22 Eylül 2024 Pazar

'Ezilenlerin demokratik yerel yönetim anlayışını yönetime taşıyacağız'

DEM Parti Diyarbakır'da belediye eşbaşkan adaylarını tanıttı. Etkinlikte konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Birbirimize güvenerek, birbirimize inanarak, örgütümüze, merkezimize, kurumlarımıza sahip çıkarak bu zulüm düzeniyle baş edebiliriz" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 31 Mart 2024 yerel seçimleri aday tanıtım toplantısını Diyarbakır'da gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmalarını DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan yaptı.

HATİMOĞULLARI: HALKIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜRLER
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Başta kadınlar olmak üzere analarımız, gençler, bütün halkımız yağmur çamur demeden sandık başına koştu ve kendi adaylarını belirledi. Bu büyük demokrasi şölenine destek veren bütün halkımıza sonsuz teşekkür ediyoruz" dedi. Seçim çalışmalarıyla halkın doğasını, kültürünü ve kentini silmek isteyenlere karşı mücadele ettiklerini ifade eden Hatimoğulları, belediyelerinde doğrudan demokrasiyi hayata geçireceklerini söyledi.

"Kayyımlar geldi belediyelerimizin etrafında beton bloklar yükselttiler. Bir hırsız malından korkar ya onlar da öyle yaptı. Belediye ile halk arasına beton bloklar girdi. İşte bizler o blokları darmaduman edeceğiz. Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Süryani, Alevi, hiç kimseyi dışarıda bırakmadan hizmet sağlayacağız. Her mahalle ve sokakta hizmetimiz olacak" diyen Hatimoğulları, yerel yönetim anlayışlarıyla gençlerin kendi topraklarında kalmalarını sağlayacaklarını vurguladı.

'KADINLARIN KAZANIMLARINI TEKRAR HAYATA GEÇİRECEĞİZ'
Yerel seçimlerde kayyumları süpüreceklerini söyleyen Hatimoğulları, kayyumların ilk saldırılarının kadınlara yönelik olduğuna işaret etti. "Binbir emekle kurduğumuz kadın merkezlerimize, danışma merkezlerimize tek tek el koydular. Kadın emekçileri kapı dışarı ettiler. Belediye eş başkanlarımızı, belediye meclis üyelerimizi hapishanelere gönderdiler" diyen Hatimoğulları, 1 Nisan'dan itibaren kadınların yerel yönetimlerdeki kazanımlarını tekrar hayata geçireceklerini vurguladı.

DEM Parti'nin bir kadın partisi olduğunu vurgulayan Hatimoğulları, "Mor çizgimiz olan bu kazanımlarımızı savunacak ve koruyacağız. Yerel demokrasinin güçlendirecek, demokratik, çoğulcu ve cinsiyet eşitlikçi bir toplumsal dönüşümün yolunu hep beraber açacağız. Kadınlar sosyal, siyasal, toplumsal, ekonomik süreçlerin tamamında inşacı olacak" dedi.

Kadınların eşit temsiliyetinin sadece DEM Parti'de değil Türkiye ve Kürdistan'ın tamamında yer bulması için çabalayacaklarını söyleyen Hatimoğulları, "Kayyımları gönderdikten sonra kapatılan bütün kurumlarımızı kadınlar olarak yeniden tek tek açacağız. Kadınlara hukuki ve psikolojik destek vereceğiz. Kadın emeğinin değerlenmesi için özel çabalar göstereceğiz. Özel savaş ve asimilasyon politikalarına karşı kültür ve dil çalışmalarını yoğun bir şekilde gerçekleştireceğiz" dedi.

'SEÇİMLERDEN SONRA TARİHİ BİRİKİMİMİZ HAYAT BULACAK'
Bugüne kadar kapatılan tüm partilerinin yerel seçimlerde önemli başarılara imza attığını ifade eden Hatimoğulları, "Görecekler ki 31 Mart Yerel Seçimlerinden hemen sonra hafızamız yeniden canlanacak, o tarihi birikimimiz ve pratiğimiz yeniden hayat bulacak. Bu topraklar, bu kültür, insanlar demokratik belediyecilik anlayışımızı çok sevdi ve bizleri kabul etti" dedi.

"Seçilemeyen arkadaşlarımıza sesleniyorum; bu bir demokratik yarıştı ve bu yarışta yakın yoldaşlarımız seçilmiştir. Mahalle mahalle ev ev hep beraber gezerek ve bu tarihi başarıya hep birlikte imza atarak buna ortak olmanız çok önemlidir. Bizim mücadelemiz seçme ve seçilme mücadelesi değildir. Bu coğrafyada ezilen ve sömürülen bütün halkların, işçilerin, kadınların, bütün farklılıkların özgürlüğü ve adaleti için mücadele ediyoruz" diyen Hatimoğulları, ilk görevlerinin seçimleri kazanmak, ikinci görevlerinin ise DEM Parti'nin programına bağlı olarak belediyeciliği uygulamak olduğunu vurguladı.

'SEFERBERLİK RUHUYLA ÇALIŞMAK DURUMUNDAYIZ'
Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Halkımız adına ağır bir sorumluluk yüklendik. Bu tarihsel, anlamlı ve kıymetli sorumluluğu da başta eş başkan adaylarımız olmak üzere en iyi şekilde parti olarak taşımak gibi bir görev ve sorumluluğumuz var. Bizi seçen halkımız için, acılar içinde barış talep etmekten geri durmayan analarımız için, acılar içinde kıvranarak kendi kayıplarının acısını bile yaşayamayan ailelerimiz için, çocuğunun cenazesinin nerede olduğunu bile bilmeyen analarımız için, Kürtçenin rahatça bu ülkede konuşulması için, anadili olarak görülmesi için bunu yapmalıyız. Bu ülkede bir tek ezilen ve sömürülen kalmayıncaya dek bu mücadeleyi biz yürüteceksek, bütün bu değerlerimizi hatırlayarak hep beraber bir seferberlik ruhuyla çalışmak durumundayız."

BAKIRHAN: ZULÜM DEVLETİNE DEMOKRASİ ÖĞRETİYORUZ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bütün zulüm ve zor politikalarına rağmen ayakta duran bir mücadelenin temsilcisi olduklarını söyledi. "Sadece devletin baskısıyla, faili meçhul cinayetleriyle, işkenceleriyle uğraşmıyor, bunlara karşı direnmiyoruz; bir yandan da Kürt halkı, Kürdistan halkı, Türkiye halkları ve emekçileri olarak bu zulüm devletine, merkeziyetçi anlayışa, tek adamların yönettiği bu siyaset anlayışına demokrasiyi öğretiyoruz" diyen Bakırhan, eşbaşkanlık sistemiyle tarihe bir not düştüklerini belirtti.

Kürt halkının halk oylamasıyla dünyaya örnek olduğunu ifade eden Bakırhan, "Sıkıştığımız her dönemde, zora düştüğümüz her dönemde yardımımıza koşan siz halkımız, büyük bir demokrasi örneği göstererek bu halk oylamasını da başarıyla sonuçlandırdı. Sizlere bin teşekkürler. Eminim ki bugün burada ortaya koyduğumuz demokrasi modeli de dünya demokrasi tarihinde Kürtlerin dünya halklarına hediye ettiği bir model ve sistem olacaktır" dedi.

'İRADEMİZİ YOK SAYMAK İÇİN ELİNDEN GELEN ÇABAYI KOYUYORLAR'
Zor bir dönemden geçtiklerini ifade eden Bakırhan, "Sistem irademizi yok saymak için elinden gelen bütün çabayı ortaya koyuyor. Yok gerekçelerle kayyımlar atıyor, irademizi gasp ediyor. Zannediyorlar ki Kürtler belediyeleri bir iki dönem gasp edilince mücadelesinden vazgeçecek. Zannediyorlar ki Selahattinleri, Gültanları, Figenleri, Leylaları cezaevine attıkları zaman biz genel merkezlerimizi kapatıp onların önünde eğileceğiz" dedi. 31 Mart yerel seçimlerinde Kürt halkının vazgeçmediğini, iradesine ve partisine sahip çıktığını bir kez daha göstereceklerini vurgulayan Bakırhan, "Kürt toplumunun, halklarımızın daha özgür, şeffaf ve demokratik bir anlayışla yönetilmesini hep birlikte sağlayacağız" dedi.

Burada halka büyük görevler düştüğünü belirten Bakırhan, ev ev, kapı kapı dolaşarak iktidarın iradelerini gasp etme girişimlerine karşı duracaklarını vurguladı. "AKP yönetemiyor, ülkeyi yönetemediği gibi belediyeleri de yönetemiyor. Bize kayyım atamasının sebebi örnek modeller ortaya koymamızdır" diyen Bakırhan, "Birbirimize güvenerek, birbirimize inanarak, örgütümüze, merkezimize, kurumlarımıza sahip çıkarak bu zulüm düzeniyle baş edebiliriz. 31 Mart'ta ezilenlerin, ötekilerin, Kürtlerin tekrar demokratik yerel yönetimler anlayışını yönetime taşıyacağına olan inançla bu demokrasi modelini hayata geçiren halklarımızın önünde saygıyla eğiliyorum. Hepimize başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Ardından DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayları açıklandı.