23 Eylül 2024 Pazartesi

Fadıl Şenyaşar tahliye edilmedi

İşyeri ve hastanede yaşananlar için ayrı ayrı açılıp birleştirilen Şenyaşar Katliamı davasında mahkeme heyeti değişti, tüm ifadeler yeniden alındı. Duruşma 12 Ocak 2024'e ertelendi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP eski milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından Şenyaşar ailesine yönelik katliamda, ailenin iş yerinde ve hastanede yaşananlarla ilgili ayrı ayrı dosyalarının birleştirmesiyle 4'ü tutsak 30 sanığın yargılandığı davanın 3'üncü duruşması, Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya sanıklardan Fadıl Şenyaşar 5 yılı aşkın süredir tutsak edildiği Elazığ Hapishanesi'nden, diğer tutuklu sanıklar Enver Yıldız, Mekail Şimşek ve Celal Yıldız ise bulundukları hapishanelerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Dosyada katılan sanık durumunda bulunan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Ferit Şenyaşar ile diğer tutuksuz sanıklardan bir bölümünün avukatları ile hazır bulunduğu duruşmaya sağlık sorunları nedeniyle Emine Şenyaşar katılmadı.

'SANIĞI ZORLAMAYACAK SORULAR SORULSUN' 
Mahkeme heyeti değişikliği nedeniyle tanık ve sanık ifadelerinin yeniden alınması kararlaştırıldı. Sanık Mustafa Durmaz, hakkındaki suçlamaları reddetti. Şenyaşar ailesinin avukatlarının sanığa sorduğu sorulara müdahale ederek, sanığı zorlamayacak sorular sorulmasını istedi.

Durmaz'ın ardından hastane personelleri olan Özge Gücüoğlu ve Mert Yıldızoğlu tanık olarak SEGBİS aracılığı ile dinlendi.  Mahkeme heyeti, tanıklara gösterdiği sanıkları teşhis etmesini istedi. Tanıklar olayın üzerinden 5 yılı aşkın süre geçtiği için gösterilen kişileri hatırlamadıklarını ifade etti. Şenyaşar ailesi avukatları, usule uygun olmadığını gerekçesiyle SEGBİS ile teşhis yapılmasına itiraz etti. Heyet ise teşhise devam etti.

'OLAYLARI BÜYÜTMEMEK ADINA GÖZALTINA ALMADIK'
Duruşma sonrasında diğer tanıkların yeniden dinlenmesiyle devam etti. Tanıklardan çoğu, daha önce verdikleri ifadelerin detaylarını aradan geçen 5 yıl nedeniyle hatırlamadıklarını, verdikleri ifadenin geçerli olduğunu belirtti. Tanık olarak dinlenen Suruç İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Özen ise, sorumluluğu altında olan hastane görüntülerinin alınmasında bir ihmalin olmadığını öne sürdü.

Mahkeme başkanı, Şenyaşar ailesi avukatlarının Özen'e tutuklu sanık Celal Yıldız ile ilgili yakın ilişkilerine dair sorduğu soruyu "sorulamaz" diyerek, cevaplanmasını engelledi. Emniyet Müdürü, tutuklu sanık Celal Yıldız'ı "devletine sadık, temiz biri" diyerek savundu. Özen, iş yerine uzun namlulu silah ile saldırı girişiminde bulunan korucu Şükrü Yıldız'ı ise "olayları büyütmeme adına" gözaltına almadıklarını söyledi.

Tanık beyanlarının ardından avukatlar dinlendi. Şenyaşar ailesi avukatı Sevda Çelik Özbingöl, "Dosyada adı geçen herkesin dinlenmesini talep ediyoruz. Dönemin Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Valisi Abdullah Erin, vekil İbrahim Halil Yıldız'ın dinlenmesini istiyoruz" diyerek tanık beyanlarının SEGBİS çözümü sonrası detaylı beyanda bulunacaklarını söyledi.

Savcılık, tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamı yönünde mütalaa verdi.

'SİLAH BULUNSA BENİM ÖLDÜRMEDİĞİM ORTAYA ÇIKAR' 
Tanık beyanları ve mütalaaya karşı söz alan sanık Fadıl Şenyaşar, "Ben iş yerinde sadece iki defa ateş ettim. İddianamede çelişkiler mevcut. Olayda vurulan herkesin benim vurduğumu iddia ediyorlar. Kamera görüntüleri eksik. Suçlamaları ret ediyorum. Ölen kişiye ateş etmedim. Silahım bulunsa benim öldürmediğim ortaya çıkar. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Tutuklu sanık Celal Yıldız, Mekail Şimşek ve Enver Yıldız da haklarındaki suçlamaları ret ederek tahliye talebinde bulundu.

Ardından söz alan Şenyaşar ailesi avukatı Bülent Duran, "Tüm failler yargılanana kadar adalet mücadelemiz devam edecek. Gerçek failler aklanmaya çalışılıyor" dedi. Katliamın nasıl gerçekleştiği ile ilgili detayları anlatan Duran, Fadıl Şenyaşar'ın meşru müdafaa kapsamında kendini ve ailesini savunduğunu belirtti ve tahliyesini istedi.

Heyet duruşmaya ara verdi. Verilen aranın ardından duruşma Şenyaşar ailesi avukatlarının beyanları ile devam etti.

'FADIL ŞENYAŞAR'IN 5 YILDIR TUTUKLU OLMASI HUKUKİ BİR GARABETTİR'
Şenyaşar ailesi avukatı Hidayet Enmek, "Fadıl'ın 5 yılı aşkındır tutuklu bulunması hukuki bir garabettir. Olaydan sonra aile linç edildi. Fadıl savcının odasında yaralı halde babasının ölüm haberini aldı ve tutuklandı. Katliam bütün devlet erkinin gözleri önünde yapıldı. Ailenin adalet mücadelesi ile dava açıldı. İş yeri davası Fadıl serbest kalmasın diye alelacele açıldı" dedi.

Ardından söz alan tutuklu sanıklar Celal, Enver Yıldız ve Mekail Şimşek'in avukatları, tanık beyanlarında yer alan aleyhe beyanları ret ederek tahliye talebinde bulundu. Avukatlar sanıkları "Vatana millete bağlı. Bedeli terör ile mücadele ederek ödemiştir" diyerek savundu.

'KATLİAMA GÖZ YUMANLAR NEDEN YARGILANMIYOR'
Yeşil Sol Parti milletvekili ve katliamda ağır yaralanan Ferit Şenyaşar, "Katliama dair 4 yıl sonra ifadeler alındı. Bunun hukuki bir açıklaması yok. Bir anne 5 yıldır adalet mücadelesi veriyor. Anne sadece adalet istiyorum diyor. Katliama dair iş yeri görüntüleri mevcut. İş yerinde yaşamını yitiren Mehmet Şah Yıldız'ı kimin vurduğu belli değildir deniliyor. Tanık olarak dinlenen ilçe emniyet müdürü Yıldız ailesi ile nasıl haşır neşir içinde olduğunu anlattı. Katliama göz yuman kolluk güçleri neden yargılanmıyor" dedi.

Tutuklu sanık Enver Yıldız'ın 18 ay sonra adliyeye giderek teslim olduğunu, tape kayıtlarında "Savcı değişecek sonra teslim olacağım" ifadelerinin yer aldığını kaydeden Şenyaşar, "Hastane katliamının tanığı dönemin Urfa Valisi Abdullah Erin. Hastane kayıtları olduğunu bir gün ortaya çıkacağını söyledi. Annem hasta, oğlu 5 yılı aşkın süredir tutuklu. Oğlu serbest bırakılmaz ise Adalet Bakanlığı önünde adalet nöbetini sürdürecek. Kardeşimin biran önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

12 OCAK 2024'E ERTELENDİ
Ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, beyanları alınmayan sanık ve tanıkların bir sonraki duruşmada hazır bulunmasına, Şenyaşar ailesi avukatlarının taleplerinin reddine, dönemin Gıda ve Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, vali Abdullah Erin ve dönemin il emniyet müdürü Erdem Bildirici dinlenmesinin ileriki duruşmalarda değerlendirilmesine, hakkında yakalama kararı varken yaşamını yitirdiği iddia edilen İbrahim Yıldız'ın ölümünün araştırılmasına, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına diyerek bir sonraki duruşmanın tarihini 12 Ocak 2024 olarak belirledi.