16 Eylül 2024 Pazartesi

Feministler: Hep birlikte kayyuma hayır diyoruz

Diyarbakır'da kadın belediye eşbaşkanlarını ziyaret eden feministler, "İstanbul'dan Colemêrg'e ses vermeden hiçbirimiz için özgürlük mümkün değil, biliyoruz. Hep birlikte kayyuma hayır diyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul'dan Diyarbakır'a gelen feministler, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) belediye eşbaşkanı seçilen kadınları ziyaret etti. Kadınlar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak'a görevinde başarılar dilerken, ziyaret için teşekkür eden Bucak, kadın dayanışmasının önemine dikkat çekti.

Ziyaretin ardından Sümerpark'ta bulunan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, feministler, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak ve ilçe belediye eşbaşkanları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile DEM Parti kadın meclisi üyeleri katıldı.

Açıklamada, "Feminist kadınlar kayyuma hayır diyor" pankartı açılırken kadınlar sık sık "Jin jiyan azadi", "Biji berxwedana Colemêrg", "Kayyıma hayır", "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Biji yekitiya jinan" sloganları attı.

'KADIN DAYANIŞMASIYLA GÜÇLENİYORUZ'
Kadın dayanışmasıyla güçlendiklerini belirten TJA aktivisti Çağlar Demirel, "Kayyum, kadın kazanımlarına yönelik hayata geçirilen bir süreçtir. Biz kadınlar bir bütün olarak kayyum sistemine hayır diyoruz. Türkiye'nin birçok yerinden gelen kadın yoldaşlarımızın desteğini görüyoruz ve teşekkür ediyoruz" dedi.

Feministler adına ortak metni okuyan Betül Topkaya, "İstanbul'dan bir grup feminist olarak yıllarca kadın mücadelesinde beraber olduğumuz Gültan, Sebahat, Ayla ve cezaevinden çıkan arkadaşlarımızla buluşmak için Amed'e ziyaret planladığımız sırada Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alındığı ve Colemêrg'e kayyum atandığı haberini aldık" dedi. Hakkari halkının belediye eşbaşkanlarını seçeli 3 ay bile olmadığına işaret eden Topkaya, "Kürt halkının kendi seçtikleri tarafından üç ay bile yönetilmelerini çok gördü devlet" ifadelerini kullandı.

'İRADE GASBININ KARŞISINDAYIZ'
Seçimlerde Hakkari'ye "taşımalı seçmen" adı altında binlerce asker gönderildiğine dikkat çeken Topkaya, "O şehrin adı Antalya Kepez olunca tutuklanan belediye başkanının yerine yönetecek kişiyi belediye meclisi seçer, şehrin adı Colemêrg ve nüfusu Kürt olunca doğrudan vali atanır. Biz kadınlar, feministler bugün bu ikiyüzlülüğe ve kayyuma yüksek sesle hayır demek için buradayız. TJA'lı arkadaşlarımızın, Colemêrg halkının, Colemêrgli kadınların yanında, irade gasbının ve kayyım politikalarının karşısındayız" ifadelerini kullandı.

'KAYYUMLAR KADINLARIN YAŞAM ALANINI DARALTIYOR'
Kayyumların kadınların yaşam alanını daralttığını vurgulayan Topkaya, şöyle devam etti: "Çünkü öncelikle belediyeden kadınların adını, varlığını siliyor. Eşbaşkanlığı kriminalize ediyor. Belediyeyi halkın ve kadınların mekanı olmaktan çıkarıp güçlünün rant kapısı ve tahakküm aracına çeviriyor. Geriye ne kreş, ne kadın dayanışma merkezi, ne kadın pazarı, ne kooperatif, ne ortak mutfak, çamaşırhane gibi kadınların toplanacağı mekânlar kalıyor. Kayyumlar kadınların anadillerini hizmet mekanizmalarından siliyor, kadına yönelik şiddetle mücadele için kurulmuş kurumları işlemez hale getiriyor, kadınların özgürleşmesi için düşünülmüş yol ve güzergâhları yok ediyorlar. Kadın birimlerini ya kapatıyor, ya dalga geçer gibi erkek yönetici atıyor, AKP kadın kollarına devrediyor, evlendirme dairesi veya Kuran kursuna çeviriyorlar."

Kadın kazanımlarına yapılan saldırılara karşı direneceklerini söyleyen Topkaya, "Evin dışındaki varlığımızın, dilimizin, sorunlarımızın, taleplerimizin görünmez olduğu bir düzeni kurmaya, sürdürmeye, sağlamlaştırmaya yarıyor. Ama bizim buna susmaya hiç mi hiç niyetimiz yok. İstanbul'dan Colemêrg'e ses vermeden hiçbirimiz için özgürlük mümkün değil, biliyoruz. Hep birlikte kayyuma hayır diyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama "Jin jiyan azadî" sloganıyla sona erdi.