19 Eylül 2024 Perşembe

Fransa'da 2. tur seçimleri bugün yapılıyor

Fransa'da ilk turu faşist RN partisinin önde götürdüğü erken genel seçimlerin ikinci tur oylamaları bugün gerçekleştiriliyor.

Yaklaşık 68 milyon insanın yaşadığı Fransa'da 49,5 milyon seçmen Türkiye saati itibariyle bugün 09.00'da oy kullanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, faşist Ulusal Ralli'nin yükselişinin ardından 9 Haziran'da erken genel seçim kararı aldı. İlk turda 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlamak için 289 sınırını hiçbir parti aşamadı.

SEÇİMDE 3 İTTİFAK ÖNE ÇIKIYOR
Seçimlerde faşist Cumhuriyetçiler (LR) ve Ulusal Birlik (RN) ittifakı, sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans yarışıyor.

Araştırma şirketlerinin sandıkların kapanmasından itibaren seçimin tahmini sonuçlarını vermeye başlaması, resmi sonuçların daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanması bekleniyor.

Resmi verilere göre, yurt dışında yaşayan Fransızlardan internet üzerinden 2. tur için oy kullananların sayısı 460 bin olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, ülkenin denizaşırı toprakları olarak adlandırılan Guadeloupe, Guyane, Martinique gibi bölgelerinde oy verme işlemleri dün yapıldı.

Seçimlerin ardından yarın öğleden sonra Meclis yeni milletvekillerini ağırlayacak. İlk Genel Kurul oturumu ise 18 Temmuz'da gerçekleştirilecek.