Gazze'deki soykırıma ortak olan Almanya hakkındaki dava başladı
Almanya aleyhine Filistin'de soykırıma ortak olduğu gerekçesiyle açılan dava Uluslararası Adalet Divanı'nda başladı.
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Nikaragua'nın siyonist İsrail'in Gazze'deki işgal ve soykırım saldırılarına verdiği destek nedeniyle Almanya'ya acil önlemler uygulanması talebini değerlendirmek üzere iki gün sürecek duruşmalara bugün başladı.
Nikaragua'nın Hollanda Büyükelçisi Carlos Jose Arguello Gomez, Adalet Divanı'nın 26 Ocak'ta İsrail'in Gazze'de soykırım suçu işlemiş olabileceği yönündeki kararının ardından Almanya'nın Gazze'deki savaşında İsrail'e yardım etmeyi durdurma yükümlülüğü olduğunu, ancak Almanya'nın İsrail'e silah sağlamaya devam ederek 1948 Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini söyledi.
Almanya, ABD'den sonra İsrail'in en büyük ikinci silah tedarikçisi ve İsrail'in silah ithalatının yüzde 30'unu gerçekleştiriyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Almanya 2023 yılında İsrail'e 327 milyon euro değerinde askeri teçhizat ve silah gönderdi.
İSRAİL'E SİLAH DESTEĞİ DERHAL DURDURULMALI
Almanya'nın İsrail'e verdiği askeri desteği durdurması için Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı davanın ilk günkü duruşmasında Nikaragua hukuk heyeti, Alman hükümetini Gazze'de soykırım riskini bilmesine rağmen İsrail'e silah sağlamayı sürdürmekle suçladı.
Nikaragua, Almanya'nın İsrail'e yaptığı askeri yardımları derhal askıya alınmasını, Almanya'nın İsrail'e teslim ettiği silahların soykırım işlemek için kullanılmaması için derhal her türlü çabayı göstermesini, UNRWA'nın (Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı) finansmanını askıya alma kararını geri almasını istedi. Adalet Divanı'nın bu konularda tedbir kararı alması talep edildi.
Nikaragua daha önce Almanya, İngiltere, Hollanda ve Kanada'ya, İsrail'e silah sağlamaya devam etmeleri halinde yasal yollara başvuracakları uyarısında bulunmuştu.
Duruşma yarın Almanya'nın savunmasıyla devam edecek.