21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da kadınlar kürtaj hakkına sahip çıkmak için sokaklarda

ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkını garanti altına alan yasa düzenlemesini kaldırarak kürtajı yasaklaması Fransa'nın birçok kentinde protesto edildi. Kürtajın temel bir hak olduğuna vurgu yapan kadınlar, kürtaj hakkının Fransa Anayasa'sında yer alması talebini de dile getirdi.

Fransa'da binlerce kadın pek çok kentte sokaklara çıktı, ABD'de kürtajın yasaklanmasına tepki gösterdi. Paris, Bordeaux, Lyon ve Marsilya'nın da aralarında bulunduğu 30 noktada binlerce kadının katılımıyla yapılan eylemlerde, kadınlar kürtaj hakkının Fransa Anayasa'sında olması gerektiği yönündeki taleplerini de dile getirdi. Eyleme Sosyalist Kadınlar Birliği'nin (SKB) de bulunduğu çok sayıda kadın örgütünün yanı sıra sendika ve siyasi parti de katıldı.

ABD'de alınan bu kararın başka ülkelerde de uygulanmak istenmesinden endişe ettiklerini ifade eden kadınlar, "Benim bedenim benim kararım", "Çocuk sahibi olmak bir seçenek, kürtaj olmak bir haktır" sloganlarını atarak kürtaj yasağını kabul etmediklerini haykırdı.

Paris'te yapılan eylem için Fransa Sağlık Bakanlığı önünde toplanan kitle Tour Eiffel'e doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. "Kürtaj bir temek haktır" pankartının açıldığı eylemde, "New York'tan Paris'e, ücretsiz kürtaj", "Yaşasın enternasyonal kadın dayanışması", "Benim bedenim, benim seçimim, benim hakkım", "Çocuk sahibi olmak bir seçenek, kürtaj olmak bir haktır" sloganları atıldı.

KAZANMAK İÇİN SAVAŞTIK, KORUMAK İÇİN DE SAVAŞACAĞIZ
Coşkulu geçen yürüyüş sırasında genç kadınlardan oluşan protestocular kırmızı renkte askıları havaya kaldırarak, "New York'tan Paris'e ücretsiz kürtaj" ve "Kürtajı kazanmak için savaştık, korumak için savaşacağız" sloganlarını attı.

Eylemciler, "Kürtaj hayat kurtarır", "Yasalarınızı bedenimden uzak tutun", "Kadınları bir kez olsun rahat bırakın", "Kürtaj hakkıma dokunma", "Benim bedenim, benim kararım" dövizlerini taşıyarak kürtaj yasağına izin vermeyeceklerini ilan etti.

Ayrıca, kürtaj hakkının Fransa Anayasa'sında yer alması için önerilen yasaya atıfta bulunulan eylemde "Kürtajın Anayasa'da yer almasını istiyoruz" talebi dövizlere taşındı.

Eylemin bitiş noktasında Avrupa'da Kürtaj Kadınlar Karar Veriyor kolektifi adına konuşan Suzy Rojtman, "şok dalgasından" söz etti, diğer pek çok ülkenin, ABD'nin kararını emsal göstererek kadınların kazanılmış kürtaj hakkını gasp etmesinden korktuklarını söyledi.

16 yaşındaki Thaïs, "15 yılda 130 kürtaj merkezi kapandı" yazılı bir pankart açarak genç kadınlar olarak kürtaj hakkı mücadelesinde aktif yer alacaklarını ve kadın bedenine dokunulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

KADINLARIN BEDENLERİ ÜZERİNDE TASARRUFTA BULUNMA HAKKI
Bordeaux'daki mitinge de yaklaşık bin kişi katıldı. Sanatçı Johanna Tilché-Jean, "Bu sadece kürtaj hakkı değil, bedenlerimiz üzerinde özgürce tasarrufta bulunma hakkıdır. Bu sadece Fransa'daki değil, tüm dünyadaki kadınları ilgilendiren temel bir haktır" dedi.

Emekli hemşire ve Gironde Aile Planlaması üyesi Nicole Blet de, kürtaj hakkını düzenleyen yasalar ve uygulamaların her zaman kırılgan olduğunu söyleyerek, erkek egemen kapitalist sistemin kadınların bu hakkını gasp etmek için çabaladığına dikkat çekmiş oldu.

Strasbourg'da, ABD Konsolosluğu önünden 300'den fazla kişinin katılımıyla eylem yapılırken, Toulouse'da ise çoğunluğu kadınlardan oluşan kitle "Gururluyuz, kadınız, radikaliz ve öfkeliyiz" sloganını atarak tepkilerini dile getirildi.

Marsilya'da kadınlar, 12 bin kişinin katıldığı Onur Yürüyüşü'ne katılarak taleplerine sahip çıktı. Philippe Murcia, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırganlığın kendisini endişelendirdiğini söyledi.