseldi.

TCDD ÜFE oranında artış kararının alındığı toplantıda ilçe belediye başkanlarının oy kullanmasının yasal olmadığını söyleyerek mahkemeye başvurdu. İzmir 6. İdare Mahkemesi, zam kararını iptal etti. Bunun üzerine CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi, ÜFE artışlarını geri çekerek, ilk zammın yapıldığı 20 Mart tarihindeki fahiş fiyatlara geri dönmek zorunda kaldı.

Böylece 1 Temmuz itibariyle İzmir'de toplu ulaşım ücretleri tam biniş için 7,64 TL'den 6,50 TL'ye, öğrenci binişi 2,58 TL'den 2,20 TL'ye düşürüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesine itiraz eden asıl kuvvetse gençler oldu. Fakat Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye yönetimi gençlerin taleplerini görmezden, duymazdan geldi.

Özgürlükçü Gençlik, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Özgür Öğrenci İnisiyatifi, Öğrenci İnisiyatifi, Öğrenci Faaliyeti, Kaldıraç, Yeni Demokrat Gençlik (YDG) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, "ulaşım zamlarının geri çekilmesi ve aylık abonman uygulaması başlatılması" talebiyle 16 Mayıs günü kampanya başlattı.

Gençlik örgütlerinin yürüttüğü kampanyayı ve bugün zamların cüzi miktarının geri çekilmesini SGDF üyesi Furkan Özdal ve Özgürlükçü Gençlik'ten Güney Mengen ile konuştuk. Belediyenin son aldığı kararın taleplerini karşılamadığını söyleyen Özdal ve Mengen zamlar geri çekilene kadar mücadele edeceklerini söyledi.

'ULAŞIM TEMEL HAK'
Ulaşımın temel bir insan hakkı olduğunu ve ücretsiz sunulması gerektiğini söyleyen Mengen, bu yapılmadığı gibi ulaşıma yüksek zamlar uygulandığına dikkat çekti. Ulaşım zamlarının geri çekilmesi talebiyle başlattıkları kampanyayı İzmir halkı, öğrencileri, emekçileri, işsizleri adına üstlendiklerini vurgulayan Mengen, "Böyle bir sorumlulukla yaklaşıyorduk bu çalışmaya" sözleriyle kampanyalarını nasıl başlattıklarını anlattı.

'TALEBİMİZ ZAMLARIN GERİ ÇEKİLMESİ'
Furkan Özdal da ilk taleplerinin zamların geri çekilmesi ve aylık abonman uygulaması başlatılması olduğunu söyledi. Zamlardan önce öğrenci biniş ücretlerinin 1,64 olduğunu zamlardan sonra 2,60'a kadar yükseldiğini belirten Özdal, belediyenin 1 Temmuz itibariyle zamların sadece bir kısmını geri çektiğini hatırlattı.

Özdal, "Derinleşen ekonomik krizde 850 TL'ye geçinmeye çalışırken, gençlerin yanında olduğunu iddia eden CHP'li belediye bizi ulaşıma ciddi ücretler ödemek zorunda bırakıyor. Bizim talebimiz ulaşım zamlarının geri çekilmesiydi fakat CHP'li belediye hiçbir şekilde yanımızda olmadı" dedi.

'MERKEZLERDE STANT AÇTIK, İMZA TOPLADIK'
İlk eylemlerini 16 Mayıs günü İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirdiklerini hatırlatan Özdal, yaklaşık bir ay süren imza kampanyası yaptıklarını ve binin üzerinde imza topladıklarını söyledi. Mengen de çalışmaları süresince Konak, Bornova, Karşıyaka, Halkapınar, Buca gibi birçok merkezde stantlar açarak imza topladıklarını aktardı.

Topladıkları imzaları 13 Haziran günü İzmir Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğüne ulaştıran gençlik örgütleri, ardından aynı gün halka açık olarak toplanan Belediye Meclis toplantısına katılarak imzaların bir nüshasını sunmak istedi. Aynı zamanda bu toplantıda zamların geri çekilmesi talebini dile getirmek istedi.

GENÇLİK ÖRGÜTLERİ MECLİS TOPLANTISINA ALINMADI
Fakat o güne kadar talepleri görmezden ve duymazdan gelen CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi öğrencilerin Belediye Meclisi toplantısına alınmasını polis ve belediyenin güvenlik elemanlarının zor kullanımıyla engelledi.

BELEDİYE GÜVENLİĞİ VE POLİS GENÇLERE SALDIRDI
Özdal, o gün belediye önünde yaşananları şu şekilde aktardı: "Güvenlik ve polis karşımıza dikildi. Toplantıya katılmak istediğimizi söyledik fakat almadılar, önümüze barikat kurdular, işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldık. Gözaltına almaya çalıştılar. Üzerinden bir iki saat geçtikten sonra Belediye Meclis Başkanı ile bir görüşme sağlandı. Taleplerimize bakacaklarını, bir daha ki toplantıda değerlendireceklerini söyleyerek bizi oyalamaya çalıştılar, geçiştirdiler. Sonrasında Tunç Soyer ile görüşme gerçekleştirdik."

TUNÇ SOYER GÖRÜŞME TALEP ETTİ
Ardından söze giren Mengen, 16 Haziran günü gerçekleştirilen görüşme talebinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den geldiğini aktardı. Görüşmenin gençlik örgütlerinin bir ay boyunca İzmir'in birçok noktasında gerçekleştirdiği kampanyanın etkisinden kaynaklandığını kaydeden Mengen, Soyer'in gençlik örgütlerini muhatap almak zorunda kaldığını vurguladı.

'CHP'Lİ BELEDİYE SUÇA ORTAK OLUYOR'
Mengen, görüşmenin içeriğini şu şekilde aktardı: "Bu taleplerin karşılanamayacağı, ekonomik krizin sorumlularının AKP olduğunu söyledi. Biz zaten bunları biliyoruz. Fakat ekonomik krizin yaratıcıları suçluysa, İzmir Büyükşehir Belediyesini, Belediye Meclis üyelerini bu suça ortak olmamaya davet ettiğimizi ilettik. Krizin faturasını halka değil onları yaratanlara kesmeleri gerektiğini belirttik. Görüşme belirsiz bir şekilde sonlandı. Değerlendireceğini fakat herhangi bir söz veremeyeceğini söyledi."

'1 TEMMUZ İNDİRİMİ TALEPLERİMİZİ KARŞILAMIYOR'
1 Temmuz'da yapılan "indirim"in taleplerini karşılamadığını vurgulayan Mengen, belediyenin bir sonraki toplantısında 1,5-2 lira gibi bir zam yapabileceğine ya da usule uygunsuz olarak alınan bir önceki kararı kendilerince usule uygun bir şekilde alıp tekrar yürürlüğe koymak isteyeceklerine dikkat çekti.

'ULAŞIM GASBI SAĞLIK VE EĞİTİM HAKKINI DA GASP EDİYOR'
Mengen şöyle devam etti: "Biz bu karar ilk alındığında da bundan önce olduğu gibi bundan sonra da en temel hakkımız olan ulaşım hakkımızı savunmakta, bunun için sokaklarda günlerce çabalamakta kararlıyız. Çünkü ulaşım öğrenciler için çok ciddi bir sorun olmaya başladı. Kent kartında bakiye olmadığı için evinden çıkamayan arkadaşlarımız var. Ulaşım hakkı talebimizin, sağlık, eğitim gibi birçok temel hakkımıza erişimi oluşturması sebebiyle de karşılanması gerekiyor. Bizler bunun için mücadele etmekten bir an geri durmayacağız. İzmir'in emekçilerine, öğrencilerine, işsizlerine ulaştırıp bu mücadeleyi toplumsallaştırıp kazanımla sonuçlandırmaya çalışacağız."

'KRİZİN FATURASINI ÖDEMEYECEĞİZ, MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ'
Özdal da, yoksulluğun bu kadar derinleştiği koşullarda işçilerin, emekçilerin, öğrencilerin, gençlerin toplu ulaşım kullanmak dışında bir seçeneği olmadığını hatırlattı. Üniversite öğrencilerinin Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun ödediği 850 TL ile geçinmeye çalıştıklarını vurgulayan Özdal, "Ulaşıma bu kadar yüksek meblağlar ödemek istemiyoruz. Taleplerimiz yerine getirilmediği takdirde mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Sadece İzmir'de değil diğer kentlerde ulaşıma yapılan zamlara, krizin faturasını bize ödetmeye çalışanlara karşı mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz" diye konuştu.