30 Eylül 2024 Pazartesi

Gençlik örgütleri: Barınamıyoruz, genelgeyi tanımıyoruz

İzmir'deki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünde toplanan gençlik örgütleri, üniversitelerde faşist baskı ve yasak genelgesine karşı bulundukları her alanda mücadele etmeye devam edeceklerini haykırdı.

Gençlik örgütleri İzmir Konak'ta bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, üniversitelere dönük faşist baskı ve yasak genelgesine tepki gösterdi. "Yoksuluz, barınamıyoruz, genelgeyi tanımıyoruz" pankartı açılan eylemde, basın açıklamasını gençlik örgütleri adına Rozana Urkun okudu.

Genelgede öğrenci kulüpleri ve kadın platformları yasa dışı sayılırken barınma sorununa dönük tepkilerin baskıcı ve yasakçı uygulamalarla engellemeye çalışıldığına dikkat çeken Urkun, "Gençlik hareketinin önünü almaya dönük bu yasak genelgesi ifade, örgütlenme özgürlüğüne ve temel haklarımıza yönelik bir saldırıdır. Hükümet nitelikli bilimsel eğitim, ucuz ve sağlıklı barınma hakkı konularında çözüm üretmedikçe, polis, ÖGB, kayyum rektörlerle sorunları bastırmaya çalışıyor" dedi.

Bu sorunların baskıyla çözülemeyeceğinin altını çizen Urkun, çözülmedikçe daha çok büyüyen barınma, geleceksizlik, yoksulluk, niteliksiz, erkek egemen, baskıcı eğitim gibi sorunlara karşı bulundukları her alanda ses çıkartmaya devam edeceklerini söyledi.

Genelgede yer alan istihbarat faaliyetleri ve iktidara yakın kurumlarla üniversite işbirliklerinin üniversite öğrencilerinin düşünce ve davranışlarına kilit vurulması anlamına geldiğini belirten Urkun, "Gençliğin ifade ve örgütlenme hakkı genelgelerle yasaklanamayacak bir temel insan hakkıdır" ifadelerini kullandı.

Bu saldırıya karşı susmayacaklarının altını çizen Urkun, şöyle devam etti: "AKP elbetteki senelerdir topluluklarımıza saldırıyor, kampüslerimize, sınıflarımıza sivil/resmi ajanlar sokuyor, öğrencileri fişliyor, okuldan atıyor, soruşturmalarla öğrenci gençliği yıldırmaya çalışıyor. 'Barınma sorununa yönelik' sözde çözümler diyen iktidar misafirhaneler ne zamana kadar öğrencilere sunulacak açıklamıyor, bu soruna kalıcı çözümler tartışılmıyor, bunun yerine yurtlarda çalışma masalarımız kaldırılıp yatak sayısı arttırılıyor. Her gün artan kadın cinayetlerine, tacizlere karşı nasıl tedbirler alınacak açıklanmıyor. Bunun yerine kadın topluluklarının/platformlarının faaliyetleri engelleniyor."

Demokratik üniversite mücadelesine dönük saldırıların giderek arttığını kaydeden Urkun, "Biz 'barınamıyoruz, beslenemiyoruz, geçinemiyoruz' diyen tüm öğrencilerle birlikte durmaya, dayanışmaya ve sorunlarımız karşısında mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Baskılarınız, genelgeleriniz bizi yıldıramaz! Gelecek biziz, siz kaybedeceksiniz" dedi.

Eylem, sloganlarla son buldu.