25 Eylül 2024 Çarşamba

Foça'nın doğasını yok edecek 3. taş ocağı projesine direniyorlar

Kocamehmetler Mahallesinde yapılmak istenen 3. taş ocağının, Foça'nın doğasını yok edeceğini kaydeden Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, ocağın doğayı nasıl yok edeceğinin aktaran fotoğraf sergisi başlattı.

İzmir'in Foça ilçesinin Kocamehmetler Mahallesinde 24 hektarlık alanda yeni bir taş ocağı açılacak. 2500 yıllık Pers Anıt Mezarının yanına yapılmak istenen 3. taş ocağının Foça'nın doğasını yok edeceğini kaydeden halkın direnişi sürüyor.

Foça'nın Nihat Dirim meydanında düzenlenen basın açıklamasıyla birlikte 'başka bir Foça yok" şiarıyla farklı noktalarda devam edecek fotoğraf sergisi açıldı. Evrensel'in haberine göre Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu adına yapılan açıklama yapan Ramis Sağlam, Raişt Akgül tarafından açılmak istenen Taş Ocağı Proje Alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi "Orman Alanı ve Tarım Arazisi" sınırları içerisinde yer aldığını hatırlattı. Sağlam, "Ekolojik, demografik, sektörel, sosyolojik ve mekansal bütünlüğünü bozma tehlikesi bulunuyor. Doğru yer seçimi her zaman için öncül ve en önemli aşamayı oluşturur. Plan değişiklikleri yasal çerçevelere uyumlu, bilimsel plan kararlarına aykırılıklar taşımakta" dedi.

Evrensel'in haberine göre üçüncü taş ocağının açılmak istendiğini söyleyen Sağlam, "Kocamehmetler Köyü, 2017 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Kentsel Sit alanı olarak ilan edildi. Kentsel sit alanları içinde korunması gerekli kültür varlığı niteliğindeki yapıların yanı sıra bunlarla bütünlük sağlayan geleneksel doku karakteri, silüet ve yoğunluğun korunması amacıyla tescilli olmasa dahi töresel nitelik taşıyan kentsel dokunun korunması esastır. Bu alandaki biyoçeşitliliğin, eko sistemin bir bütün olarak korunması çok önemlidir. Habitatın olumsuz etkilenmesi, ayrıca zincirleme bozulmalara yol açacağından çevresel etki değerlendirme süreci derhal iptal edilmelidir" dedi.

Fotoğraf sergisi çarşamba günü Yeni Foça, cuma günü Bağarası, pazar günü ise Foça Yeryüzü pazarında devam edecek.