23 Eylül 2024 Pazartesi

Farplas işçileri: Birleşen işçiler yenilmezler

Sendika hakları gasp edildiği için 15 gündür direnişlerini sürdüren Farplas işçileri, eylemlerini Maslak’ta bulunan Farplas Genel Merkezi önüne taşıdı. Kitlesel geçen eylemde, işçiler patronlar ve devletin işçi düşmanı tutumuna karşı birleşerek mücadele ederek kazanacaklarını haykırdı.

Farplas işçileri, sendika haklarının gasp edilmesine karşı başlattıkları direnişi 15. gününde Maslak’ta bulunan Farplas Genel Merkezi önüne taşıdı. Geçen günlerde Farplas patronlarının Birleşik Metal İş’e engel olmak için sarı sendika Türk Metal’le anlaşmasına itiraz eden işçiler, ne olursa olsun hakları için direnişe devam edeceklerini vurguladı. "Atılan işçiler geri alınsın" pankartı açan işçiler, Birleşik Metal İş ve Limter İş bayrakları taşıdı. Kitlesel geçen eyleme pek çok demokratik kitle örgütü, sendika ve siyasi parti de destek verdi. 

'BİRLİKTE MÜCADELE EDEREK BU KİRLİ DÜZENİ YIKABİLİRİZ’
Farplas işçilerinden Zahide Söğüt, hayatın her alanında ezilen ve arka planda tutulanların kadınlar olduğunu ifade ederek, kadın işçiler olarak buna razı olmadıklarını ve karşı durduklarını söyledi. "Biz gücümüzün farkına vardık. Birlikte, el ele omuz omuza mücadele edersek bu kirli düzeni yıkabiliriz" diyen Söğüt, sadece kendi için değil ezilen bütün kadınlar için direnişi devam ettirdiklerini söyledi. Bu ülkede insanların açlıkla terbiye edildiğini kaydeden Söğüt, "Bize diyorlar ki, sizi kışkırtıyorlar. Evet bizi kışkırttılar, hayat pahalılığı bizi kışkırttı. Bizi yoklukla ezdiler, asgari ücretle onlar kışkırttılar" ifadelerini kullandı. Söğüt, devletin polisi sermayenin sopası olarak kullandığına işaret etti ve "Bu saatten sonra kesinlikle yolumuzdan dönmeyeceğiz ve sonuna kadar direnişe devam edeceğiz" dedi. 

'DEVLET PATRONLARI CEZALANDIRMAK YERİNE ÖDÜLLENDİRİYOR’
Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Farplas patronlarının işçilerin anayasal haklarını tanımadığının altını çizdi. Çalışma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devletin işçilere karşı işlenen bu suçu görmezden geldiğini kaydeden Serdaroğlu, devletin patronları cezalandırmak yerine ödüllendirdiğini dile getirdi. Serdaroğlu, Farplas işgalinde polis işçilere saldırırken tweet atarak "Gece saat 4’te görevimin başındayım" diyen Kocaeli valisine değindi ve işçiler işkence görürken valinin patronlara geçmiş olsun ziyaretine gittiğini anlattı. Patronların zorla sarı sendika Türk Metal’i fabrikaya sokmaya çalıştıklarını dile getiren Serdaroğlu, işverene ve Türk Metal’e çağrıda bulunarak "Kendinize güveniyorsanız fabrikada bütün işçilerin katılacağı bir referandum yapalım" dedi. Serdaroğlu, DİSK olarak Cuma günü Farplas önünde yapacakları basın açıklamasıyla işveren ve devletin sendika düşmanlığını teşhir edeceklerini kaydetti ve herkesi işçilere destek olmaya çağırdı.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
ETHA’ya konuşan Farplas direnişçilerinden Süleyman Sakin, dört yıldır çalıştığı fabrikadan haklarını istediği için mücadele ettiğini söyledi. Sendikanın anayasal bir hak olduğunun altını çizen Sakin, kamuoyuna dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İşçiler, eylem boyunca, "Direnen işçiler yenilmezler", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Yaşasın işçilerin birliği", "Direne direne kazanacağız" ve "Farplas işçisi yalnız değildir" sloganları attı.