30 Eylül 2024 Pazartesi

Gazi Cemevi'nde Sivas katliamı anması

Sivas'ta katledilen 33 aydın, yazar, sanatçı için Sultangazi'de bulunan Gazi Cemevi'nde anma etkinliği düzenlendi. Burada yapılan konuşmalarda katliamı unutturmayacakları mesajını verildi.

Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı (Gazi Cemevi), 27 yıl önce Sivas'ta katledilen 33 aydın, yazar, sanatçı için anma düzenledi. 

ESP ve Mücadele Biriği'nin de katıldığı anmada Cemevi kapısına "Unutmadık, unutturmayacağız" yazılı siyah çarşaf asıldı. Şiir ve deyişlerin okunmasıyla başlayan anmada yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Anmaya katılan kurum temsilcileri konuşma yaptı. HDP Milletvekili Musa Piroğlu Maraş, Çorum ve Sivas katliamları aydınlatılmadan yeni katliamların önüne geçilemeyeceğine dikkat çekti. Katliamla yüzleşme çağrısı yapan Piroğlu, yeni katliamların yaşanmaması için yapacak tek şeyin mücadele etmek olduğunu vurguladı.

'SİVAS KATLİAMI KARA LEKEDİR'
Gazi Cemevi, TKP ve HDP Sultan Gazi ilçelerinin ortak imzasını taşıyan basın metnini Gazi Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Erdoğan okudu.

Açıklamada, "Sivas katliamı Türkiye tarihinin en büyük kara lekelerinden biridir.  Bu katliam demokrasiye, farklı inançların eşit koşullarda birlikte yaşamalarına karşı olanların marifetiydi. Nefret suçları ve ayrımcılık açısından yaşanmış en vahşi örneklerden biridir. Bu kara leke hafızamızda ve vicdanlarımızda kolay kolay kapanmayacak bir yara açtı. Unutmadık unutturmayacağız" ifadeleri yer aldı.

Açıklama yaşamını yitirenler yakılan çerağlar ve dağıtılan lokmalarla son buldu.