23 Eylül 2024 Pazartesi

Gemlik'e Özgürlük Yürüyüşü: Hep birlikte tecridi kaldıralım

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Gemlik'e düzenlenen Özgürlük Yürüyüşü'nde konuşan HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Gelin bu sorunu barışçıl yollarla çözmenin formülü üzerinde çalışalım, gelin İmralı tecridini kaldıralım. Gelin Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşmasını birlikte sağlayalım. Buradan yürüyüşümüze devam edeceğiz" dedi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması talebiyle Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve çok sayıda demokratik kitle örgütü öncülüğünde başlatılan Özgürlük Yürüyüşü Gemlik'te sona erdi.

Yürüyüş öncesi çok sayıda kentten yüzlerce kişi araçlarla Gemlik'e doğru yola koyuldu. Ege bölgesindeki kentlerden yola çıkanlar İzmir'de bir araya geldi. Polis tarafından ablukaya alınan kitle, saldırıya "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla tepki gösterdi. Yürüyüş öncesi 16 kişi gözaltına alındı. Polis saldırısına rağmen birçok kişi araçlarla Gemlik'e doğru yola koyuldu.

İstanbul'un birçok noktasında Özgürlük Yürüyüşü için bir araya gelenler, zorlu hava koşullarına aldırış etmeden "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla yola koyuldu.

'TECRİT KALKANA KADAR SOKAKLARDAYIZ'
Aralarında HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek ve HEDEP İstanbul İl Eşbaşkanları Murat Kalmaz ile Gonca Yangöz'ün de olduğu bir grup, Tuzla'dan yola çıktı. Grup, sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Bê Serok jiyan nabe", "İçeride dışarıda tecridi parçala", "Tecride hayır" ve "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları attı.

Zılgıt ve alkışlarla araçlara doğru yürüyen grubu polis engellemeye çalıştı. HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, "İmralı hukuksuzluk alanı. İmralı tecrit alanı. Tecrit kalkana kadar sokaklardayız. Adaleti, hukuku gasp edenler, yaşam hakkımızı elimizden almaya çalışanlar bilsin ki siz var olduğunuz sürece biz de varız. Kurtuluş direnen halkların olacak" tepkisinde bulundu. Grup daha sonra araçlarla Gemlik'e doğru hareket etti.

YAĞIŞA ALDIRIŞ ETMEDEN HALAYLARLA BEKLEDİLER
Bursa ve ilçelerini ablukaya alan polisler, Gemlik girişinde araçları tek tek durdurdu. Aracı durdurulan çok sayıda kişi, soğuk ve yağışlı havaya aldırış etmeden halaya durdu.

VEKİL ARACINI VİNÇLE KALDIRDILAR
Öte yandan HEDEP milletvekili Serhat Eren'in aracı, İstanbul'un Tuzla ilçesinden Gemlik'e giderken durduruldu. Eren'in aracı vinçle polis tarafından kaldırıldı.

PARTİ BİNALARI ABLUKAYA ALINDI
Yürüyüşün ana merkezi olan Bursa'da ise kitle, Yıldırım ilçesi Arabayatağı mahallesinde bir araya geldi. Toplanma alanının etrafı polisler tarafından abluka alındı. Yine İnegöl ve Yıldırım ilçelerinde bulunan parti binalarının da polis tarafından ablukaya alındığı öğrenildi. İnegöl'de partililerin bina dışına çıkışına izin verilmezken, Yıldırım ilçe örgütünde ise kapının dahi açılmasına izin verilmediği aktarıldı.

HATİMOĞULLARI: HALKIN İRADESİ BURADADIR
HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile milletvekillerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi, Gemlik'e 20 kilometre kala Orhangazi yolu üzerinde açıklama yaptı. Tecridin kaldırılması için Gemlik'e yürüdüklerini kaydeden Hatimoğulları, günlerdir Türkiye ve Kürdistan'ın dört bir yanında, devrimcilerin, demokratların, yurtseverlerin kamuoyuna çağrı yaptıklarını belirtti.

Dünden beri polisin her yerde kendilerini engellemeye çalıştığına ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığına işaret eden Hatimoğulları, "Bugün de Ege ve İzmir'den gelen arkadaşlarımız engellendi, gözaltına alındı. İstanbul'da aynı şekilde engellemeler oldu. Şu an Türkiye'nin dört bir yanında insanlar akın akın buraya gelmek istiyor. Kolluk güçlerinin ciddi bir baskısı ve engellemesiyle karşı karşıyayız. Şu bilinsin; halkın iradesi buradadır. Kürt halkı başta olmak üzere Türkiye ve Ortadoğu halkları buradadır. Halk 'Kürt sorunu bir an önce barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmelidir' diyor" ifadelerini kullandı. 

'KÜRT SORUNU BARIŞÇIL VE DEMOKRATİK YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLMELİDİR' 
"Kürt sorunu çözülmeden Türkiye halkının demokratik bir ortamda yaşama imkanı yoktur" diyen Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Ortadoğu'da savaş ve çatışmaların bitmesi için Kürt sorunun bir an önce çözülmesi, Rojava'da Kürt halkının statüye sahip olması ve haklarına kavuşması talep edilmektedir. Aynı şekilde Türkiye'de Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmediği, İmralı tecridi devam ettiği, Sayın Öcalan muhatap alınmadığı sürece bizler çatışmalara, savaşa ve ayrıştırıcı siyasete kurban olacağız."

'YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEVAM EDECEK'
Hatimoğulları, "Gelin bu sorunu barışçıl yollarla çözmenin formülü üzerinde çalışalım, gelin İmralı tecridini kaldıralım. Gelin Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşmasını birlikte sağlayalım. Buradan yürüyüşümüze devam edeceğiz. Türkiye'deki ve uluslararası bütün demokratik güçler, hak, hukuk ve adalet arayan kurumlara çağrımızdır; gelin hep birlikte bu sorunun çözümüne katkı sağlayalım. Bütün Türkiye ve Kürdistan halkına buradan duyurumuzdur; yürüyüşümüz devam edecek" dedi.

Kitle, konuşmanın ardından "Bê Serok jiyan nabe" sloganı attı.