30 Eylül 2024 Pazartesi

Fatma Deniz Kanpolat yazdı | Samsun'dan Kobanê'ye devrimin ezgisi

Heteroseksüeldi ama her zaman LGBTİ+ mücadelesinde yerini aldı. Samsun'da düzenlenen ilk onur yürüyüşünün örgütleyicilerindendi. Bir kadın devrimi olarak gördüğü Rojava Devrimi'ne dokunmak, bu devrimin en ön safında yer almak için çıkmıştı yola ve bundan büyük bir heyecan duyuyordu. Biz de şimdi onun adımlarından ilerlemenin heyecanını taşıyoruz. Sen bizim kutup yıldızımız oldun Aydan Ezgi. Senin sayende yönümüzü buluyoruz.

26 Mart 1996 tarihinde Ordu'da dünyaya gözlerini açıp, lise yıllarında yaşamına Samsun'da devam etti. Urfa'da ise sonsuzluğa yumdu gözlerini. Henüz 22 yaşında, Ordu'dan Samsun'a, Samsun'dan Rojava'nın kalbine uzanan bir yol bu. Aydan Ezgi, devrimci bilince lise yıllarına ulaştı. Lisede birçok insanı da devrim mücadelesine örgütledi.

Samsun'da seçim süresi boyunca gönüllü olarak HDP'deki çalışmalara katıldı. İstediği bölüm olan gazeteciliği 19 Mayıs Üniversitesi'nde okumaya başladı ve bu süre zarfında Sosyalist Gençlik Derneği (SGD) çalışmaları yürüttü.

Eylemlerinde yüreğinin sesiyle konuşur, cüretle en ön safta yerini alırdı. Cesurdu, evet çok cesurdu. Polisten korkmaz, asla geri adım atmazdı. Onun bu duruşu, yaşlısından/gencine onlarca insana örnek olmuştu.

Heteroseksüeldi ama her LGBTİ+ mücadelesinde yerini aldı. Samsun'da düzenlenen ilk onur yürüyüşünün örgütleyicilerindendi. Bir kadın devrimi olarak gördüğü Rojava Devrimi'ne dokunmak, bu devrimin en ön safında yer almak için çıkmıştı yola ve bundan büyük bir heyecan duyuyordu. Biz de şimdi onun adımlarından ilerlemenin heyecanını taşıyoruz. Sen bizim kutup yıldızımız oldun Aydan Ezgi. Senin sayende yönümüzü buluyoruz.

Gitmeden önce; "Bizler güneşin çocuklarıyız, ölüme gülümseyerek gidenleriz. Gelin! Yarını, hep birlikte ilmek ilmek örelim!" mesajını bırakmıştı. Devletin desteklediği islamcı faşist çete IŞİD tarafından katledildi. Aydan Ezgi'nin Amed katliamının ardından dediği gibi; "Sokaklarda sürüklediniz, diri diri yaktınız, kurşuna dizdiniz, kırdınız-parçaladınız, yetmedi bombaladınız, yetmedi katlettiniz. Susuyoruz, 'Ya sabır!' diyoruz. Emek, barış ve demokrasi mücadelemizi durduramayacaksınız. Bir ölür, bin doğarız! Bize gücünüz yetmez, biz kazanacağız!"

Aydan Ezgi yoldaşlarının çağrısına uyarak, Kobanê'yi yeniden inşa etmek için Samsun'dan yola koyulduğunda, kurdukları düşün ne kadar büyük olduğunun farkındaydı. Şimdi o düşü büyütme sırası bizde. Onun gibi olacağız ve durmaya niyetimiz yok. Onun gibi her şeyi göze almaya hazırız.

"Sen ki yüreğinin ışığını yüreğimize yansıttın, ışıklar da senin yoldaşın olsun." Bizler senin sesini tek nağme olarak gördük. Sen; ışıklarla yoldaş olduktan sonra nice Ezgiler doğdu, nice Ezgiler bu yola baş koydu. Mücadelemizi nice Ezgilerle birlikte bir ömür sürdürmek dileğiyle!