25 Eylül 2024 Çarşamba

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu Demir ve Aydın'ın tutuklanmasını kınadı

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (The Coalition For Women In Journalism), yaptığı açıklama ile ajansımız muhabiri Ruken Demir ve JİN NEWS muhabiri Melike Aydın'ın tutuklanmasını kınadı.

Kadın gazetecilere dair küresel bir dayanışma grubu olan Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (The Coalition For Women In Journalism), İzmir’de gözaltına alınmaları sonrası tutuklanan Mezopotamya Ajansı muhabiri Ruken Demir ve JİN NEWS muhabiri Melike Aydın için yazılı açıklama yaptı.
 
"Gazeteciler Ruken Demir ve Melike Aydın'ın tutuklanmasını kınıyoruz!" başlıklı açıklamada, "Gazetecilikte her çeşit kısıtlamayı, özellikle kadın gazetecilerin maruz kaldığı kısıtlamaları ve davranışları kınıyor ve Türk yetkilileri işini yapan gazetecileri kısıtlamak yerine ifade özgürlüğünü sağlamaya çağırıyoruz" denildi. 
 
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle: 
 
"Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Mezopotamya Ajansı muhabiri Ruken Demir ve Jin News muhabiri Melike Aydın'ın polis baskınıyla gözaltına alınarak Türk yetkililer tarafından tutuklanması karşısında şaşkınlık içindedir. Yetkililerden meslektaşlarımızı derhal serbest bırakmalarını talep ediyoruz. 
 
Melike'nin İzmir Konak'ta bulunan evi sabah saat altıda polislerce basılmış ve gözaltına alınmıştır. Gazeteci arkadaşımız İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine götürülmüştür. Melike ters kelepçe ile götürülmüş, telefonu ve tüm ekipmanına el konuşmuştur. Ruken'in de İzmir'de bulunan evi sabah erken saatte basılmış ve o da ters kelepçe ile İl Emniyet Müdürlüğüne götürülmüştür. 2018 Eylül'ünde 2006'da attığı bir tweet nedeniyle 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla 1 yıl 3 ay ceza almıştır fakat ceza hükmün okunulmasının geri bırakılması nedeniyle ertelenmiştir. Mevcut gözaltına alınmalarına ilişkin olarak, her ikisininde 24 saat avukatlarını görmeleri yasaklandıktan sonra bir gizlilik kararı çıkarılmıştır.
 
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Türkiye'nin basın özgürlüğüne ve kadına yaklaşımını çok yakından takip etmektedir. Gazetecilikte her çeşit kısıtlamayı, özellikle kadın gazetecilerin maruz kaldığı kısıtlamaları ve davranışları kınıyor ve Türk yetkilileri işini yapan gazetecileri kısıtlamak yerine ifade özgürlüğünü sağlamaya çağırıyoruz."