30 Eylül 2024 Pazartesi

Gazeteciler için açıklama: Savunacağız

Diyarbakır ve Mersin'de 16 Kürt gazetecinin tutsaklığının birinci ayında basın açıklaması yapıldı. Gazetecilerin tutuklanmasına gerekçe gösterilen haberleri sahiplenmeye devam edeceklerini kaydeden meslektaşları, özgür basın için mücadeleyi sürdüreceklerini de ekledi. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 16 gazetecinin tutuklanmasının birinci ayında Diyarbakır Sanat Sokağı'nda bulunan DFG binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya DFG yöneticilerinin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), tutuklu gazetecilerin aileleri, onlarca gazeteci ve basın çalışanı katıldı.

Açıklama metnini gazeteciler adına Roza Metine okudu. 6 gazetecinin Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesine, 6 gazetecinin de 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'ne sürgün edildiğini hatırlatan Metine, gazetecilerin hapishanede maruz kaldığı sayısız ihlalleri aktardı.

'ONLARIN SAKINCALI BULUNAN HABERLERİNİ SAHİPLENMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
"Operasyon sonrası birçok yerden arkadaşlarımızla dayanışma mesajları aldık. Hem ulusal hem de uluslararası basın-yayın kuruluşları da açılamalarıyla dayanışma duygu ve düşüncelerini ilettiler" diyen Metine, dayanışmanın kendilerine moral verdiğini söyledi. Metine, şöyle devam etti: "Buradan biz de teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ancak şunu da biliyoruz ki bu saldırıları engellemenin yolu daha fazla tutum sahibi olmaktan geçiyor. Bu saldırılar boşa çıkarılmadığı müddetçe, güçlü bir tepki verilmediği taktirde daha da vahim boyutlara ulaşacaktır. Tutuklanan arkadaşlarımızı ilk günden beri yalnız bırakmadık ve bugünden sonra da asla yalnız bırakmayacağız. Onlar içerden yazmaya devam ediyorlar. Dışarda biz de onların sesi olacağız. Onların el konulan 'sakıncalı mektuplarını' da suç delili olarak gasp edilen kamera ve bilgisayarlarını da haberleştirdikleri konuları da sahiplenmeye devam edeceğiz."

'SESLERİNE SES OLACAĞIZ'
Söz alan gazeteci Gökhan Altay da, "Arkadaşlarımızın bir aydır sesi kısılmaya çalışılıyor. 16 Kürt gazetecinin tutuklanması sıradan bir durum değildir. Bununla birlikte başka şeylerde amaçlanıyor. Arkadaşlarımızın tutuklanmasıyla özgür basının sesini kısılmaya çalışıldığını çok iyi biliyoruz. Eğer sesimiz kısılmaya çalışılıyorsa bizler de daha çok sesimizi çıkarmaya çaba göstereceğiz. Eğer bölgede yapılan baskıların üstü örtülmeye çalışılıyorsa, bizler bu hakikatin açığa çıkması için daha çok çaba harcayacağız. Özgür basın susmayacak susturulamaz. Bu sözümüzün haykırışımızın hakikatte ısrarımızın bir ifadesidir. Bizler gazeteciler olarak arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Seslerine ses olacağız" dedi.

Açıklama, "Özgür basın susturulamaz" ve "Berxwedan jiyane" sloganları ve bir dakikalık oturma eylemi ile son buldu.

MERSİN
Mersin'de bir grup gazeteci, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi'nde bir araya gelerek açıklama yaptı. "Gazeteciliği savunuyoruz. Özgür basın susturulamaz" pankartın asıldığı açıklamada, "Gazetecilik hapsedilemez", "Cezaevinde gazeteci istemiyoruz" ve "Gazetecilere özgürlük" dövizleri taşındı.

'GAZETECİLİĞİ VE GAZETECİLERİ SAVUNACAĞIZ'
Gazeteciler adına açıklama yapan Güney Gazetesi muhabiri Mahmut Sönmez, Diyarbakır'da 16 Kürt gazetecinin, gerçekleri haberleştirdikleri için 1 aydır tutuklu olduklarını hatırlatarak, meslektaşlarıyla birlikte meslekleri ve haber alma hakkının da tutsak olduğunu söyledi. Herkesi başta Kürt basını olmak üzere gazetecilere ve gazeteciliğe yönelik baskılara karşı oluşan sessizlik duvarını yıkmak için ses çıkarmaya davet eden Sönmez, şöyle konuştu: "Haber alma hakkınıza sahip çıkın istiyoruz. Biz artık hapsedilen meslektaşlarımızın tutuklu kaldığı gün sayısını tutan bir sayaç olmak istemiyoruz. Gazetecilerin görevi haber olmak değil, yönetenlerin baskısına karşı yönetilenlerin yanında olmaktır. Gazetecilerin yeri hapishaneler değil sokaklardır. Meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Onlar suçlu değil, onları hapsedenler suçludur. Bizler gazeteciliği ve gazetecileri savunmaya devam edeceğiz.

İHD Çukurova Temsilcisi avukat Bedri Kuran da, gazetecilerin tutuklanmasının hak ihlali olduğunu kaydetti. Gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunan Kuran, davanın takipçisi olacaklarını belirtti.