23 Eylül 2024 Pazartesi

Gazetecilerin davasında tanık: Görmediğim beyanları imzaladım

"Örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılanan gazetecilerin 3. duruşması görüldü. İtirafçı tanık Durudeniz, gazetecilerin örgütle ilişkisi olup olmadığını söyledi ve "Para karşılığında çalışıyorlar ancak örgütte gönüllülük esastır" dedi. Mahkeme başkanı tanığa teşhis yaptırmak istedi avukatlar itiraz etti. Duruşma ocak ayına ertelendi.

Jinnews ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirlerinin "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davanın 3. duruşması görüldü. Ankara'da 7 ay tutsak kaldıktan sonra 16 Mayıs'ta tahliye edilen MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Selman Gözelyuz ve Zemo Ağgöz, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile bir süre MA Ankara bürosunda stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan'ın duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya MA muhabiri Deniz Nazlım, Hakan Yalçın ve avukatları katıldı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği (MLSA), Basın-İş temsilcileri duruşmayı izledi.

İTİRAFÇI TANIK: ÖRGÜTLE İLİŞKİLERİ OLUP OLMADIĞINI BİLMİYORUM
Bulunduğu Kandıra Hapishanesinden duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ilk defa duruşmaya katılan itirafçı tanık Hüseyin Durudeniz, MA ve Jinnews'in "örgüt" ile bir ilişkilerinin olup olmadığını bilmediğini söyledi. Yargılanan gazetecileri tanımadığını, örgüte katılanların "kod isimleri" olduğunu, bu nedenle gazetecileri gerçek isimleriyle tanıyamayacağını belirtti. Durudeniz, "Bu gazeteciler para karşılığında çalışıyor. Ancak örgütte gönüllülük esastır" dedi.

MAHKEME BAŞKANI TANIĞA TEŞHİS YAPTIRMAK İSTEDİ
Bu sırada mahkeme başkanı, dosya kapsamındaki gazetecilerin fotoğraflarını göstererek, Durudeniz'e teşhis yaptırmak istedi. Duruma itiraz eden avukat Özgür Erol, "Sanığın daha önce yapmış olduğu teşhis yoksa, teşhis işlemine uygun işlem yapılmalıdır. Tek bir fotoğraf üzerinden teşhis yapılamaz" dedi. Fotoğraf ile teşhis yaptırmaktan vazgeçen mahkeme başkanının, "İfadenizin altında imzanız var. Neden böyle bir çelişki ortaya çıktı" sorusunu sorması üzerine Durudeniz, "Ben emniyette ifade verirken, bana fotoğraflar gösteriliyordu. O sırada emniyetten bir kişi de yazıyordu. Benim o yazıyı görme ihtimalim yok. Daha sonra dosya haline dönüştürülüp bana getirildi, öyle imzaladım" yanıtını verdi.

GAZETECİLERİN MATERYALLERİ HÜKÜMLE VERİLECEK
Gazetecilerin gözaltına alındığı 25 Ekim 2022'den beri polis tarafından el konulan ve verilmeyen fotoğraf makinası ve bilgisayarları mahkemeye hatırlatan avukat Şevin Kaya, malzemelerin derhal verilmesi için ara karar oluşturulmasını istedi. Gazetecilerin dijital materyallerinin hükümle birlikte verilmesine dair karar kuran mahkeme, açık tanık Durudeniz'in gazeteciler ile ilgili teşhis yapması için Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 18 Ocak 2024'te erteledi.