30 Eylül 2024 Pazartesi

Geleneksel Evvel Temmuz Festivali devam ediyor

Nusayrilerin hasat ve bereket bayramı olan geleneksel Evvel Temmuz Festivali kapsamında çok sayıda etkinlik düzenleniyor. 7 Temmuz günü başlayan festival 23 Temmuz'a kadar çeşitli etkinliklerle sürecek.

Nusayrilerin hasat ve bereket bayramı olan, tarihi 4 bin yıl öncesine dayanan Evvel Temmuz Bayramı kapsamında yapılan festival dördüncü gününde. 7 Temmuz günü başlayan ve 23 Temmuz'a kadar sürecek festival kapsamında pek çok etkinlik düzenleniyor.

Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali kapsamında Hatay'ın Samandağ, Defne, Arsuz ve İskenderun ilçeleri ile Serinyol mahallesinde atölye, tiyatro, söyleşi ve konserler düzenleniyor.

Festival kapsamında dün Samandağ'da pek çok noktada şalala yürüyüşü düzenlendi. Enstrümanlar eşliğinde müziklerin çalındığı yürüyüşe çok sayıda çocuk katıldı.

Samandağ'da ayrıca dün "1915'ten Günümüze Araplar" başlıklı söyleşi düzenlendi. Moderatörlüğünü Halkların Demokratik Partisi (HDP) Samandağ İlçe Eşbaşkanı Naim Özbek'in yaptığı söyleşide, "Arapların 1915'i Soykırım, Kimlik, Coğrafya" adlı kitabı derleyen akademisyen Emre Can Dağlıoğlu ve kitabın "Musa Dağı Ermeni Direnişi, 1939 Göçü ve Araplar" bölümünün yazarı akademisyen Şule Can konuşmacı olarak yer aldı.

Dağlıoğlu ve Can, yazdıkları bölümlere ilişkin değerlendirmede bulunurken, 1915 yılında gerçekleşen Ermeni Soykırımı'nın Arap coğrafyasındaki yansıması, Arapların soykırım karşısındaki tutumları, soykırımda basın-yayın organlarının etkisi, zorla evlendirilen Ermeni kadınlar ve yetim çocukların yaşadıkları anlatıldı.

Dağlıoğlu ve Can'ın sunumlarının ardından söyleşi soru-cevap şeklinde devam etti. Panel etkinliğinden sonra Kopuş Belgeselinin gösterimi yapıldı.

Ayrıca Vakıflı köyünde Grup Ciran'ın yer aldığı müzik dinletisi gerçekleşti.