24 Eylül 2024 Salı

Filistin Yönetimi: İsrail ile doğrudan görüşmelere hazırız

Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yerlerini ve Ürdün Vadisi'ni ilhak etme kararının ardından İsrail ile ilişkilerini kesen Filistin Yönetimi, Ortadoğu Dörtlüsü'ne gönderdiği mektupta 'küçük toprak tavizlerine' hazır olduğunun mesajını verdi.

Filistin Yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Batı Şeria'da Yuhadi yerleşim yerlerini ve Ürdün Vadisi'ni ilhak etmeyi amaçlayan "Yüzyılın Anlaşması" sonrasında İsrail'le ilişkileri askıya almasının ardından ilk kez uzlaşı mesajı verdi.

Filistin Yönetimi tarafından Ortadoğu Dörtlüsü'ne gönderilen 4 sayfalık mektuba göre Filistin tarafı, İsrail'le uzun süredir askıda olan barış görüşmelerini yenilemeye ve bazı 'küçük toprak tavizleri' vermeye hazır.

AFP'ye göre Filistin Yönetimi, 'doğrudan görüşmelere hazır olduğunu' kaydettiği metinde şu ifadelere yer verdi:
"Kimse bir barış anlaşmasına Filistinliler kadar ilgi duymuyor ve barışın olmadığı bir ortamda Filistinliler kadar kaybedecek şeyi olan kimse yok. Kanun ve düzeni korumak için sınırlı sayıdaki silah ve etkili bir polis gücüyle devletimize sahip çıkmaya hazırız."

Mektupta, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da zorunlu kılınan, barış anlaşmasının NATO ve benzeri uluslararası bir kurum tarafından denetlenmesi şartına onay verildiği belirtiliyor.

Diğer yandan mektupta, İsrail'in 1967'de işgaliyle birlikte belirlenen sınırlara esas alınarak karşılıklı olarak üzerinde anlaşılacak olan 'küçük sınır değişiklikleri' de öneriliyor.