29 Eylül 2024 Pazar

Garbis Zakaryan'ın adı bir  turnuvaya verilecek

Yetiştirdiği sporcuların adı spor tesislerine verilirken, adı anılmayan "Demir Yumruk" lakabıyla tanınan Garbis Zakaryan’ın adı bir turnuvaya verilecek. HDP Milletvekili Garo Paylan, spor yaşamı boyunca ayrımcılığa uğradığını bildiğimiz Garbis Zakaryan'ın adının spor tesisine armağan edilmesi beklentimiz sürmektedir" dedi.

"Demir Yumruk" lakabıyla tanınan ve olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında Türkiye'yi temsil eden Garbis Zakaryan'ın adı Türkiye Boks Federasyonu tarafından yapılacak bir turnuvaya verilmesi kararlaştırıldı. 

Ermeni boksörün 25 Ocak 2020'de hayatını kaybetmesi ardından konuyu Meclis'e getiren HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan oldu. Paylan, 29 Ocak 2020'de Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun yanıtlaması üzerine bir soru önergesi vermişti. Paylan, "Türkiye'yi defalarca başarıyla temsil eden milli boksör Garbis Zakaryan adına bugüne kadar neden bir spor tesisi yapılmamıştır? Zakaryan'ın eğitmenliğini yaptığı Cemal Kamacı adına spor salonu yapılırken, 'efsane' olarak anılan milli boksör Garbis Zakaryan adına spor salonu yapılmamasını Zakaryan'ın Ermeni olmasına bağlar mısınız? Garbis Zakaryan adına bir spor tesisi yapılacak mıdır" gibi sorular yöneltmişti.

BAKANLIKTAN ‘SPORCULAR ARASINDA AYRIMCILIK OLMADI’ İDDİASI
Soru önergesine Bakan Kasapoğlu, Türkiye Boks Federasyonu tarafından yapılacak olan bir turnuvaya Garbis Zakaryan'ın adının verileceği yanıtını verdi. Yanıtta şu ifadeler kullanıldı: 

"Spor taririhine ismini altın harflerle yazdıran sporcularımız hiçbir zaman unutulmamış olup sporcularımız arasında hiçbir sebeple ayrım yapılması da söz konusu olmamıştır. Garbis Zakaryan için düzenlenen cenaze törenine Gençlik ve Spor Bakanı, Bakan Yardımcısı, İstanbul Valisi, Spor Hizmetleri Genel Müdürü, Türkiye Boks Federasyonu Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve boks camiasından geniş bir katılım sağlanmıştır.

“Türkiye Boks Federasyonu tarafından yapılacak olan bir turnuvaya Garbis Zakaryan adı verilerek hatırasının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması planlanmaktadır. 

“Spor dünyamız için birleştirici ve önemli bir konuma ve yere sahip milli boksör Garbis Zakaryan'ın isminin bir tesisimizde yaşatılması için Bakanlığımızca değerlendirme yapılmaktadır."

PAYLAN: BEKLENTİMİZ ADININ SPOR TESİSİNE ARMAĞAN EDİLMESİDİR
Garo Paylan, bakanlığın verdiği yanıtla ilgili yaptığı açıklamada, "'Demir Yumruk' lakabıyla tanınan ve Türkiye’nin ilk profesyonel milli boksörü olan Garbis Zakaryan 25 Ocak 2020 tarihinde aramızdan ayrıldı. Ne yazık ki yaşamı boyunca, ulusal ve uluslararası başarılara imza atan ve Beyoğlu, Taksim ve Galatasaray kulüplerinde oynayan milli boksörümüz Garbis Zakaryan’ın başarılarını onurlandıracak herhangi bir girişimde bulunulmadı" dedi. 

Zakaryan'ın spor yaşamı boyunca ayrımcılığa uğradığının da bilindiğini kaydeden Paylan, "Bir turnuvaya adının verilecek olması sevindiricidir. Başarıları hayattayken onurlandırılmayan milli boksörümüze, geç de olsa hak ettiği değerin verilmesi ve adının, gelecek nesillere tanıtılması amacıyla bir spor tesisine armağan edilmesi yönündeki beklentilerimiz sürmektedir" diye belirtti.