24 Eylül 2024 Salı

Frankfurt'da yıllar sonra Filistin'le dayanışma yürüyüşü yapıldı

Almanya'nın Frankfurt kentinde yıllar sonra Filistin halkıyla dayanışma eylemi yapıldı. ABD ve İsrail'in Filistin'i ilhak politikalarının protesto edildiği eylemde konuşan AGİF temsilcisi, antisemitizm suçlamalarının Filistin halkının desteklenmesine engel olmamalı çağrısı yaptı.

Almanya'nın Frankfurt kentinde "Direnen Filistin halkıyla dayanışma" çağrısıyla yürüyüş düzenlendi. 

Filistin halkının, İsrail'in ilhak kararına karşı 1 Temmuz Öfke Günü'nde sokağa çıkan Filistin dostları, ABD Konsolosluğu önünde buluştu. Burada yapılan konuşmalarda, özellikle Trump'ın devlet başkanlığı seçildikten sonra ABD'nin Filistin halkının haklarını yok saydığı kaydedildi. ABD ve İsrail'in ilhak karanı hayata geçirmesiyle Filistin halkının direnişe geçeceği ve yeni intifadalarla yanıt vereceği belirtildi. 

Konuşmaların ardından çok farklı uluslardan sağlanan katılıma rağmen, sadece Filistin bayrağı taşındı. Yürüyüşe, ırkçılığa karşı mücadele için Frankfurt'ta siyahilerin kurduğu Black Power isimli örgüt de çağrı yaptı.

Frankfurt şehir merkezi olan Hauptwache'de yapılan konuşmalarda Filistin cemaati, solcu İsrailliler, sağ karşıtı öğrenciler, bireyler ve AGİF adına konuşma yapıldı. 

'FİLİSTİNLİLER EN KATI IRKÇILIĞA UĞRUYOR'
Frankfurt'ta Filistin için yıllar sonra bir yürüyüş düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu söyleyen AGİF temsilcisi, "Yıllar sonra Filistin için Frankfurt'ta yapılan yürüyüş bir değişimin başlangıcı olmalı" dedi. Konuşmada, "Yıllardır Filistin halkının yalnızlaştırılmasını görmemiz gerekiyor, antisemitizm suçlamalarından çekinenlerin Filistin halkıyla dayanışmadan çekiniyorlar ve bir soykırımı, işgali görmezden geliyorlar. Filistin bir ülkedir, Filistinliler haksızlığa uğrayan bir halktır. İnsanların yaşayabileceği en katı ırkçılığa ve baskıya uğruyorlar. Filistin'le dayanışma için gerekçe aranmamalı" denildi.

'ENTERNASYONAL DAYANIŞMA SORUMLULUĞUMUZDUR'
Halkların devrimci geleneklerinin olduğunu kaydeden AGİF temsilcisi şunları söyledi:

"Hedefimiz Kürt halkı sokağa çıktığında Filistinlilerin yanında olmasıdır yada Filistin halkının sokağa çıktığında Kürt halkının yanında olmasıdır. Filistin halkının ve Kürt ve Türk halkının tarihinde devrimci gelenek var. Filistin'de yaşamını yitiren Kürtler ve Türkler var ve bunların mezarları Filistin topraklarındadır. Ortadoğu'da Halkların kanları onları ezenlere karşı birleşmiştir. Aslında halkların devrimci bir geleneği ve tarihçesi de var. Ancak bu tarih bugün unutulmuş durumda. Hedefimiz, bu mücadeleyi ezenlere karşı birleştirmektir. Hepimiz enternasyonal dayanışmada bulunmalıyız, bu bizim hakkımız ve sorumluluğumuzdur."

AGİF olarak 32 yıldır Fransa'da tutsak edilen FHKC militanı George Abdullah için eylem yaptıklarını hatırlatan temsilci, "Biz Frankfurt'ta siyasi tutsaklar için 18 Mart eylemimizi yaptığımızda Fransa'da haksız yere 32 yıldır esir alınan George Abdullah'ın resmini astık, ve bunu mücadelenin enternasyonal yönünün bilincinde olduğumuz için yaptık. Halklar arasında enternasyonal dayanışma sadece boş bir sözcük olmamalı, pratikte yaşanarak gösterilmeli. Özgürlük için mücadele sadece birlikte mümkün olabilir. Frankurt'ta mücadele ırkçılığa karşı enternasyonalistleşiyor, Black Power, Beheart, migrantifa kuruldu. Hedefimiz, farklı uluslardan, inançlardan insanların birlikte mücadeleyi yeniden örgütlenmesi. Almanya'da işçi sınıfı enternasyonal birleşime sahip, o yüzden direnişimiz ve mücadelemiz de enternasyonal olmalı" dedi.