23 Eylül 2024 Pazartesi

Gazeteci Arslan hakkında beraat ve tahliye

"Kamu görevlisini görevinden dolayı hedef göstermek" iddiasıyla tutsak edilen MA Ankara Muhabiri Fırat Can Arslan, hakkında ilk duruşmada beraat ve tahliye kararı verildi.

Mezopotamya Ajansı (MA) Ankara muhabiri Fırat Can Arslan'ın 16 gazetecinin tutuklandığı dosyada görev alan soruşturma savcısı ve eşinin tayinin çıktığını paylaşması nedeniyle "kamu görevlisini görevinden dolayı hedef göstermek" iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Arslan, tutuklu bulunduğu Sincan 1 Nolu Kapalı Hapishanesinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Avukatı Şevin Kaya da Aslan'a eşlik etti. Duruşma salonunda ise avukatlar Resul Temur ve Çiğdem Kozan hazır bulundu. Duruşmayı, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile MLSA temsilcileri izledi.

TMK 6/1 maddesi kapsamında tutuklanan gazeteci Arslan'ın hedef gösterdiği iddia edilen hakim üyesi dosyaya katılma hakkından vazgeçtiği öğrenildi. Kimlik tespiti ardından savunma yapan Arslan, yaptığı haberin hikayesini anlatarak, "trajikomik" bir yargılama ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Gazeteciliğin yargılandığını dile getiren Arslan, gazeteciliğin esaslarını sıralayarak, "Gazetecilik toplumun haber hakkını savunmak, haksızlığa, adaletsizliğe karşı söz kurmayı gerektirir. Bu işin özü hakikatse her dönemde birilerini rahatsız etmiş ve yargılamalara konu olmuştur" dedi.

Osmanlı'dan bu yana gazetecilere yönelik baskıların olduğunu kaydeden Arslan, "1990'lı yıllarda bu ülkede gazeteciler faili meçhul/belli cinayetlerde katledildi. Gazeteler bombalandı. Çözüm süreci sonrasında AKP iktidarı yeniden sarıldığı savaş politikalarıyla birlikte bir manipülasyon süreci işletildi. Manipülasyona karşı gelen ve hakikati savunan başta Özgür Basın çalışanları olmak üzere gazeteciler hedef alındı" ifadelerini kullandı.

Yargının da iktidar tarafından gazetecileri baskılama aracına dönüştüğünü dile getiren Arslan, "Tek adam rejiminin yargısından bahsediyoruz. Siyasi saiklerle alınan ve yargılama konusu yapılan bir zihniyeti görüyoruz" dedi.

Gazeteci Arslan ve avukatlarının savunması ardından iddia makamı, ceza ve tutukluluğun devamını istedi. Mahkeme, beraat ve tahliye kararı verdi.