22 Eylül 2024 Pazar

'Fıtrat değil, kaza değil, cinayet'

Amasra'da 41 maden işçisinin katledilmesi Ankara'da ODTÜ öğrencileri ve 100. Yıl Mahallesi halkı tarafından protesto edildi. 100. Yıl Mahallesindeki Soma duvarı önünde bir araya gelen kitle, "Bartın'da TTK maden ocağında yaşanan patlama kaza değil cinayet" pankartı taşıdı.

"Yüreğimiz Bartın'da öfkemiz sokakta", "Kaza değil, kader değil, fıtrat değil cinayet", "Unutmak yok affetmek yok" sloganlarının atıldığı eylemde, AFAD'ın trafo patlaması yalanına dikkat çekildi. Sayıştay'ın Amasra madenindeki grisu patlaması riskine işaret eden raporuna da değinilen açıklamada, 2013 yılında Kozla'da patlama meydana geldiğinde TTK Kozlu Müessese Müdürü olan Kazım Eroğlu'nun 2018 yılında yargılaması henüz sonlanmadan ödüllendirilerek TTK Genel Müdürlüğü'ne atandığı hatırlatıldı.

2019 yılında karara bağlanan davada 3 yıl 4 ay hapis cezası alan Eroğlu'nun cezasının para cezasına çevrildiği belirtilen açıklamada, "Bizler Erdoğan tarafından birkaç saat önce kaza ve kader olarak nitelendirilen bu cinayetin Soma ve Ermenek'ten ders çıkarmayarak gerçekleştirilen ihmallerin sonucu olduğunu biliyoruz" denildi.

Patronların karı için hareket eden ve işçi güvenliğini hiçe sayanların bu cinayetin sorumlusu olduğu kaydedilen açıklamada, "Soma ve Ermenek'teki katliamlar sonrasında söylediklerimizi yineliyoruz. Sorumluların yargılanmasını, iş güvenliğinin esaslı bir şekilde sağlanmasını talep ediyoruz. Fıtrat değil, kaza değil, cinayet" ifadelerine yer verildi.