1 Ekim 2024 Salı

Gazeteci Dilan Oynaş'ın tahliyesi engelleniyor

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde 6 yıldır tutuklu bulunan ve cezası biten gazeteci Dilan Oynaş'ın İdare Gözlem Kurulu tarafından "iyi halli" olmadığı gerekçesiyle tahliyesi engelleniyor.

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde "örgüt üyesi olma" iddiasıyla 2016 tarihinden bu yana tutsak olan gazeteci Dilan Oynaş'ın 26 Nisan'da verilen cezası bitmesine rağmen tahliye edilmedi. Oynaş'ın tahliye edilmemesine tepki gösteren ailesi İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara şubesine başvuruda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, tahliyesi engellenen Oynaş için hapishane idaresinden telefon ile bilgi aldı. İdare tarafından verilen bilgide Oynaş'ın "iyi halli olmadığı" gerekçesiyle tahliyesinin engellendiği belirtildi.

Hapishane idaresinin Oynaş'ın 21 Temmuz'da bir kez daha İdare Gözlem Kurulu'na çıkarılacağı bilgisi verildi.

HDP'li Coşkun da, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu (İHİK)Başkanlığı'na başvurdu. Başvuruda Oynaş'ın tahliyesinin keyfi bir kararla engellediği belirtildi. Coşkun, Meclis İnsan Hakları alt komisyonu olan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu'nun Sincan Cezaevi'ne ziyaret gerçekleştirmesi talebinde bulundu.