23 Eylül 2024 Pazartesi

Gayıp ve Acettin'in duruşması ertelendi

Tacizci Avukat Sezgin Keleş'in ihbarı sonucu haklarında açılan dava kapsamında hakim karşısına çıkan editörümüz Pınar Gayıp ve ajansın ortağı Mehmet Acettin, Gayıp'ın Keleş'in tacizden ceza aldığı davanın haberini yapmasının ardından hedef alındığını hatırlattı. Keleş'in kişisel husumetle yargıyı meşgul ettiğinin altını çizdi.

Ajansımızın editörü Pınar Gayıp ve ortağı Mehmet Acettin'in, tacizci ve ihbarcı avukat Sezgin Keleş'in şikayetiyle açılan davanın 2. duruşmasında hakim karşısına çıktı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada editörümüz Gayıp ve Acettin ile avukatları Özge Büşra Boyoğlu ve Berivan Bekçi hazır bulundu.

Gayıp ve Acettin'in yargılandığı dava avukat Keleş'in, 27 Ekim 2022 tarihli suç duyurusu üzerine açıldı. Avukat Keleş şikayet dilekçesinde, ETHA'nın haber sitesinde, "gazetecilik kisvesi altında terör örgütü propagandası yapıldığını", "açıkça terör örgütünü ve terör örgütü üyelerini övüp Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yönelik 'sömürgeci faşist Türk Devleti', 'işgalci Türk Devleti', 'Katil Devlet' gibi ifadeler kullanıldığını" ve bu haberlerle "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne hakaret edildiğini" iddia etmişti.

Avukat Keleş'in suç duyurusu üzerine açılan soruşturmanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, ETHA'da yayımlanan ve çoğu işgalci Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarına ilişkin dokuz ayrı haber delil olarak gösterildi. Gayıp ve Acettin, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301/1. maddesinde düzenlenen, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılamak" iddiasıyla yargılanıyor.

Savunma yapan editörümüz Gayıp, avukat Sezgin Keleş'in, yargılandığı "cinsel taciz" davasından ceza aldığını, bunu haberleştirdiği için Keleş tarafından tehdit edildiğini anlattı. Gayıp, avukat Keleş'in daha sonra "cımbızla seçerek" bulduğu haberlerle suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Avukat Keleş'in "kişisel husumet" güttüğünü ve "yargı aracılığıyla kendisini baskı altına almaya çalıştığını" belirten Gayıp, "Benim yerime yargıyı meşgul eden avukat Sezgin Keleş hakkında dava açılmalıdır" dedi. Gayıp iddianamede suç sayılan haberlerin gazetecilik faaliyeti ve basın özgürlüğü kapsamında olduğunu söyledi ve beraatini istedi.

Acettin de hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraatini istedi.

Mahkeme, esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar verdi. Dava 8 Şubat 2024 tarihine ertelendi.