23 Eylül 2024 Pazartesi

F Oturumu'nda hasta kadın tutsakların tahliyesi talep edildi

İHD, F Oturumu'nun 363'cüsünü 8 Mart dolayısıyla hasta kadın tutsakların durumuna dikkat çekti. Marmara Bölgesi'nde bulunan hasta tutsakların durumunu aktarılan eylemde, hasta kadın tutsakların serbest bırakılması talep edildi.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun dernek binası önünde düzenleyeceği 363. F oturmasında Marmara Bölgesi'ndeki hapishanelerde bulunan hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.
 
Komisyon adına basın metnini okuyan Hatice Onaran, aylardır onlarca hapishanede yüzlerce tutsağın İmralı üzerindeki tecridin sona ermesi için süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu belirtti, HDP Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevi eyleminin 122. gününde olduğunu anımsattı. Güven'in sağlık durumunun kritik aşamayı geçtiğini vurgulayan Onaran, "Başta Leyla Güven olmak üzere açlık grevinde olan yüzlerce mahpusun can ve sağlık güvenliğinden bizzat iktidar sorumludur. Bir an önce diyalog kanalları kurulmalı ve açlık grevinde olan mahpusların meşru talepleri yerine getirilmelidir. Bizler insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak bir kere daha iktidara bu talepleri yerine getirmesi için çağrıda bulunuyoruz. Tecrit başlı başına bir işkencedir ve insanlık suçudur. Derhal son verilmelidir" dedi.
 
Bu hafta 8 Mart dolayısıyla kadın hasta mahpusların durumunu aktaracaklarını ifade eden Onaran, kadınların dünya kadınlar gününü kutladı. Hapishanelerde 110 kadın hasta tutuklu ve hükümlü olduğu bilgisini veren Onaran, "Bunların 48'i ise ağır, ölümcül hastadır. Ağır  hasta kadın mahpusların 9'u ise bizim hapishane komisyonu olarak çalışma alanımız olan Marmara Bölgesi hapishanelerinde bulunmaktadır" diye konuştu.
 
Onaran, Marmara Bölgesi hapishanelerinde kalan hasta kadın mahpuslar ve durumları ise şöyle aktardı:
 
Ayfer Akçiçek
Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesinde kalmakta ve ağır şizofren hastası.
 
Dilek Öz
Bakırköy L Tipi Kapalı Hapishanesinde kalmakta. İşkenceden dolayı vücudunun bazı eklemlerinde lif bezleri kopması yaşanmış. Lenf kanseri. Bel ve boyun fıtığı var. Kalp ritmi bozukluğu bulunmakla birlikte ayrıca kronik astım hastası.
 
Güneş Tekin
Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesinde kalmakta.  Çatışmada ağır yaralı olarak tutuklandığı için akciğerinde, sırtında ve kaburgalarında şarapnel parçaları var. Göğsünde mermi olmasından kaynaklı oturup kalkmada ciddi sorunlar yaşıyor. Ameliyatın riskli olduğu söylenerek ameliyat edilmemektedir. Felç olma riskinin olduğu belirtiliyor. Ayrıca her iki bacağında yaralanmadan kaynaklı doku kaybı olduğu için bacaklarını rahat kullanamıyor.
 
Havva Ak
Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesinde kalmakta. Meme kanseri.
 
Hazine Alçı
Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesinde kalmakta. Bir bacağında dizin biraz üstünde kalça kemiğine kadar platin var. Ateşli silahla yaralanma sonucu sağ bacağında ciddi bir sakatlık var. Kendisini durumunu; ‘Kalça kemiğim parçalandığı için yaklaşık 17 yıldır iç protezle yaşamaya çalışıyorum. Kalça ile diz arasında hemen hemen hiç kemiğim yok. 1998 ile 2009 arasında takılı olan platin biraz daha farklıydı. Kimi zorlanmalar yaşasam da, hareket alanımı bu kadar daraltmıyordu. Protezin değişimi kaçınılmaz olunca, ekim 2009'da Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde, bacağıma yeni bir protez takıldı. Ancak protezden çok ‘inşaat iskelesi'ne benziyor. Protezin dört bir tarafında 1 cm uzunluğunda çiviler var. Bu çiviler tellerle birbirine ve ayrıca da kürek kemiğine bağlı' şeklinde aktarmıştır.
 
Saime Avşin
Bursa/Yenişehir Kadın Kapalı Hapishanesinde kalmakta. Tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdürüyor. Ciddi ağrıları var.
 
Sevcan Atak
Bakırköy Kadın Hapishanesinde kalmakta. Rahim Kanseri. Ayrıca gözlerini kaybetmesine neden olabilecek bir hastalığı var.
 
Süreyya Bulut
Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde kalmakta. Kafasındaki şarapnel parçasıyla yaşıyor. Bir gözü Görme fonksiyonunu yitirmiş durumda. Wernicke-Korsakofflu.
 
Onaran, sözlerini hasta kadın tutsakların serbest bırakılmasını talep ederek sonlandırdı.