23 Eylül 2024 Pazartesi

E.Y.'ye sistematik cinsel istismarda bulunan faillere beraat

Hakkari'de 11 yaşındaki E.Y.'ye sistematik cinsel istismarda bulunan Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz isimli failler hakkında beraat kararı verildi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 2016 yılında Veysi Yılmaz, Zahir Yılmaz ve Nihat Yılmaz, 11 yaşındaki E.Y.'ye sistematik cinsel istismarda bulundu. Çocuğun istismarı yakınlarına anlatması sonucu başlayan süreçte 3 failin tutuklu yargılandığı dava Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Üç faile "cinsel istismar" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçlarından ayrı ayrı 42'şer yıl hapis cezası verildi.

Faillerin Bölge İstinaf Mahkemesi'ne yaptıkları itiraz başvurusu sonrası verilen ceza usulden bozularak failler hakkında tekrar yargılanma kararı verildi. Ancak failler, tutuklandıktan 8 ay sonra  "delil yetersizliği" iddiasıyla tahliye edildi. Faillerin tahliye edildiği tarihten 11 gün sonra Esra Y., intihara sürüklenerek yaşamını yitirdi. Yeniden yargılamanın yapıldığı davanın 10'uncu duruşması Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Duruşmaya çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve hukuk örgütü temsilcisi katıldı. Sanıklar Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada ilk olarak söz alan E.Y.'nin ağabeyi Ömer Y.'nin "gelen herkese teşekkür ediyorum" demesi üzerine mahkeme heyeti tarafından "burası teşekkür yeri değil" denilerek salondan çıkarıldı. Ömer Y.'nin, "Mahkeme düzenini" bozduğu iddiasıyla duruşma salonundan çıkarılmasına itiraz eden avukatlar mahkeme heyetinin bu tutumuna karşı duruşmaya girmeme kararını aldı.

BERAAT KARARI
Ömer Y.'nin duruşmaya alınması için yapılan tüm müzakerelerden sonuç çıkmaması üzerine mağdur vekili tüm avukatlar duruşmaya katılmama kararı aldı. Heyet, verilen aranın ardından henüz avukatlar salona girmeden, sanıklar hakkında "yeterli delillerin oluşmadığı" ve "Şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereği" beraat kararı verdi. 

CANAN: HUKUK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Verilen kararın ardından Yüksekova Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlendi. Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, "Bugün bir hukuk garabeti, hukuk faciasıyla karşı karşıyayız. Tüm delillere rağmen verilen beraat kararıyla uygulanan cezasızlık politikasıyla karşı karşıyayız. Verilen karar karşısında hukuk mücadelemizden bizi hiç bir güç geri koyamaz. Hukuk mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğimiz belirtmek istiyoruz" dedi.

'ADALETİN BU KADAR ADALETSİZ OLDUĞUNU BİLMİYORDUK'
E.Y.'nin ağabeyi Ömer Y., yıllardır adaletsiz bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Ben annemi ve kız kardeşimi kaybettim. Yaşadığımız bunca acı ve köyde bize yapılan bu baskılara rağmen hep adalet yolunu gözledik. Sırf arkamızda adalet olduğu ve teşekkür ettiğim için dışarı çıkarıldım. Eğer ben kız kardeşimin hakkını savunamayacaksam vefat eden kardeşimin hakkını kim burada savunacak. Ama adalet işte... 42 yıl hapis cezası verdiği halde, bugün beraat kararı verildi. Biz bu adaletin bu kadar adaletsiz olduğunu bilmiyorduk. Adalete ne biz ne de kız kardeşimizin hakkını helal etmiyoruz. Tüm delillere rağmen sanıklara beraat kararı verildi. Biz sonuna kadar, adalet sağlanıncaya kadar izini sürdüreceğiz" dedi.