25 Kasım 2024 Pazartesi

Genç kadınlar ÖGK 4. Konferansı'nda örgütlülüğü güçlendirmenin yöntemlerini tartıştı

ÖGK 4. Konferansı İstanbul'da toplandı. İstanbul, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır, Ankara'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kentten bir araya gelen liseli ve üniversiteli genç kadınlar ve LGBTİ+'lar, yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerilerini tartıştı.

Özgür Genç Kadın (ÖGK) 4. Konferansı İstanbul'da İnşa Kültürevi'nde toplandı. Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, İstanbul, Ankara'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kentten genç kadın ve LGBTİ+'ların katılımıyla gerçekleştirilen konferansta genç kadın örgütlüğü ve kadın özgürlük mücadelesindeki yeri, genç kadınların örgütlülüğünün önemi ve ne yapılması gerektiği üzerine tartışmalar yapıldı.

Salona, "Özgürlük için isyanı yükselt", "Hiçbir düş yarım kalmayacak", "Gücümüz genç kadın örgütlülüğümüz", "Katledilen, kaybedilen kadınlar isyanımızdır" ve taleplerin yer aldığı pankartların yanı sıra gökkuşağı ve ÖGK bayrakları asıldı.

SELEN: ŞULE ÇET'İN İNTİHAR ETMEDİĞİNİ MÜCADELEMİZ ORTAYA ÇIKARDI
Konferansın açış konuşmasını yapan Hivda Selen, Suruç katliamında, erkeklerin şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınları, Rojava'da IŞİD çetesine karşı mücadelede ölümsüzleşen kadınları andı. Özsavunmasını uyguladığı için tutsak edilen kadınları selamlayan Selen, Şule Çet için yürüttükleri mücadele sonucu intihar etmediğini ortaya çıkardıklarını, katillerinin yargılanmasını sağladıklarını vurguladı.

Erkek devletin Gülistan Doku'nun da intihar ettiğini öne sürdüğünü Şule Çet'te olduğu gibi Gülistan'ın intihar etmediğini mücadeleleri kazandıklarını belirten Selen, "Burada Şulet Çet için mücadele eden, zafer elde eden kadınlar var. Şule Çet ve Gülistan Doku için yürüttüğümüz mücadeleye sırtımızı dayayarak, bu irade ve cesaretle faşizme, erkek şiddetine, heteroseksizme, homofobiye karşı kadın özgürlük mücadelemizi sürdüreceğimizin sözünü verelim" dedi.

Divan seçiminin ardından erkekler tarafından katledilen ve erkek egemen faşizme karşı mücadele ederken ölümsüzleşen kadınlar anısına saygı duruşunun ardından dünya ve Türkiye'den kadın özgürlük mücadelesinden kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

GÜMÜŞTAŞ: GENÇ KADIN VE LGBTİ+ MÜCADELESİ İKTİDARLARA KAFA TUTUYOR
Özgür Genç Kadın'ın tarihinin bugünden ibaret olmadığını geçmiş dönemde Üniversiteli Genç Kadın (ÜGK) mücadelesi yürütüldüğü belirtilen konferansta bu çalışmanın kurucularından Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş konuşma yaptı.

Üniversiteli Genç Kadın çalışmasının 2003 yılında Ankara'da gerçekleştirdikleri konferansla kurumsallaştırdıklarını söyleyen Gümüştaş, kadın özgürlük mücadelesinin 2000'li yıllar gibi olmadığını hayatın her yerine sirayet ettiğini söyledi. Gümüştaş, "Hayatın her yerini dikey kesen kadın cinsi ve kadın özgürlük mücadelesi ve LGBTİ+ mücadelesi var. Ve bu mücadele bütün iktidarlara kafa tutuyor. Ve bütün halklara başka bir mücadele perspektifi sunuyor. Sizler bu mücadeleyi büyütmek için bugün yürüyorsunuz. Adımlarınız, çağrınız, sözlerinizin dünyada bütün insanlar arasında çok güçlü karşılığı var. Her yerden duyulan büyük bir isyan çığlığı bu. İyi ki varsınız, iyi ki birlikte yürüyoruz" diye konuştu.

OTLU: GELECEK SİZSİNİZ
Üniversiteli Genç Kadın çalışmasında yer alan Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Çiçek Otlu da konferansta söz aldı. Liseli genç kadınların bekaret kontrolüne, üniversiteli genç kadınların yurtlara giriş saatlerinin kısıtlanmasına yönelik yürüttükleri mücadeleyi ve burada elde ettikleri kazanımlara değindi. Örgütlülüğün önemine vurgu yapan Otlu, "Örgütlülük özgürlüktür. Gelecek sizsiniz" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

YÜKSEKDAĞ: KARARLILIĞINIZ AKLIMIZI AYDINLATIYOR
Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutsak edilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) geçmiş dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ÖGK 4. Konferansına mesaj gönderdi. Kadın özgürlük hareketinin en cesur, en dinamik ve en sürükleyici bölüğünün genç kadınlar olduğunu belirten Yüksekdağ, "Heyecanınız, coşkunuz ve kararlılığınız; baharın öncü ışıkları gibi içimizi ısıtıyor, aklımızı aydınlatıyor. Sizlerle birlikte zamana ve mekana inat direncimizi çoğaltmaya devam ediyoruz. Kampüslerden, liselerden, fabrikalardan, sokaklardan yükselen genç kadın isyanının tüm özgürlük hareketleriyle güçlü bir şekilde buluşturacağınıza inanıyor ve konferansınızda başarılar diliyorum. Mutlaka kazanacağız" dedi.

ZORA: ENTERNASYONAL DAYANIŞMASI, BİRLİKTE MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM
Avrupa'da örgütlü genç kadın örgütü Genç kadın örgütü Zora'dan kadınlar görüntülü mesajlarıyla konferansa destek verdi. Kadın devrimi için mücadele eden genç kadınların bir araya gelmesinin çok önemli olduğu vurgulanan mesajda, kadınlara yönelik erkek şiddeti ve devletin örgütlü faşist saldırılarının arttığı belirtildi. Kadına yönelik savaş, soykırımı saldırılarının Avrupa'da da yaşandığına işaret edilen mesajda, Almanya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde üç günde bir kadının katledildiği bilgisi verildi. Avrupa'da da kadınların güvende olmadığı belirtilen Zora'nın mesajında, kapitalizme, emperyalizme, erkek egemenliğine karşı birleşik mücadelenin önemine işaret edildi, "Enternasyonal dayanışmayı uygulayan genç kadınlar olarak genç kadınların birlikte mücadelesini büyütelim. İsyanı yükseltiyor kadın devrimine yürüyoruz" denildi.

Konferans "Dünya kadın hareketi" ve "Genç kadın mücadelesi" üzerine tartışmalar yapıldı. Konferansa katılan kadınlar kendi deneyimlerini anlattı, çözüm önerilerini sundu.

Genç kadın mücadelesine ilişkin tartışmada, üniversiteler ve liselerde genç kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik baskılar, saldırılar, örgütlenmelere izin verilmemesi, CİTÖK'lerin kapatılmasına değinildi.

Şule Çet için Adalet Komisyonları deneyiminin anlatıldığı konferansta, bu çalışmanın genç kadınların katliamlara karşı bir şeyler yapmak isteğinin somut verilerini açığa çıkardığı vurgulandı.

Tartışma başlığında söz alan liseli ve üniversiteli genç kadınlar ve LGBTİ+'lar, baskı ortamında yaşadıkları kaygıları, korkuları ve bunun karşısında ne yapmaları gerektiğini konuştu.

'ÖGK'LI KADINLAR BANA GÜÇ, CESARET VERİYOR'
Bu bölümde oluşturulan özgür kürsüde söz alan lise genç kadın, giyimi, yaşam tarzı, düşünceleri nedeniyle okulda idareler, sokakta erkekler ve ailesinin üzerinde kurduğu baskı ve zayıf hissetmeye neden olacak politikalara değindi. Erkek şiddeti ve baskısının yarattığı korku ve kaygılarını ÖGK'lı kadınlarla tanıştıktan sonra bir kenara bıraktığını belirten lise genç kadın, "Bana cesaret veriyorsunuz. Devletten, erkek egemen sistemden korkan her kadına cesaret veriyorsunuz, yalnız olmadığımızı düşündürüyorsunuz. Bu kadar kadının burada olması bana güç veriyor" dedi.

CİNSİYETÇİ POLİTİKALAR, GENÇ KADIN YOKSULLUĞU
AKP-MHP iktidarının cinsiyetçi politikalarına değinen kadınlar, yoksulluk, kampüslerde yaşanan sorunlar, genç kadınların hayatlarına, bedenlerine yönelik müdahalelere dikkat çekti. Barınma, yurt, ulaşım sorunlarının konuşulduğu konferansta, pandemi nedeniyle online eğitimin sürdüğü dönemde genç kadınların hem eğitimlerine devam etmek hem de evde kardeşlerine bakmak, yemek, temizlik gibi işlerle ilgilenmek zorunda kaldıkları belirtildi.

Okullarda genç kadınların bir araya gelerek mücadele etme arayışında olduğu belirtilen konferansta, taciz ve kadınlara yönelik saldırıda bulunan erkek öğrenciler ve öğretmenlerin korunduğuna işaret edildi.

LGBTİ+'LAR İNTİHARA SÜRÜKLENİYOR
Sistemin LGBTİ+'lara yönelik saldırılarının yanı sıra toplumsal baskılara değinilen konferansta, lise ve öncesi eğitim sisteminde yaşanılan sorunlara işaret edildi. LGBTİ+'ların hastalıklı olduğunun söylendiğini, okullarda rehberlik eğitmenine durum anlatıldığını, ailenin haber edildiğini, baskının arttığını ve intihara sürüklendiklerini anlatan ÖGK'lılar, yaşananlara karşı LGBTİ+'ların örgütlü mücadelesinin önemine işaret etti.

'İYİ Kİ ÖRGÜTLENMİŞİM, ARTIK KORKMUYORUM'
Konferansa katılan trans kadın, anaokulunda cinsel yönelimini fark ettiğini ve eğitim sürecinde yaşadıklarını anlattı. Okulda bir erkek öğretmenin tacizine ve erkek öğrencilerin tecavüz saldırısına uğradığını ve bunun karşısında sessiz kalmadığını fakat okuldan atıldığını söyledi, "Biz korkuyoruz ama onlar bizden daha çok korkuyorlar. İyi ki örgütlenmişim. Örgütlenmeseydim korkardım, artık korkmuyorum" diye konuştu.

LİSELERDE CİNSEL TACİZ VE ŞİDDET NORMALLEŞTİRİLİYOR
Liselerde kadınların daha fazla taciz, cinsel şiddete maruz kaldığını, korunaksız olduğu bir dönem olduğunu anlatan ÖGK'lılar, bu dönemde adeta cinsel taciz ve saldırıların normalleştirildiğini ve yeterince müdahale edemediklerini, liselerde kadınlar ve LGBTİ+'ların örgütlülüğünün önemine dikkat çekti.

Konferansta söz alan kadınlar yaşadıkları taciz ve şiddet saldırılarını anlatarak bunun karşısında neler yapmaları gerektiği üzerine konuştu, "Bu saldırılara karşı korkmadığımızı gösterirsek örgütlenirsek, sesimizi yükseltirsek, sokağa çıkarsak değiştirebiliriz" dedi.

KÜRT KADINLARINA YÖNELİK SÖMÜRGE POLİTİKALARI
ÖGK konferansında Kürdistan'da kadınlara yönelik sömürgeci politikalara, polis ve asker şiddetine de değinildi. Diyarbakır'dan konferansa katılan genç kadın, Kürt kadınlarına yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmasına tepki gösterdi.

Aile baskısı, birilerinin 'namusu' olarak görülmelerinin kadınların bu tür çalışmalarına katılımın engellendiğine işaret etti, kadınların örgütlü mücadelesinin değiştirici gücüne vurgu yaparak, "Örgütlü mücadele yaşatır" dedi.

'ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYLE DEĞİŞTİREBİLİRİZ'
Lise öğrencisi Duygu Delen'in katilinin aklandığı belirtilen konferansta, liseli genç kadınların 1990'lı yıllarda yürüttükleri mücadeleden elde ettiği kazanımlar hatırlatılarak, erkek egemenliğinin örgütlü saldırısına karşı örgütlü mücadeleyle kazanım elde edilebileceği vurgulandı.

Genç kadınların tacize, tecavüze, şiddete karşı ne yapabileceğini bir araya gelerek konuşmasının önemli olduğuna işaret eden ÖGK'lılar, fail erkeklerin konfor alanlarının ancak bu şekilde ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Eskişehir Üniversitesi'nde bir erkeğin çok sayıda kadına tacizde bulunduğunu fakat kadınların sessiz kaldığını, birkaç kadının bu erkeği dövmesinin ardından okuldan atılmasının sağlandığını belirten ÖGK'lı genç bir kadın, "Ancak yan yana gelerek, örgütlü güce, kadın yoldaşlığına, dayanışmasına dayanarak başarabiliriz" diye konuştu.

Konferansta ayrıca eğitimine yatılı olarak sürdüren kadın ve LGBTİ+'ların yaşadıkları sorunlar da gündeme getirildi.

Genç kadınların liseler ve üniversitelerde yan yana gelerek, örgütlenerek birbirini güçlendirebileceği ve erkek egemenliğinden güç alarak gerçekleşen saldırılara karşı durabileceği vurgulanan konferans, Sarya Müzik Topluluğu'nun ezgileriyle sona erdi.