30 Eylül 2024 Pazartesi

Fetihtepe halkı direniyor: Ömür boyu borçlanmayalım

Fetihtepe halkının evlerinin ranta kurban edilmesine karşı direnişi iki aya yaklaştı. Çok sayıda evin yıkıldığı, birçoğunun kentsel dönüşüm için imzaya zorlandığı mahallede birkaç kişi direnişi sürdürüyor. ETHA'ya konuşan Latife Özcan, "Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz bu yapılanlara karşıyız" dedi.

Okmeydanı Fetihtepe'de halkın 'kentsel dönüşüm' adı altındaki 'rantsal dönüşüm' saldırısı, yaklaşık iki ay önce bir annenin, "Çocuğum astım hastası, her akşam makineye bağlıyoruz. Çocuğa bir şey olsa vebalini kim ödeyecek" feryadı, engelli bir yaşlı teyzenin, "Yürüyemiyorum, beni alın denize atın" isyanını içeren sosyal medya paylaşımlarıyla kamuoyunun gündemine oturdu.

AKP'li Beyoğlu Belediyesi'nin "kentsel dönüşüm" adı altında Fetihtepe'yi ranta kurban etmesine karşı çıkan, evlerini terk etmeyen mahallelinin elektrik ve suyu kesildi.

Haziran ayında direnişe geçen halk, mahalleye yığılan polise, önlerine kurulan barikata, tehditlere, işkenceye, gözaltılara rağmen evlerini terk etmedi.

AKP'li Beyoğlu Belediyesi, "kentsel dönüşüm" iddiasıyla mahallelinin evi terk etmesini istedi. Mahallelinin bir kısmı imza verdi. Geri kalanlar ise reddetti.

HALK YENİ EVLERDE OTURMAK İÇİN BORÇLANDIRILACAK
Mahalleli hem evlerinden edilecek hem de ömür boyu borçlanacak. Halk evlerine karşılık herhangi bir bedel ödenmeden yeni konutlara yerleştirilmelerini isterken, AKP'li belediye bu talebi kabul etmedi. Önceki dönem Beyoğlu Belediye başkanı "yüzde 20 düşülerek bedelsiz konut verileceği" vaadi yeni belediye başkanı tarafından yok sayıldı. Ve TOKİ, evlerin kurulu olduğu arsayı belli bir fiyattan satın alacak, hak sahibine eğer belirlenen bedeli karşılıyorsa bir daire verecek. Örneğin 300 metrekare bahçeli bir eve 75 metrekarelik bir daire verilecek. Ancak daha küçük ev ve arsaya sahip halk ömür boyu borçlandırılacak. Taksiklendirerek ödemeleri kolaylaştıracağını öne süren TOKİ, TÜİK'in altı ayda bir açıkladığı enflasyon oranına göre faiz oranlarını yükselterek, halkı bitmek bilmeyen bir borç girdabına sürükleyecek. Üstelik ödemeler evler bitmeden, yani halk yeni evlerde oturmadan başlayacak.

Yerinde dönüşüm talepleri karşılanmayan mahalle halkı, kendilerinden istenen bedellerin TÜİK'in enflasyon oranına göre sürekli arttırılmasından vazgeçilmesi ve evler yapılıp taşındıktan sonra ödemelerin başlatılmasını talep ediyor.

Kiraların fahiş arttığı bu dönemde mahalleliye kira yardım bedeli olarak ise bin 500 ila bin 950 lira arasında ödeme yapılacak. Mahalleli kira yardım bedelinde de zamların gözetilerek bir tutar belirlenmesini istiyor, ancak AKP'li Beyoğlu Belediyesi mahallinin bu makul ve haklı taleplerini reddetti.

Rantsal değil yerinde dönüşüm isteyen mahalle halkından bazıları evleri için direnişi sürdürüyor. Yıkılan evlerin üzerine çadır kuran halkı ziyaret için gittiğimiz Fetihtepe'de çok sayıda evin yıkıldığını gördük. Kapısını çaldığımız Latife Özcan evinin hemen yanında duran molozlar kaldırılmadığı için yağışlarda evini su bastığını anlattı.

"Mahsus kaldırmıyorlar" dedi Latife Özcan, ekledi: "Elektrik, su kesildi. Mecbur gideceğiz başka ne yapacağız."

Latife teyzenin evi bahçesiyle birlikte 300 metrekare, ağaçlarla dolu yemyeşil bir alan. Öyle ki pandemi sürecinde çok sayıda kişi Latife teyzenin bahçesine sandalyesini atmış, semaverini kurmuş, yeşil alanda nefes almış. Latife teyze, "Taşınalım ama 300 metrekare eve bir daire veriyorlar. Bir daire, böyle bir alana bir daire olur mu" diye sordu.

Bahçedeki ağaçları gösteren Latife teyze, taşınacak olmanın hüznünü şöyle aktardı: "Ben diktim onları. Benim elimde büyüdü. Şimdi onları bırakıp gitmek çok koyuyor."

Latife teyzenin bahçesinden ayrıldıktan sonra yıkılmış bir binanın önünden geçtik. Özcan Karaçeper'in kaldığı depo. Yıkıldıktan sonra evsiz kalan Karaçeper'e komşuları apartmanın alt katındaki depoyu açmışlar. Kapısını açan Karaçeper, iki koltuğun olduğu "ev"de bizi ağırladı. İmza atan mahallelinin AKP'liler tarafından kandırıldığını söyleyen Karaçeper, kapıdan yıkılan evini gösterdi. Daha sonra da kaldığı yeri. "AKP'liler insanları kandırdı" dedi.

Bizim mahallede bulunduğumuz saatte çok sayıda polis konuşlanmıştı. Karaçeper'le görüştüğümüz zaman dilimi içinde ise yedi dakikada bir "akrep" denen zırhlı araç yanımızdan geçti.

Mahalleden ayrılırken meydanda çamaşır ipiyle asılı, "Ömür boyu borçlanmak istemiyoruz" yazılı döviz aslında mahallelinin neden direndiğinin özeti.