1 Ekim 2024 Salı

Gazeteci Varlık Özmenek vefat etti

Bir süredir Ankara'da tedavi gören gazeteci Varlık Özmenek 77 yaşında vefat etti.

Gazeteciliğin usta isimlerinden Varlık Özmenek, Ankara'da hayata gözlerini yumdu. Vefat haberini duyuran Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), "Bir süredir Ankara'da tedavi görmekte olan, 1980-1984 dönemi Genel Yönetim Kurulu üyemiz, meslek büyüğümüz, abimiz Varlık Özmenek hayatını kaybetti. Ailesine, yakınlarına, ÇGD camiasına, dostlarına başsağlığı diliyoruz" açıklamasını yaptı.

Varlık Özmenek 1943 yılında Eskişehirde doğdu. Babasının Köy Enstitüleri'nin kurucularından olması nedeniyle Köy Enstitüleri'nde eğitim gören Özmenek, gazeteciliğe başladığı aynı yıl olan 1963'de Türkiye İşçi Partisi'ne üye oldu. 

CANLI YAYINI KESİLEREK, TRT'DEN GÖNDERİLDİ
Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan mezun olan Özmenek, 1967 yılında Mahmut Tali Öngören'in öncülüğünde başlatılan TRT Televizyonu'nun kurucu kadrosunda yer aldı. Atatürk'ün isteği üzerine Rus yapımcılar tarafından çekilen; ancak TRT'de gösterildiği sırada dönemin TRT Genel Müdürü tarafından canlı yayını kesilerek yasaklanan "Türkiye'nin Kalbi Ankara" belgeseli yüzünden işine son verildi. Özmenek, o zamanları şöyle anlatmıştı: "Bu film yasaklandı. Yayın sorumlusu olarak ben ve dönemin Televizyon Program Dairesi Başkanı Mahmut Tali Öngören cezalandırıldık, disiplin cezalarına çarptırıldık. ‪12 Mart muhtırasında da bu ve benzeri programların yayınlanmasına imza attığımız gerekçesiyle de televizyondan atıldık."

ÇALIŞTIĞI KURUMLAR
Yenigün,Yeni Ortam, Hürriyet, Politika, Vatan, Görev, Dünya, Şenola, Aydınlık, Demokrasi, Ülkede Gündem, İmece, 7 Gün, Yürüyüş, Adımlar, İlke (Hollanda) Bilim ve Sanat, İSTA, THA, ANKA, TRT, WDR  (Almanya), NOS, NPS(Hollanda), Sweden Radio TV (İsveç) Danimarka, Norveç, Belçika, SFB (Berlin Radyoları Türkçe Redaksiyonları) Radyo Mozaik.

Sürekli basın kartı sahibi olan Özmenek Çağdaş Gazeteciler Derneği 1979 Yılın Gazetecisi, 1998 Çağdaş Gazeteciler Derneği Mustafa Ekmekçi Emek Ödülü, Medya Radyo Televizyon Gazeteciler Sendikası 2000 yılı İletişim Özgürlüğü Ödülü, 2016 İLEV Meslekte 50 Yıl Ödülü gibi ödüllere layık görülmüştü.

'BÜYÜK SOYGUN'DA MEDYA'NIN YAZARI
Özmenek'in kaleme aldığı "Büyük Soygun'da Medya" kitabı, 2005 yılında Ceylan Yayınları tarafından yayınlandı.

Özmenek ayrıca "İşte Sovyetler Birliği", "Medya Terörizm" kitaplarını da kaleme aldı.