23 Eylül 2024 Pazartesi

Gazeteciler 'sansür yasası'na karşı AYM önünde

"Sansür yasası"nda bulunan 29. maddenin iptali için CHP'nin yaptığı başvuru bugün AYM'de görüşülecek. Gazeteciler, görüşme öncesi AYM önünde bir araya gelerek nöbet başlattı.

Gazeteciler, kamuoyunda "sansür yasası" olarak bilinen Dezenformasyon ile Mücadele Yasasına karşı AYM önünde bir araya geldi. Yasa, 14 Ekim 2022'de AKP-MHP oylarıyla Meclis'te kabul edilmişti.

Kabul edilen ve yasalaşan teklifin bünyesinde bulunan maddeler arasında yer alan 29. madde özellikle tartışma konusu haline getirildi. Buna göre; yasada "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" ve "endişe, korku veya panik yaratma, ülkenin iç ve dış güvenliğini kamu düzenini ve kamu barışını bozmaya yönelik yayın" şeklinde ibarelere yer verildi. Bu kapsamda olduğu değerlendirilen haberler nedeniyle haberi yapan kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası vermenin önü açıldı.

CHP, yasada yer alan 29. maddenin iptali için 20 Ekim'de Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu. AYM, CHP'nin başvurusunu bugün görüşecek. Görüşme öncesi basın meslek örgütleri temsilcileri ve gazeteciler, AYM'nin önünde nöbete başladı.

Eylemde kısa bir açıklama yapan gazeteci Tolga Şardan, "Doğru habere, doğru bilgiye ihtiyacı var. Dolayısıyla, gazetecilerin önünü kapatmak yerine, altını çizerek söylüyorum gazetecilik yapan gazetecilerin önünün açılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Gazetecilerin AYM önündeki nöbeti sürüyor.