22 Eylül 2024 Pazar

Fındıklı halkı: Yargı darbesine boyun eğmeyeceğiz

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösteren Fındıklı halkı, "Yasama organını işlevsiz hale getiren, ülkeyi bir saray rejimi ile yönetmeyi amaçlayan siyasal iktidarın, yargı üzerindeki tahakkümüne geçit vermeyeceğiz" dedi.

Rize'nin Fındıklı ilçesinde halk Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antakya milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etti. "Saray'ın hukuku değil, halkın iradesi" pankartı açılan eylemde Dörtyol kavşağından kent meydanına yüründü.

Basın açıklamasını okuyan Gökmen Turna, AYM kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle halkın iradesinin AKP-MHP iktidarı tarafından gasp edildiğini kaydetti. Anayasanın Meclis eliyle fiilen yok edildiğini vurgulayan Turna, "Darbelerle mücadele edeceğiz diye yola çıkan, pek çok yerde kayyum atayarak aslında darbeler yapan Cumhur ittifakı, mevcut anayasayı bile yok sayarak tek adam diktatörlüğünü tam anlamıyla kurumsallaştırmaya çalışıyor" dedi.

'MÜCADELE EDEN KESİMLERE VERİLEN BİR GÖZDAĞIDIR'
Can Atalay'ın Soma, Aladağ, Çorlu, Gezi, İkizdere gibi birçok toplumsal olayda üstlendiği role dikkat çeken Turna, bu saldırının demokratik yaşama, özgürlüklere yapıldığını vurguladı.

Turna, şöyle devam etti: "Siyasal iktidar, emperyalist sermaye odaklarının talepleri doğrultusunda uyguladığı ekonomi politikalarının sonucunda derinleşen yoksulluğun, işsizliğin, açlık sınırında yaşamanın halkta yarattığı huzursuzluğu görmektedir. Tam da seçim arifesinde halkın gündemini değiştirmek, kaybettiği rant alanları olan büyükşehirleri tekrar ele geçirmek için çaresizce çırpınmakta, hukuk tanımayan her türlü kararı uygulamaya sokmaktadır. 30 Ocak akşamında yangından mal kaçırırcasına Anayasa'ya aykırı bir şekilde TBMM'de oylamaya sunulan Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi, iktidarın uyguladığı politikalardan zarar gören ve buna karşı mücadele edecek olan kesimlere verilen bir gözdağıdır."

'SİYASAL İKTİDARIN YARGI ÜZERİNDEKİ TAHAKKÜMÜNE GEÇİT VERMEYECEĞİZ'
Halk olarak bu haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı çıktıklarını ifade eden Turna, "Bizler çocuklarımıza iktidarlar eliyle insan hak ve özgürlüklerin yok edilmeyeceği bir ülke ve onurlu bir gelecek bırakmak istiyoruz. Cumhuriyeti, demokrasiyi ve özgürlükleri yarınlarımıza taşımak istiyor, insan haklarına saygılı, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, laikliğin ve kardeşliğin hakim olduğu bir ülkede var olmak istiyoruz. Yasama organını işlevsiz hale getiren, ülkeyi bir saray rejimi ile yönetmeyi amaçlayan siyasal iktidarın, yargı üzerindeki tahakkümüne geçit vermeyeceğiz. Yargı darbesine boyun eğmeyeceğiz!" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Faşizme karşı omuz omuza", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atıldı.