16 Eylül 2024 Pazartesi

Figen Yüksekdağ ile Enternasyonal Kadın Dayanışma Ağı kampanya başlattı

Başta HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ olmak üzere yüzlerce yıl hapis cezası verilen Kobanê dava tutsaklarını da kapsayan bir kampanya başlattıklarını duyuran Figen Yüksekdağ ile Enternasyonal Kadın Dayanışma Ağı, "Bu isteklerimiz; AHİM'in Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş gibi tahliye kararlarına uymayan Türk devletini zorlayan girişimlerde bulunmak. Parlamentoda, uluslararası kurumlarda, basında, sokak eylemlerinde Türkiye'deki hukuksuzluğu, adaletsizliği gündem yapmak. Figen Yüksekdağ ve Kobanê dava tutsaklarını, HDP'yi ziyaret etmek için heyetler oluşturmak, harekete geçmelerini istemektir" dedi. 

Figen Yüksekdağ ile Enternasyonal Kadın Dayanışma Ağı, eylül ayında Yüksekdağ'a özgürlük kampanyası başlattıklarını duyurdu. Kobanê dava tutsaklarını da kapsayan kampanyayı Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Zora ve Tutsakların Sesi Platformu (TSP) üyesi kadınlardan oluşan Figen Yüksekdağ ile Enternasyonal Kadın Dayanışma Ağı; Türkiye'de, Ankara Sincan Hapishanesinde 16 Mayıs 2024'te yapılan Kobanê kumpas davasında 13 devrimci, Kürt siyasetçiye yüzlerce yıl ceza yağmasına sessiz kalmayacaklarını kaydetti.

'ONLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN BU KAMPANYAYI BÜYÜTÜYORUZ'
Figen Yüksekdağ ile Enternasyonal Kadın Dayanışma Ağı'nın kampanyaya ilişkin açıklaması şöyle devam etti: "Faşist AKP-MHP iktidarının HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'a 30 yıl 3 ay, Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, kadınlardan Aynur Aşan, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Zeynep Ölbeci, Zeynep Kahraman, dava tutsaklarından Alp Altunörs, Ali Ürküt, Bülent Parmaksız, Günay Kubilay, Nazmi Gür, İsmail Şengül'e verdikleri cezaların ardından yapılacak bir şey yok demeyeceğiz. Kobanê davasını açan faşist şeflik rejimi için bu bir intikam davasıdır. Kobanê davasının açılmasına sebep 6-8 Ekim 2014'te Türkiye ve Kürdistan'da yapılan eylemlerdir. O günlerde şeriatçı, faşist, kadın düşmanı İŞİD çeteleri, sömürgeci Türk devletinin desteği ile Kobanê'yi işgal ve soykırımdan geçirmiş, faşist Erdoğan 'Kobanê düştü düşecek' demişti. Kürdistan ve Türkiye kentlerinde kadınlar, halklar 6-8 Ekim'de sokaklarda serhildana durmuş, dünya halkları da sokak eylemleriyle Kobanê'ye güç vermiş, Rojava devrimi, kadın devrimi zafer kazanmıştı. Bunun üzerine faşist rejim intikamını Kobane Kumpas davasını açarak almıştı. İşte biz o günlerde onurlu bir tutum alan HDP'yi, Figen Yüksekdağ ve Kobanê dava tutsaklarını unutmadık, onların özgürlüğü için bu kampanyayı yürütüyoruz.

'HAREKETE GEÇMELERİNİ İSTEYECEĞİZ'
"Kampanyayı eylül ayı boyunca yürütecek, sonrasında ise sürekliliği olan bir çalışma olarak devam ettireceğiz. Farklı dillerden broşür, sosyal medya araçları, afiş gibi materyaller hazırladık. Randevular almaya başladık. Görüşmelerde, Kobanê kumpas davasının dünden bugüne seyri, faşist rejimin intikam sebepleri, yağdırılan cezaların delillerden yoksun olduğunu anlatılatacağız. Avrupa'da başta kadın örgütlerine, ilerici siyasetçilere, milletvekillerine, kurum temsilcilerine, aydınlara, yazarlara, sanatçılara, akademisyenlere dosyamızla ulaşarak harekete geçmelerini isteyeceğiz. Bu isteklerimiz; AHİM'in Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş gibi tahliye kararlarına uymayan Türk devletini zorlayan girişimlerde bulunmak. Parlamentoda, uluslararası kurumlarda, basında, sokak eylemlerinde Türkiye'deki hukuksuzluğu, adaletsizliği gündem yapmak. Figen Yüksekdağ ve Kobanê dava tutsaklarını, HDP'yi ziyaret etmek için heyetler oluşturmak, harekete geçmelerini istemektir.

'DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
"Bu kampanyaya omuz vermek isteyen tüm kadınları, kadın örgütlerini, kişileri dayanışmaya bizimle iletişime geçmeye çağırıyoruz. Siz de bu dayanışmayı, kampanyayı Avrupa ülkelerinin, kentlerinde farklı araç, biçimlerde, kendi imkanlarınız ölçüsünde duyurabilir büyütebilirsiniz."