1 Ekim 2024 Salı

Fatma'yı 1,5 ay alıkoyup, şiddet uygulayan A.K. hala serbest

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Fatma, şiddete maruz kaldığı A.K tarafından Ankara'da 1.5 ay alıkonuldu. A.K'nin halasının yardımıyla kaçarak Hatay'a gitti ancak orada da silahla tehdit edildi. A.K gözaltına alındı, bırakıldı ancak hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Korktuğu için bir şey yapamadığını söyleyen Fatma, şimdi Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu ile mücadele ediyor.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yaşayan Ankara Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Fatma, A.K tarafından Ankara'da 1,5 ay alıkonuldu, şiddet gördü. Olay, geçtiğimiz haftalarda medyada çıkan haberler ve kadınların sosyal medya paylaşımlarıyla gündeme taşındı. Konuyla ilgili Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'ne de dilekçe verildi. Aradan 19 gün geçmesine rağmen adım atmayan rektörlüğün bu tutumuna dair kadınlar; hem şiddet olayını gündeme getirmek hem de rektörlüğün tutumunu eleştirmek için #hacettepegerekeniyap, #fatmayasesol hastaglariyle pazar akşamı sosyal medya paylaşımları yaptı.

'HALAM BÜYÜKELÇİ, BABAM DİPLOMAT BANA HİÇ BİR ŞEY OLMAZ'
Daha önce de Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü kütüphanesinde A.K.'nin fiziksel şiddetine maruz kalan 22 yaşındaki Fatma, ilişkisini bitirmek istedikten sonra A.K.'nin Ankara'da ailesiyle yaşadığı evde zorla alıkonulduğunu söyledi. Fatma, 1.5 ayda yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bu süre içinde hiç şikayette bulunamadım, sürekli onunlaydım. Telefon numaramı zorla değiştirip beni ailem dışında kimseyle görüştürmedi, onda da başımda durarak telefonu dinledi. Ben o evde her gün dayak yedim, ölümlerle tehdit edildim. Boğazımı sıkarak beni öldürmeye teşebbüs etti. Daha önce çok fazla gündem olan Şule Çet davasına gittiğim için 'Sen nasıl bunları savunabilirsin, senin sonun ne olacak sanıyorsun? Seni öldüreceğim, senin leşini bile buldurtmam ben' diye tehdit ediyordu beni. Beni her darp ettiğinde 'Sen bana zarar veremezsin, halam büyükelçi, babam diplomat, bana hiçbir şey olmaz' diyordu."

'ANNESİ MORLUKLAR İÇİN KREM VERDİ'
A.K.'nin ailesinin, kendisine şiddet uygulandığından haberdar olduğunu söyleyen Fatma "Ailesi ne müdahale etti ne de yardım. Annesi morluklarım için krem veriyordu. A.K.'nin ailesi, sorunları çözmemiz için bizi halasının evine gönderdi. Halasının duruma müdahale etmesiyle evime dönebildim" dedi.

POMPALI TÜFEKLE EVİN ÖNÜNE GELDİ, TEHDİT TEHDİT ETTİ
A.K'nin kendisini takip ettireceğini düşündüğü için Hatay'a döndüğünde polise gitmeye çekindiğini söyleyen Fatma, "Daha önce Ankara'dayken takip ettirmişti. Burada da yaptıracağından korktum. 15 Mayıs'ta beni görüntülü aradı; bir arkadaşından pompalı tüfek ve 50 mermi alıp 'Şimdi oraya geliyorum, bana böyle davranmak ne demek sana göstereceğim' gibi sözler söyledi. Tüfeğin sahte olmadığını anlamam için de havaya ateş açtı. Daha sonra da Hatay'a evime kadar geldi. Onu evimin kapısından aldılar. İfade verdikten sonra serbest bıraktılar. Ne silahı bulundu ne de silah aldığı çocuğun peşine düştüler" diye konuştu.

'ŞİDDET SARMALINDAN KURTULAMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORDU'
Sonraki süreçte Fatma'nın yanında olan ve sosyal medya kampanyasına öncülük yapan Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü oluşumundan Aylin Yüksel, Fatma kendilerine ulaştığında, onu şiddete maruz bırakan kişinin ailesinin üst düzey yetkili olması nedeniyle bu şiddet sarmalından kurtulamayacağını düşündüğünü söyledi.

Yüksel, sonrasında yaşananlarla ilgili, "Atılması gerekli adımları, sosyal medyada duyurarak kamuoyu oluşturmayı, hukuki süreci konuşarak Fatma'nın talepleri dahilinde ortaklaştırdık. Bir çok noktada bağlantılar kurduk. Ankara Kadın Platformu ile iletişime geçtik. Cimer, Hacettepe Üniversitesi vs. şikayetler yaptık. Antakya'da Hatay Barosu ile iletişime geçtik ve durumu Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü'ye aktardık. Platform içinde Fatma için hukuki ve psikolojik destek sağladık." dedi.

'HACETTEPE FAİLE YAPTIRIM UYGULAYACAK MI?'
"Bu sorunla birlikte bir kez daha üniversitelerdeki cinsiyetçi, eril yönetim sorununu ve bu sorunun üniversiteli kadınları şiddet sarmalına nasıl hapsettiğini tekrar gördük" diyen Yüksel, "Hacettepe Üniversitesi kadın düşmanlığına devam mı edecek yoksa faille ilgili gerekli yaptırımları uygulayacak mı? Karar vermelidir" diye konuştu. Bu süre zarfında Ankara ve Hatay'daki kadın örgütleriyle bağlantıların kurulduğunu belirten Yüksel, şunları söyledi: "Olay tüm kadın örgütlerinin gündemine taşındı. "Fatmayasesol" etiketini kullanarak kız kardeşimizin sesine ses olduk. Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz: Şiddet karşısında hiçbir kız kardeşimiz yalnız değildir, yalnız kalmayacaktır."

HACETTEPE REKTÖRÜ: HASSASİYETLE TAKİP EDİYORUZ
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, sosyal medyadaki kampanyanın ardından Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: "Kamuoyuna yansıyan, bir kız öğrencinin bir erkek öğrenci tarafından darp edildiği ve alıkonulduğuna yönelik haberlerde adı geçen öğrenci tarafından 29.07.2020 tarihinde şikayette bulunulmuş ve 05.08.2020 tarihinde soruşturma başlatılmıştır. Konu Üniversite yönetimimiz tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. İddialar kapsamında sorumluluğu tespit edilenler hakkında gereken yapılacaktır. Diğer taraftan ilgili öğrencimizin darp olayının yaşandığı 24.01.2020 tarihi akabinde ne üniversitemize ne de emniyet makamlarına herhangi bir şikayeti olmamıştır."