23 Eylül 2024 Pazartesi

Eyide'nin katledilmesi Minbic, Halep ve Tirbespiyê'de protesto edildi

Minbic, Halep ve Tirbespiyê'de kadınlar, 13 yaşındaki Eyide El Seîdo'nun katledilmesini katledilmesini protesto etti.

Genç Kadın Birliği ve Kongreya Star, çocuk yaşta zorla evlendirilmeyi kabul etmeyen 13 yaşındaki Eyide El Seîdo'nun ailesindeki erkekler tarafından katledilmesi Tirbespiyê, Halep ve Minbic'te yaptığı eylemlerle protesto etti.

MINBIC
Genç Kadınlar Birliği'nin Sudasi Stadı'nda düzenlediği eyleme kadın kurumları üyeleri katıldı. Açıklamayı okuyan Genç Kadınlar Birliği Yönetim üyesi Ciwan Semer, Hesekê'de Eyide El Seido adındaki kız çocuğun katledilmesini kınayarak insan hakları, çocuk hakları örgütlerini ve kadın kurumlarını insanlık dışı suçlara karşı durmaya ve katillerden hesap sormaya çağırdı.

Eydê El Seido'nun katledilmesinin ataerkil zihniyetin sonucu olduğunu vurgulayan Ciwan Semer, kadınlara karşı suçların bütün insan haklarını hedef aldığını kaydetti.

HALEP
Kongreya Star, konuya ilişkin Şêxmeqsûd Mahallesi'nde bulunan Şehit Gulê Selmo komünü  önünde yazılı bir açıklama yaptı. Kongreya Star Üyesi Zeynep Elî ve Şerîvan Mihemed tarafından Arapça ve Kürtçe okunan açıklamada şunlar belirtildi:

"13 yaşındaki bir çocuğun vahşice katledilmesini kınıyoruz. Namus adı altında bir suç daha işlendi. Eyide kuzeniyle zorla evlendirilmeyi reddettiği için ailesi ve akrabaları onu katletti. Bu suçu namus adı altında işlemek, vahşi cinayet için bir bahanedir. Bu suç geri kalmışlığı ve yıkımı gösterir. Bu suçların karşısında insanlık ve vicdan nerede? Amaç, haklarını aramalarını engellemek için kadınlar arasında korku yaymaktır.

"Kongreya Star olarak kadınlara yönelik saldırıları hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Suçlulardan hesap sorulmayana kadar durmayacağız. Kadına yönelik bu taciz ve baskılara karşı duracağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Çünkü kadına yönelik şiddet, topluma yönelik şiddettir.

"Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınları mücadeleye katılmaya ve bu şiddete karşı durmaya çağırıyoruz."

QAMIŞLO
Kongreya Star, Tirbespiyê ilçesinde de onlarca kadının katılımıyla açıklama yaptı. İlçenin doğusunda bulunan Kongreya Star Merkezi önünde yapılan açıklamayı Kongreya Star üyesi Şerîfe Mihemed okudu.

Kongreya Star'ın kuruluşundan bu yana kadınları örgütlemeyi ve kazanımlarını korumayı amaçladığını belirten Şerîfe Mihemed, "Şimdiye kadar kadınlar, eşleri, babaları, erkek kardeşleri tarafından işkence görmekte, dayak yemekte, öldürülmekte, küçük düşürmekte ve tecavüze uğramaktadır. Öte yandan kadınlar zorla evlendirilmekte ve bununla çoklu eş durumu yaşanmaktadır. Şimdiye kadar kadınların vücutları pazarlanıyordu ve bir mülk gibi satılıyordu. Bu durum da kadınların özgürlüğünü hedef alan ataerkil zihniyetin yansımasıdır” dedi.

Açıklamada, faillerin cezalandırılması ve hesap sorulmasının önemine işaret edildi.