22 Eylül 2024 Pazar

Fransa: Krizin bedelini ödememek için 8 Mart'ta grevdeyiz

Fransa'da kadınlar, "Krizin bedelini, işimizle, maaşımızla, bedenimizle ödemek istemiyoruz" diyerek 8 Mart'ta kadınları greve davet etti. Fransız sendikalarından da grev çağrısı geldi.

Fransa'da bu yılki kadın grevi, salgın koşullarında eve hapsedilmenin yarattığı ağır sonuçlar, artan erkek şiddeti, ensest ve SciencePo'daki cinsel tacizlere karşı başlayan hareketler ile salgın nedeniyle getirilen kısıtlamaların eylemlere katılımları zayıflattığı koşullarda gerçekleşecek.

37 kadın örgütü düzenledikleri konferansta, "8 Mart'ta, krizin bedelini işimizle, maaşımızla, vücudumuzla ödemeyi hep birlikte reddetmek için dünyanın her yerinden kadınlarla grevde olacağız" dedi.

Fransa'da kadın örgütleri aynı zamanda 8 Mart kadın grev ve eylemlerine hazırlıklarına bildiri dağıtarak, afiş yaparak, toplantılar örgütleyerek, grevci işçi kadınları ziyaret ederek devam ediyor.

"Kadınlar durursa dünya durur" diyerek erkek egemenliğine karşı 8 Mart'ta her şeyi durdurma çağrısı yapan kadınlar, "Greve gitmemizin birçok nedeni var" diyor. Fransa'daki kadınlar bu nedenleri şöyle açıklıyor: 

"Çünkü bakım, sağlık, eğitim, temizlik ve perakende işlerinde az ücret alan, az tanınan ya da tanınmayan, kalıcı olarak görünmez olan, her zaman yarı zamanlı işlere zorlanan, istikrarsızlığın, işsizliğin tüm yükünü çeken kişileriz.

"Her zaman erkeklerden yüzde 25 daha az maaş aldığımız için, emekli maaşlarımız yüzde 40 daha düşük... Ve yine de eğitim ve ev işleriyle büyük ölçüde uğraşmak zorundayız!

"Çünkü hayatımızda işyerinde, sokakta cinsel tacize uğrayan her yıl binlercemiz tecavüz veya cinsel saldırıya uğrayarak, aile içi şiddet nedeniyle ölüm riskini alacak olanlarız.

"Toplumsal eşitsizlikler ve şiddet, kınadığımız karşı çıktığımız sistemin bir parçasıdır.

"Bazılarının biriktirdiği ve kışkırttığı ayrımcılık, cinsiyet, sınıf, ırk ve lezbo-bi-transfobileri kınamak için sokaklarda olacağız.

"Göçmen kadınlara yönelik cinsel, ırkçı ve kurumsal şiddete karşı mücadele etmek, sömürülmelerine karşı mücadele etmek, sınır ötesi hareket özgürlüğü ve sınırsız ve koşulsuz oturma izni talep etmek için sokaklarda olacağız!

"Her yerde ve hatta hapis cezası sırasında kürtaja erişimin mümkün olması için, yasal sürenin 12 haftayı aşması için sokaklarda olacağız."

SENDİKALARDAN DA ÇAĞRI VAR
8 Mart kadın grevi için Genel Emek Konfederasyonu (CGT), Birleşik Sendika Federasyonu (FSU) ve Dayanışma (Solidaires) sendikaları grev çağrısında bulundu.

Sağlık ve Sosyal Hareket'ten Mireille Stivala, "Salgın, kadınların farklı mesleklerde ve aynı zamanda evde en ön cephede olduklarını gösterdi" diyerek, 8 Mart'ı "haklar için bir kaldıraç" haline getirme çağrısında bulundu.

CGT yöneticilerinden Sophie Binet de kamu hizmetinde sağlık, eğitim, enerji, demiryolu ve posta sektörlerinde grev çağrısı yaptıklarını söyledi.

CGT Kamu Hizmetleri Federasyonu Genel Sekreteri Natacha Pommet de kadın bakanlara açık bir mektup yazarak, "8 Mart kadın grevi vesilesiyle toplumda ve iş yaşamında cinsiyetçiliğe ve ücret eşitsizliğine karşı harekete geçmeniz için kamu ve özel hizmet sektöründe çalışanlar olarak 8 Mart günü 24 saat grevde olacağız" dedi.

SAAT 15.40'TAN İTİBAREN GREVE!
Bu yıl da saat 15.40'tan itibaren greve çıkılması çağrısı yapılıyor. Fransa'da kadın işçiler, erkeklerden yüzde 25 daha az maaş alıyor. Kadınlara, saat 15.40'tan sonra yaptıkları iş için ücret ödenmiyor. Bu nedenle de grev bu saatte başlayacak.

8 Mart günü 40'ı aşkın kentte eylemler de yapılacak. 8 Mart Kadın Kolektifi, 7 Mart Pazar günü, Paris'te saat 13.00'da Republique Meydanı'nda miting düzenleyecek. 8 Mart günü ise Port Royal'den Republique Meydanı'na yapılacak yürüyüş saat 13.00'da başlayacak. 8 Mart Kadın Kolektifi'nin içinde yer alan Sosyalist Kadınlar Birliği de eylemlere katılacak.