30 Eylül 2024 Pazartesi

Gazeteciler Diyarbakır yolunda

16 meslektaşlarının tutuklanmasına tepki göstermek ve dayanışmayı büyütmek için İstanbul'dan Diyarbakır'a yola çıkan gazeteciler, gazeteciliğe dönük tutuklama ve baskılara karşı sessiz kalmama çağrısı yaptı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma bahane edilerek tutuklanan 16 Kürt gazeteci için dayanışma giderek büyüyor. Dünyanın farklı ülkelerinden pek çok gazeteci meslek örgütü, tutuklama saldırısını kınayarak gazetecilerin yanında olduğunu vurguladı.

DİSK'e bağlı Basın-İş Sendikası da, tutuklanan gazetecilerin durumuna dikkat çekmek için İstanbul'dan Diyarbakır'a doğru yola çıktı. Yarın Diyarbakır'da olması beklenen gazetecilerden Canan Coşkun, ziyaretlerine ilişkin Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuştu.

Gazetecilerin tutuklanma sebeplerinin yaptıkları haberler, yayın politikası, haber dili ve sokak röportajları olduğuna dikkat çeken Coşkun, meslektaşlarının bu sebeple tutuklanmasının tüm gazeteciler için bir gözdağı olduğunu kaydetti.

"Gazetecilere 'Sizi tutuklamak için hukuki bir gerekçeye ihtiyacımız yok' mesajı verilirken halkın haber alma hakkına da büyük bir darbe indirildi" ifadelerini kullanan Coşkun, tutuklamalar karşısında yeterince ses çıkarılmamasını eleştirdi.

AKP iktidarının yıllardır baskı politikalarıyla ilk olarak Kürt basınını, halkını ve siyasetçilerini hedef aldığını kaydeden Coşkun, "Ne zaman Kürt siyasetçiler ve gazeteciler tutuklansa peşinden hep daha fazla özgürlüğümüzü kaybettik. İçinde bulunduğumuz karanlık bir günde çökmedi" dedi.

Gazetecilerin tutuklanması karşısında sessiz kalınamayacağını ifade eden Coşkun, dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı. "Bu kaygı verici sessizlikte meslektaşlarımızın yalnız olmadığını bilmelerini istiyoruz" ifadelerini kullanan Coşkun, yaptıkları ziyaretle Diyarbakır'daki meslek örgütleriyle görüşeceklerini ve meslektaşlarının maruz bırakıldığı hukuksuzluğu haberleştireceklerini söyledi.