25 Eylül 2024 Çarşamba

Gazeteci Akinan'ın gözaltı gerekçesi 15 Temmuz belgeleri

Gazeteci Serdar Akinan'ın sabah saatlerinde gözaltına alınmasının gerekçeleri de ortaya çıkıyor. Dosyasına gizlilik kararı verilen Akinan, 15 Temmuz darbe girişiminde Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele askerlerden önce üç helikopter dolusu DAİŞ çetelerinin indirildiğini belgeleriyle birlikte açıkladı.

Gazeteci Serdar Akinan 15 Temmuz darbesi belgelerini açıkladığı için gözaltına alındı. Sabaha karşı Çanakkale Ayvacık İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alınan ve bir süre gözaltına alındığı inkar edilen Akinan'ın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildiği ortaya çıktı. Akinan, bir süredir Youtube'ta "Delilerin Delisi" isimli kanalda video yayınlamaya başlayan Muhammed Yakut'un mafya-devlet ilişkilerini anlattığı iddiaları gündeme getirmişti.

Gazeteci Akinan'ın avukatı Serkan Günel, sosyal medya hesabından "Gazeteci Serdar Akinan'ın yanındayım. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubedeyiz. Burada ifade alındıktan sonra İstanbul Adliyesinde savcılığa ifade vermesini bekliyoruz. Suçlandığı konu hakkında net bilgi verilmedi şu ana kadar" paylaşımında bulundu.

Dosyasına gizlilik kararı verilen Akinan'ın gözaltına alınmasının asıl gerekçesi, 15 Temmuz darbesi ile ilgili yaptığı paylaşımlar ve açıkladığı belgeler.

15 Temmuz darbe gecesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a suikast için gönderildiği iddia edilen MAK timleriyle ilgili çok kritik bilgiyi belgeleriyle paylaşan Serdar Akinan, MAK timlerinden önce Erdoğan'ın bulunduğu otelin yakınına 3 helikopter dolusu Libya ve Suriye'de kullanılan DAİŞ çetelerinin indirildiğini ve bu olayla tutanak düzenleyen polisin 2 gün sonra öldürüldüğünü açıklamıştı. Akinan, "Benim öğrendiğim; (tuzağa çekilen) MAK timinden önce bölgeye 3 helikopter dolusu IŞİD militanı indirildi. Bunun kayıtları var. Tutanak tutan polis iki gün sonra öldürüldü" ifadelerini kullanmıştı.

'15 TEMMUZ TİYATRO, PİYES: HEPSİNİ AÇIKLAYACAĞIM'
Serdar Akinan, 15 Temmuz'un tiyatro olduğunu ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a ağır ifadeler kullanarak çarpıcı açıklamalarda bulunun Muhammet Yakut'u YouTube kanalına konuk ettiği için tehdit edildiğini açıklamıştı. Akinan, "Etrafımda siyah arabalar geziyor, resmen tehdit ediyorlar. Hiç sorun değil, benim büyüdüğüm camiada Uğur Mumcular var, Abdi İpekçiler var. Beni susturmanız çok zor" ifadelerini kullanmıştı.

Serdar Akinan'ın Youtube kanalında konuşan Yakut, "15 Temmuz tiyatroydu. Anlatacağım göreceksiniz. (AKP'li parti yöneticileri) Bilmiyorlar mı tiyatro olduğunu? Namusuma şerefime ölen insanların hepsinin katli bunların boynunadır. 252 adam öldü bu ülkede. Hulusi Akar, eğer ben seni Kayseri'de taşlatmazsam namussuzum açıkladığım zaman. AK Partili milletvekilleri bilmiyor mu? Ulan siz evinize nasıl giriyorsunuz? Tiyatro mu, piyes piyes! Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan bilmiyor mu tiyatro olduğunu? Hepsi biliyor" demişti.

'GAZETECİ OLARAK ARAŞTIRMAK, HESAP SORMAK GÖREVİM'
Emniyetteki ilk ifadesine ulaşılan Serdar Akinan, "Muhammed Yakut isimli şahsı daha önceden tanımam. Kendisini sosyal medya paylaşımlarından gördüm. İddialarını bir gazeteci olarak araştırma ihtiyacı hissettim. Yaptığım yayınların başka kişi ve hesaplar üzerinden paylaşılıyor olması benim tasarrufumda olan bir şey değil. Yaptığım yayın yüzbinlerce kişi tarafından seyredildi. Ana haber bültenlerinde ve kanallarından benden bahsedilerek bu konu gündeme getirildi. FETÖ ve operasyon medyaları benim adımla yan yana gelecek son yerdir. Burada dile getirdiğim iddialar açık kaynaklardan okuduğum bilgilerin ve gördüğüm belgelerin sentezidir" dedi.

Akinan, şu ifadeleri kullandı: "Ben Özallı yıllarda, çeşitli hükümetler döneminde, darbe ve muhtıra dönemlerinde gazetecilik yapmış biriyim. Maalesef ülkemizde medyanın temel kuralları unutuldu. Biz gazeteciler Anayasada belirtildiği üzere özgür, bağımsız kamu adına görev yaparız. Hesap sormak araştırmak soru sormak bizim asli görevimizdir. Ülkemiz tarihin en kritik seçimine giderken bu kadar ağır iddiaların dile getirilmesi bu iddiaların sahibinin sorgulanması ve araştırılması bir gazetecinin asli görevidir. Dolayısıyla ben işimi yaptım ve yapmaya devam edeceğim."