1 Ekim 2024 Salı

'Fatih Gül ve Bazo Yılmaz'ı serbest bırakın'

İnsan hakları savunucuları, İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için eylem yaptı. İstanbul'daki eylemde tüberküloz ve astım hastası Fatih Gül'ün serbest bırakılması istendi. Ankara'da da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Bazo Yılmaz'ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 530. F oturmasını dernek binası önünde gerçekleştirdi. Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde ayrıca, "530. F oturması. Hasta mahpus Fatih Gül serbest bırakılsın" yazılı pankart açıldı. 

Bu haftaki eylemde hasta tutsak Fatih Gül'ün serbest bırakılması istendi. Açıklamaya göre,  Silivri 4 Nolu L Tipi Hapishanesi’nde tutulan Fatih Gül, ileri derecede tüberküloz ve astım hastası. Ayrıca ciddi derecede işitme kaybı yaşıyor.  Diyaframındaki yırtılmaya bağlı şikayetleri, yapılan ameliyata rağmen devam ediyor. Fatih Gül'ün, hapishane koşulları nedeniyle sağlık durumunun kötüye gittiğine dikkat çekilirken, bir an önce serbest bırakılması istendi. Ayrıca, Adalet Bakanlığı'nın 36 yeni "S" tipi hapishanenin inşaatının tamamlanacağı yönündeki açıklamaya tepki gösterildi. Mevcut infaz rejiminin BM Mandela kuralları ile uyumlu olması gerektiği vurgulandı, "Ayrıca infazda ayrımcılığa son verilmelidir" denildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 402. hafta eylemlerinde Urfa 2 No'lu T Tipi Hapishane'de tutulan KOAH hastası 67 yaşındaki Bazo Yılmaz'ın serbest bırakılmasını istedi. Bazo Yılmaz'ın yatağa bağlı bir halde olduğuna dikkat çeken İnisiyatif, "Bazo Yılmaz uzun zamandır cezaevinde kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda değildir ve bu nedenle arkadaşlarının desteği ile yaşamak zorundadır. Yine yatağa bağlı bir şekilde ve günün her saatinde kullanmak zorunda olduğu solunum cihazlarıyla hayatını güçlükle idame ettirmektedir" dedi.