29 Eylül 2024 Pazar

Gazetecilere baskı her geçen gün artıyor

HDP Milletvekili Muazzez Orhan, basın emekçilerine yönelik saldırıları Meclis gündemine taşıdı. Orhan, gazetecilere yönelik baskı, tehdit ve artan saldırıların derhal sona ermesini istedi. 

Gazetecilere yönelik baskı, saldırı ve tehdit artarak sürüyor. Neredeyse her hafta gazetecilere yönelik fiziksel saldırı, ev baskını, gözaltını, mahkeme, tutuklama ve hapse atma haberlerinin arttığını kaydeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzen Orhan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a yönelttiği sorularla hedef haline getirilen gazetecileri Meclis gündemine taşıdı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye'nin 180 ülke içerisinde 149. sırada yer aldığını belirten Orhan, şu örnekleri sıraladı: "1 Eylül günü Van'da Barış Mitingi'ni takip eden gazetecilere yönelik polisin silahına davrandığı, gazetecilere biber gazı sıkıldığı, joplarla etraftaki insanlara keyfi bir şekilde saldırıldığı kamuoyuna yansımıştır. Van'daki polis saldırısında Polisler, 1 Eylül Mitinginden dağılan kitleyi takip eden gazetecilerden Mesut Bağcı'yı yere yatırarak, darp etmiş ve kamerasını kırmıştır. Gazeteci Zelal Tunç'u ölümle tehdit etmiş, 'Seni Vururum, kimse seni bulamaz' demiştir. Görüntü almaya çalışan Gazeteci Elfazi Toral'a şiddet kullanarak engellemiştir. İfade edilen saldırı, görüntülerle kamuoyuna yansımış ve gazeteciler adalet arayışı beklentisi ile suç duyurusunda bulunmuştur.

Yine 1 Eylül günü İstanbul Kadıköy'de yapılan açıklamayı takip eden BİANET muhabiri Tuğçe Yılmaz polislerin fiziksel tacizine maruz kalmıştır. 

3 Eylül'de İstanbul Kartal'da polis saldırısına maruz kalan bir başka gazeteci de Etkin Haber Ajansı-ETHA'nın muhabiri Elif Bayburt'tur. Kameraların önünde muhabire uygulanan şiddeti meşrulaştırılmak amacıyla 'polise saldırıldığı' iddiasıyla gözaltına alınan muhabiri kayıt altına almak isteyen diğer bir gazeteci de zor kullanılarak alandan uzaklaştırılmıştır."

Şiddet kullanılarak basın emekçilerinin işini yapmasını engellediğinin altını çizen Orhan, şu soruların derhal yanıtlanmasını istedi:
🔹 "Türkiye'de basın ve düşünce özgürlüğünün güvencesi olan gazetecilere neden saldırılmaktadır?
🔹  Van'da Mesut Bağcı, Zelal Tunç ve Elfazi Toral isim gazetecileri darp edip işkence uygulayan polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
🔹 Görüntülerde gazetecilere 'Seni vururum, kimse seni bulamaz' diyen polis memuru hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? 'Kimse seni bulamaz' diyen bir polis memurunun faili meçhul cinayetler ve kayıplar kapsamında soruşturulması gerekli değil midir?
🔹 İstanbul'da Elif Bayburt isimli gazeteciye saldıran, hukuk dışı şekilde gözaltına alan polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
🔹 İstanbul'da Tuğçe Yılmaz isimli gazeteciye saldıran ve taciz eden polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
🔹 Türkiye'de her yıl kaç gazeteci ve basın emekçisi gözaltına alınmaktadır?
🔹 Türkiye'de mevcut durumda kaç gazeteci ve basın emekçisi tutuklu ve hükümlüdür?
🔹 Türkiye'de adli kontrol ve denetimli serbestlik kapsamında özgürlüğü kısıtlanan gazeteci ve basın emekçisi sayısı kaçtır?
🔹  Türkiye'de yurtdışı çıkış yasağı konulan gazeteci sayısı kaçtır?
🔹 Türkiye'de dijital materyallerine el konulmuş ancak 2022 yılı itibariyle materyalleri iade edilmemiş gazeteci sayısı kaçtır?
🔹  Türkiye'nin basın endeksinde çok gerilerde olmasının nedenleri arasında gazetecilere yönelik saldırıların etkisi nedir? Bu saldırıların durdurulması amacıyla bir girişim başlatacak mısınız?
🔹 Gazetecilere yönelik Türkiye'de yapılmış haksız ve hukuk dışı gözaltı, tutuklama ve hüküm verme nedeniyle hakkında yaptırım uygulanan kamu görevlisi, savcı ve hakim sayısı 2019-2022 yılları için kaçtır?
🔹 Yapılmış haksız ve hukuksuz göz altıların tazmin edilmesi için yürütülen bir çalışmanız mevcut mudur?
🔹 Bakanlığınızın Türkiye'de gazetecilere ve basın emekçilerine yönelik saldırı ve hak ihlallerini raporlama çalışmaları mevcut mudur?"