19 Eylül 2024 Perşembe

Fransa seçimlerinde Yeni Halk Cephesi birinci oldu

Fransa'da erken genel seçimlerin ikinci turunda sol ittifak Yeni Halk Cephesi birinci oldu. İlk turdan birinci çıkan faşist Ulusal Birlik Partisi (RN) ve ittifakı ise 3. sıraya geriledi.

Fransa'da erken genel seçimlerin ikinci turunda sol ittifak Yeni Halk Cephesi birinci oldu.

30 Haziran'da düzenlenen ilk turda faşist Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 34 oy alarak ilk sırada, "Yeni Halk Cephesi" adı altında birleşen Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve Yeşiller (EELV) tarafından kurulan ittifak ise yüzde 28.1 oy oranıyla ikinci sırada yer almıştı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans ve ittifak ortakları ise yüzde 20,3 oy oranı alabildi.

7 Temmuz'da düzenlenen ikinci tur seçimler sonucu ise Yeni Halk Cephesi 182, Macron'un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı 168, Ulusal Birlik Partisi 143, Bir kısmı Ulusal Birlik'i destekleyen merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi 60 milletvekili çıkardı.

Fransa İçişleri Bakanlığı ve Le Monde'un açıkladığı sonuçlara göre hiçbir ittifak 577 üyeli Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayacak 289 milletvekili sayısına ulaşamadı.

Fransa'da seçime katılım oranı son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 66,63 oldu. Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi ise 2027'de yapılacak.

BAŞBAKAN ATTAL İSTİFASINI SUNACAK
Seçim sonuçlarının ardından Fransa Başbaşkanı Gabriel Attal istifa açıklaması yaptı. İstifasını Macron'a sunacağını belirten Attal, diğer yandan gerektiği süre boyunca görevlerini yerine getireceğini söyledi. Attal, istifasının reddedilmesi halinde, Paris Yaz Olimpiyatı'nın 26 Temmuz'da başlayacağını göz önüne alarak, "gerektiği sürece görevde kalmaya hazır olduğunu" dile getirdi.

MELENCHON: FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIYACAĞIZ
Yeni Halk Cephesi'ndeki partilerden Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri Jean-Luc Melenchon, ilk seçim sonuçları sonrası Cumhurbaşkanı Macron'un hükümeti kurma görevini kendilerine vermesi gerektiğini söyleyerek, "Ülkeyi yönetmeye hazırız" dedi. Melenchon, yeni hükümet olarak göreve geldiklerinde atacakları ilk adımlardan birinin de Filistin devletini tanımak olduğunu vurguladı.

BARDELLA: ZAFERİMİZ ENGELLENDİ
Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Jordan Bardella ise ikinci tur öncesi yapılan "doğal olmayan ve onursuz" ittifakın zaferlerine engel olduğunu söyledi. Jordan Bardella, "Bu akşam tüm bu ittifaklar Fransa'yı aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'un kollarına itmiştir" dedi. Bardella, Cumhurbaşkanı Macron'u da, "Fransa'yı belirsizliğe ve istikrarsızlığa itmekle" suçladı.

LE PEN: ZAFERİMİZ SADECE ERTELENDİ
Ulusal Birlik Partisi'nin son cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen de "Zaferimiz sadece ertelendi. Bugünkü sonuçla yarının zaferinin tohumlarının atıldığını düşünüyorum" dedi.

İki yıl önce sadece yedi milletvekilleri olduğunu hatırlatan Le Pen, ittifaklar dışında en fazla milletvekiline sahip parti olduklarını vurguladı. Ulusal Birlik'in son mecliste 88 milletvekili varken, yeni mecliste 140'tan fazla vekili bulunacak.

BİNLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Fransa'da halk Republique Meydanında toplanarak Yeni Halk Cephesi'nin zaferini kutladı. Yeni Halk Cephesi'nin bileşenleri olan partilerin yanı sıra Filistin bayraklarıyla meydanda toplanan binler "No Pasaran" sloganı attı. Eylemlerde çok sayıda bisiklet ateşe verildi, gecenin ilerleyen saatlerinde havai fişekler ve molotof kokteylleri etrafa atıldı, polisle bazı eylemciler arasında çatışma çıktı.

Öte yandan bazı faşist gruplar etrafa saldırarak provokasyon yaratmaya çalıştı.